Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetben van a hétszeres BEK/BL-győztes Milan, amely a hazai pályán 1-0-ra elvesztett első mérkőzés után Londonban, a Tottenham vendégeként próbálja lemásolni az Ajaxot, amely egyedüli csapatként tudott továbbjutni a BL-ben, ha hátrányból várta az idegenbeli meccset. A másik szerdai nyolcaddöntőben a Schalke hazai pályán próbál előnyt kovácsolni a Valenciában elért 1-1-es döntetlenből.

A Tottenham ötven éve nem járt a legjobb nyolc között, igaz, azóta nem is indult a legrangosabb európai kupában a londoni csapat. A milánói 1-0-s győzelem jó alapot teremtett az újabb negyeddöntős szerepléshez, és a statisztika tovább javítja a Spurs esélyeit, mivel a BL egyenes kieséses szakaszában csak egy csapat tudott továbbjutni, ha otthon elbukta az első meccset, az Ajax az 1995/96-os szezonban Athénban foszlatta szét a Panathinaikosz döntős álmait.

A Tottenhamnél valószínűséggel vállalja a játékot az első meccset kihagyó Gareth Bale, ami nem túl jó előjel a Milan számára, hiszen az angolok az első meccsen is sokkal gyorsabban játszottak. Bale a Wolverhampton elleni hétvégi bajnokin csereként pályára lépett, Rafael van der Vaart viszont vádlisérülése miatt az első meccs óta nem játszott, de most ismét bevethető állapotban van.

Harry Redknapp, a Tottenham edzője a visszavágó előtti sajtótájékoztatón azt ígérte, csapata az előny ellenére támadni fog, mivel így akarja ellensúlyozni azt, hogy a védelem néha igencsak gyenge lábakon áll. "Sok pozítivumot láttam a Wolverhampton elleni meccsen, de védekezésben komoly gondjaink voltak, elég csalódottá teszi az embert, hogy három góllal sem tud nyerni, mert hátul is kap ugyanennyit. A Milan egy klasszis támadókkal rendelkező csapat, amelynek kockázatot kell vállalni a továbbjutás érdekében, és mivel mi sem bekkelésre készülünk, biztos, hogy szórakoztató meccs elé nézünk."

A Milant az elmúlt két alkalommal is angol csapat búcsúztatta a 16 között, 2008-ban az Arsenal, tavaly pedig a Manchester United, ahhoz, hogy ez a kétes dicsőségű tripla ne jöjjön össze, most már bravúrra lenne szüksége a hétszeres győztesnek. Massimiliano Allegri a Juventus elleni meccsel ellentétben már számíthat Alexandre Patóra, Gennaro Gattuso viszont előbb sárga lapjával a visszavágóról, majd a Joe Jordannal folytatott kakaskodás révén négy meccsről száműzte saját magát. Allegrinek főleg a középpályán lesz nehéz dolga, hiszen az eltiltott Gattuso mellett a sérült Massimo Ambrosini és Andrea Pirlo, valamint a Bayernnel a BL-ben már szerepelt Mark van Bommel sem játszhat, így nagy valószínűséggel visszatér a kezdőbe Clarence Seedorf.

"Tiszteljük a Tottenhamet, Milánóban megmutatták, milyen erősek, úgyhogy tudjuk, mit kell tennünk a visszavágón a továbbjutáshoz" - mondta az Ajaxszal, a Reallal és a Milannal is BL-t nyerő középpályás.

Forrás: AFP
Seedorf az első meccsen gyengén játszott, de a visszavágón így is kezdő lehet

A statisztika döntetlent ígér a nyolcaddöntő másik szerdai visszavágóján, amelyen a Schalke a Valenciát fogadja. Helyzeti előnyben egyelőre a német együttes van, miután idegenben 1-1-es döntetlent ért l, az idegenbeli találat pedig akár továbbjutást is érhet.

Spanyol ellenféllel szemben a Schalke legutóbbi tíz mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni, míg a Valencia legutóbbi 13 németországi kirándulásán hasonlóképpen csak egyszer tudott győzni (2007-2008-ban éppen a Schalke ellen 1-0-ra), ráadásul a legutóbbi négy alkalom egyformán döntetlent hozott.

"Nagyon veszélyes lenne a gól nélküli döntetlenre törekedni, ezt el is szeretnénk kerülni. Hazai pályán nem szabad kivárásra játszani, itt pluszt kell adni a szurkolóinknak" - mondta a Schalke edzője, Felix Magath, aki megerősítette, hogy nem számíthat térdsérüléssel bajlódó holland csatárára, Klaas-Jan Huntelaarra, illetve az eltiltott középpályásra, Lukas Schmitzre.

Magath számára a párharc azért is fontos, mert német lapértesülések szerint hiába szól szerződése 2013-ig, a klubvezetés a gyenge bajnoki teljesítmény miatt már a szezon végén váltani akar. A vendégeknél várhatóan visszakapja helyét a csatársorban a bokasérüléséből felépült Aritz Aduriz, kérdés, bevállalja-e Unai Emery edző, hogy vele együtt pályára küldi Roberto Soldadót is. A Marca szerint a középpályán Joaquin is kezdő lesz, David Albelda ellenben nem.

A hazaiaknál Raúlban bíznak, a spanyol csatár pályafutása során 71 európai kupagólnál tart. "Nem lesz könnyű a visszavágó, az 1-1 és az idegenben szerzett gól nem jelent semmilyen előnyt. A Valencia nagyon veszélyes ellenfél idegenben is, gyors csatáraival képes a váratlan ellentámadásokra" - mondta.

A Valencia trénere, Unai Emery abban reménykedik, hogy a hétvégi, Mallorca elleni 2-1-es siker megfelelő felkészülésül szolgált a gelsenkircheni csatára. "Fontos vizsga előtt állunk, keményen kell tanulnunk, hogy nyerjünk. Javulnunk kell védekezésben és támadásban, és a legfontosabb, meg kell próbálnunk gólt szerezni" - nyilatkozta.

A várható kezdőcsapatok (kezdés: 20.45):
Tottenham (angol) - AC Milan (olasz) - az első mérkőzésen: 1-0
Tottenham:
Gomes - Hutton, Dawson, Gallas, Assou-Ekotto - A. Lennon, Palacios, Modric, Van der Vaart, Bale - Crouch.
Milan: Abbiati - Abate, Nesta, Thiago Silva, Jankulovski - Flamini, Seedorf, Boateng - Robinho, Ibrahimovic, Pato.

Schalke (német) - Valencia (spanyol) - az első mérkőzésen: 1-1
Schalke:
Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Escudero - Kluge, Matip - Jurado, Farfan - Raúl, Gavranovic.
Valencia: Guaita - Bruno, D. Navarro, R. Costa, Mathieu - Banega, Topal - Joaquín, Mata, P. Hernandez - Aduriz.