Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona sorozatban másodszor búcsúztatta az Arsenalt a Bajnokok Ligájában, és az angolok elleni győzelem legalább annyira Josep Guardiola diadala volt, mint a csapaté. Az edző némileg meglepő módon a középpályás Sergio Busquetset szerepeltette a védelem tengelyében, ám mindez összhangban áll futballfilozófiájával - amely egyelőre minden körülmények között beválik.

A Barcelona a két első számú középhátvéd, Carles Puyol és Gerard Piqué nélkül volt kénytelen pályára lépni az Arsenal elleni BL-visszavágón. Mindez nem volt új Guardiola számára, hiszen amikor a két gárda egy évvel ezelőtt találkozott a Bajnokok Ligájában, Puyol és Piqué szintén nem állt rendelkezésre.

Akkor két másik középhátvédet játszatott helyettük Gabriel Milito és Rafael Márquez személyében, most viszont a védelem tengelyében a balhátvéd Eric Abidal mellett egy középpályás, Sergio Busquets játszott.

Középpályás a védelemben

Guardiola döntése azért is tűnhet furcsának, mert Milito most is a rendelkezésére állt, márpedig az argentin játékos világéletében középhátvédként futballozott. A szakvezető azonban helyette inkább Busquetset részesítette előnyben, sőt a spanyol bajnokság 26. fordulójában, a Valencia elleni idegenbeli rangadón is őt szerepeltette Abidal oldalán.

A Guardiola nagy kedvencének számító futballista azon a meccsen nem futballozott rosszul, és az Arsenal ellen sem lehetett rá panasz, azonban kis híján mégis rajta ment el a továbbjutás, hiszen a második félidőben egy szögletnél öngólt fejelt. Mindez nyilván a jövőben sem változtat Guardiola véleményén, hiszen Busquets kifejezetten labdabiztos futballista, és ezt a tulajdonságát középhátvédként is remekül tudta kamatoztatni.

Gyakran előfordult, hogy fellépett a középpályára, és így tovább növelte a passzlehetőségeket, a gyakorlatban megmutatva a Barcelona futballfilozófiájának alapját, amelyben a játékosok mozgása lehetővé teszi, hogy szinte mindig több megjátszható focista akad. Az angol szakértők mindezt három szóban szokták összefoglalni: "receive, pass, offer". Busquets a Barca utánpótlás-akadémiájának, a La Masiának mintanövendékeként ezt alighanem mindenkinél jobban tudja.

A sikeredző a fejlődés lehetőségét keresi

Az Arsenal ellen a Barcelona alapfelállása nem változott azzal, hogy Busquets volt a középhátvéd, a katalánok a tőlük megszokott 4-3-3-as taktikában játszottak. Az ő hátravonása azonban más meccseken akár a játékrendszer módosítását is magával hozhatja. A legjobb példa erre a tavaly szeptemberi, Atlético Madrid elleni bajnoki, ahol Puyol és Piqué is szerepelt, Busquets tehát a középpályán futballozott.

A mérkőzés közben azonban gyakran teljesen hátralépett, szinte harmadik középhátvédként játszott, viszont a két szélsőhátvéd (azon a találkozón Daniel Alves és Maxwell) annyira elöl helyezkedett, hogy gyakorlatilag középpályások voltak - a Barca tehát 3-4-3-as felállásban szerepelt. Korábban egyébként ugyanezt a szerepkört Yaya Touré is betöltötte - amikor pedig 2009-ben a Chelsea elleni elődöntő visszavágóján elfogytak a középhátvédek, ő kapott lehetőséget a védelem tengelyében a megszokott taktikánál is.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Ez is bizonyítja, hogy Guardiola folyamatosan keresi a fejlődés lehetőségét annak ellenére, hogy a jelenlegi alapszisztéma is rendkívül eredményes és hatékony. A tréner ugyan egy alkalommal szerényen kijelentette: "Messi nélkül még mindig a harmadosztályban dolgoznék". A személye azonban nagyon fontos a csapat számára, és amikor hátfájdalmai miatt felmerült annak a lehetősége, hogy kénytelen kihagyni a Valencia elleni bajnokit, a klubnál jogosan aggódtak.

Guardiola azonban leült a kispadra, még ha láthatóan nem volt is túl jól - a győzelem azonban valószínűleg enyhítette fájdalmait. A katalán lapok persze nem győzik kiemelni a személyét, és váltig állítják: Guardiola képtelen hibázni. A tévedhetetlenség képzete annyira kezd hozzá kapcsolódni, hogy a madridi Marca egyik újságírója kérdésére a tréner ironikusan azt válaszolta: "Lehet, hogy tényleg parfümöt pisilek".

www.global-soccer.eu