Vágólapra másolva!
A Premier League-ben tesztelhetik a futballbírókat segítő sólyomszem-technológiát a következő idényben. A módszert hat hónapon át alkalmaznák három együttes stadionjában.

A sportág szabályalkotó testülete (IFAB) szerint a vitatott helyzetek megítélését segítő rendszerek közül egyik sem felelt meg a megadott kritériumoknak, ezért a szervezet március 5-én úgy döntött, egy éven át tovább vizsgálja a találmányokat.

A sólyomszemet képviselő vállalat nem volt ott az IFAB ülésén a meghívott cégek között, azonban továbbra is benne van a projektben. "A jövő héten fogunk egyeztetni a részletekről a FIFA-val, és úgy gondolom, jók az esélyeink" - idézte a Dailymail.co.uk a módszer feltalálóját, Dr. Paul Hawkinst. "A tervek szerint a Premier League következő idényében három stadionban fogjuk használni a módszert hat hónapon át, hogy felmérjük esetleges problémáit, és érettebb állapotba hozzuk."

A japán Sony cég által nemrégiben 20 millió fontért megvásárolt sólyomszem egy vonalfigyelő videorendszer, amelyet a teniszben, a krikettben és snookerben is alkalmaznak. A teniszben a 2006-os US Open volt az első Grand Slam-torna, ahol használták a rendszert, azóta a vonal közvetlen közelében lecsapódó labdáknál a játékosok kérhetik, hogy a sólyomszemmel nézzék meg, kint vagy bent esett le a labda.

Hawkins beszámolójából kiderül, hogy a technológiát a fociban egyelőre csak fejlesztési célokra alkalmaznák, és a meccs közben a játékvezető helyett egy "független személy" használná. A feltaláló szerint várhatóan arra nem kapnak majd engedélyt, hogy vitatott gólok esetén információikat kiadják a sajtónak.

Bár korábban Joseph Blatter többször is ellenezte a videobíró bevezetését, az IFAB legutóbbi ülésén a FIFA elnöke úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a 2014-es vb-n már használni lehet a góltechnológiát.