Vágólapra másolva!
Négy hely már elkelt a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc között, a maradék négy pedig ezen a héten talál gazdára. A tavalyi döntősök közül az egyik biztosan kiesik, a címvédő Internek ugyanis Münchenben kellene nyernie a továbbjutáshoz. A milánóiak a címvédőket sújtó átkot szeretnék megtörni, a Real Madrid pedig rossz sorozatának szeretne végre véget vetni.

Az Internazionalénak bravúrra lenne szüksége, hogy megtörje a BL-címvédők átkát: még sohasem fordult elő, hogy a győztes a következő szezonban megismételje a diadalt, és a trófeát tavaly begyűjtő milánóiak könnyen lehet, hogy már a legjobb nyolc közé sem jutnak be.

A nyolcaddöntő első meccsén ugyanis otthon kaptak ki 1-0-ra a Bayern Münchentől - vagyis attól a csapattól, amelyet a 2010-es fináléban legyőztek. Az Internek ráadásul az olasz futball becsületét is meg kellene védenie, hiszen a Serie A-ból már csak a milánóiak vannak versenyben valamelyik európai kupában.

Az Inter a tavalyi döntőt ismételné

A nehéz kiindulóhelyzet ellenére a csapat edzője, Leonardo rendkívül optimista. "Elég jók vagyunk ahhoz, hogy Münchenben fejezzük be a feladatot, és megőrizzük a koronánkat. Nem hiszem, hogy a bajnoki cím bármiféle terhet jelentene a számunkra, inkább csak még motiváltabbá tesz minket" - mondta a tréner, és a macedón támadó, Goran Pandev is hasonló véleményen van.

"Ők nyertek Milánóban, akkor mi miért ne tudnánk győzni Münchenben? Az első perctől kezdve támadnunk kell, és nyomást gyakorolnunk az ellenfélre. Olyan lesz, mint a tavalyi döntő, csak meg kell ismételnünk azt az eredményt" - fejtette ki a csatár. A legutóbbi fináléban az Inter 2-0-ra nyert, ez most továbbjutást jelentene a számára.

Pandev egyébként várhatóan ott lesz a kezdő tizenegyben, bár a sérüléssel bajlódó támadó, Diego Milito is ott van az utazó keretben. Nem csak a támadórészleg, hanem a védelem összetétele is kérdéses az olaszoknál, a 2009-ben éppen a Bayerntől igazolt Lúcióról csak az utolsó pillanatban döntik el, hogy játszhat-e.

A müncheniek számára a BL jelenti az utolsó lehetőséget arra, hogy trófeával zárják a szezont, ráadásul az idény végén távozó Louis van Gaal is szeretne szépen búcsúzni. A hét végi, Hamburg elleni 6-0-s diadal visszahozta a bajorok önbizalmát. "Mindenki láthatta, hogy milyen játékra vagyunk képesek. A gólok felszabadítottak minket, ez tökéletes felkészülés volt az Inter elleni meccsre" - mondta a holland szakember, aki várhatóan megint a brazil Luiz Gustavóra bízza majd a milánóiak karmesterének, Wesley Sneijdernek a kikapcsolását. A másik védekező középpályás alighanem Bastian Schweinsteiger lesz, aki a meccs várható forgatókönyvét is felvázolta: "Tudjuk, hogy az Internek gólt kell szereznie, vagyis támadni fog, nekünk pedig ki kell használnunk az így előttünk megnyíló területeket".

Óvatos marseille-iek Manchesterben

A másik keddi találkozón a Manchester United sorozatban ötödször juthat be a legjobb nyolc közé, amihez az Olympique Marseille-t kellene legyőznie hazai pályán. Az első találkozón Franciaországban gól nélküli döntetlen született, vagyis Manchesterben a hazaiaknak mindenképpen nyerniük kell - egy újabb 0-0 esetén hosszabbítás következne, minden más döntetlen az OM továbbjutását jelentené.

Ezzel a vendégek mestere, Didier Deschamps is tisztában van. "Az idő nekünk dolgozik, fontos lesz, hogy miként kezeljük a ránk háruló nyomást. Óvatosnak kell lennünk, nem lenne jó korán gólt kapni - még ha nem is lenne katasztrofális" - állította a francia tréner, akinek csapata öt mérkőzés óta nem kapott gólt a BL-ben.

Forrás: AFP
Heinze számára ismerős terep az Old Trafford

A MU viszont az egész idényben csak egyetlen gólt kapott a Bajnokok Ligájában, ráadásul az Old Traffordon még sohasem szenvedett vereséget francia csapattól. A manchesterieknél már Nani is a csapat rendelkezésére áll, de ennek ellenére Sir Alex Ferguson nehéz meccset vár. "Az ellenfél erős és rutinos, de a közönség által teremtett fantasztikus atmoszféra nagy segítség lesz a számunkra" - nyilatkozta.

A legkevesebb izgalom a Chelsea-FC Köbenhavn mérkőzésen várható, mivel a londoniak az első találkozón idegenben is nyerni tudtak a dánok ellen. Ennek ellenére az elefántcsontparti támadó, Salomon Kalou szerint nem lesznek könnyelműek: "Ha az ember azt gondolja, hogy máris továbbjutott, akkor könnyen gólt kaphat. Ugyan nyertünk Koppenhágában, de az ellenfélnek is megvoltak a helyzetei, így nem szabad kiengednünk".

Lyoni elnök kontra Mourinho

A szerdai nap nagy kérdése, hogy a Real Madridnak sikerül-e megszakítania a 2004-2005-ös idény óta tartó átkot: a madridiak sorozatban hat idényen keresztül estek ki a legjobb 16 között a Bajnokok Ligájában. Tavaly az Olympique Lyon búcsúztatta a spanyolokat, és most is a francia csapat áll az útjukban: az első meccsen Lyonban 1-1-es döntetlen született.

A Real ebben az idényben mind a 21 tétmeccsét megnyerte a Santiago Bernabéu-stadionban, és José Mourinho úgy véli, hogy a szurkolók jelentősen megkönnyíthetik csapata dolgát. "Kulcsfontosságú, hogy a közönség legyen a 12. ember. Ha a Bernabéu megfelelően reagál, akkor sokkal erősebbek vagyunk" - próbált a madridisták szívére hatni a portugál tréner.

A Real-hívek bíznak abban, hogy Cristiano Ronaldo vállalni tudja a játékot, de szerencséjükre Karim Benzema is remek formában van - a csatár pedig kijelentette, hogy gólt akar lőni korábbi klubjának. A Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas persze igyekszik növelni a feszültséget, szerinte ugyanis Mourinho az idegenbeli 1-1-es döntetlen után hazai pályán egy unalmas gól nélküli meccsre játszik majd, ami aligha tetszene a Bernabéunak, még ha a Real tovább is jutna.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók, kedd:
Manchester United (angol) - Olympique Marseille (francia) 20.45 ó (az első mérkőzésen: 0-0)
Bayern München (német) - Internazionale (olasz) 20.45 ó (1-0)

szerda:
Chelsea (angol) - FC Köbenhavn (dán) 20.45 ó (2-0)
Real Madrid (spanyol) - Olympique Lyon (francia) 20.45 (1-1)

www.global-soccer.eu