Vágólapra másolva!
Húsz olyan külföldi játékos szerződött télen az NB I-be, akik korábban sosem játszottak Magyarországon. Közülük csak négyen nem európaiak, és szintén négyen voltak már válogatottak. Mennyiségben és minőségben egyaránt a Honvéd járt az élen az új erősítések tekintetében.

A hazai téli átigazolási időszak egyik legnagyobb hazai fogása Honvédhoz kerülő Lukás Zelenka, aki a Sparta Prahában kezdte karrierjét, majd 1999 nyarán úgy vette meg a belga Anderlecht, hogy a cseh élvonalban egyetlen meccset sem játszott. A brüsszelieknél fél éven keresztül a tartalékok között szerepelt, majd kölcsönadták a Westerlónak, ahol beverekedte magát az első csapatba. A Sparta 2001 nyarán rekordösszegnek számító 800 ezer euróért visszavásárolta, a Borussia Dortmundnak frissen eladott Tomás Rosicky helyettesét látták benne. Zelenka jól futballozott, így bekerült a 2002-es U21-es Eb-t megnyert csapatba, ahol olyan társai voltak, mint Petr Cech, Zdenek Grygera vagy Milan Baros. A nagyválogatottban való bemutatkozására azonban 2005-ig kellett várni, fél évvel később pedig ismét légiósnak állt, a török Manisaspor 2,5 millió euróért vette meg. Külföldön nem tudott kiemelkedő karriert befutni: Törökország után Belgium és megint a Westerlo következett, ahonnan 2009 nyarán hazatért az 1. FC Slováckóhoz, de az ősszel egyetlen találkozón sem játszott.

Csak saját honlapja szerint játszott Cottbusban a Honvéd brazilja

Nem Zelenka az egyetlen olyan új szerzeménye a Honvédnak, aki már szerepelt hazája válogatottjában: az új-zélandi Kris Bright kis híján még a tavalyi dél-afrikai világbajnokságra is elutazhatott.

A csatárnak a génjeiben van a futball, elvégre édesapja, Dave is válogatott volt. Kris a helyi Waitakere Unitedben kezdte karrierjét. Tinédzserként többször is megpróbált Nagy-Britanniába igazolni, tesztelte őt a Gillingham és a Kilmarnock is, végül a holland Fortuna Sittard szerződtette 2006-ban. A sittardiaknál a másodosztályban 11 bajnokin szerepelt, majd a norvég Kristiansund igazolta le, ahol nagyon elkapta a fonalat: a második vonalban hét bajnokin 11 gólt ért el, ám a nyolcadik meccsen lábtörést szenvedett, ami miatt fél évet kihagyott. Visszatérése után hasonlóan eredményes volt, tíz találatig jutott, aminek köszönhetően egyrészt meghívót kapott az új-zélandi válogatottba, másrészt pedig a görög első osztályú Panszerraikosz vette meg. Bright 2009-ben pályára lépett a Konföderációs Kupán, de klubjában nem ment neki a játék, és fél év után ott is hagyta Görögországot az angol harmadosztályú Shrewsbury Town kedvéért. Itt az előző idényben csupán két gólra volt képes, ki is maradt az új-zélandiak vb-keretéből, csak a vésztartalékok között szerepelt. A jelenlegi szezonban mindössze egyszer lépett pályára, januárban a Shrewsbury felbontotta szerződését.

A kispestiek egy brazillal is erősítettek, igaz, Flávio Beck Júnior már tizenévesen átkerült Európába. A támadó a Rio Grande do Sul államban található Augusto Pestana városában született, és mind a két Porto Alegre-i egyesületben, a Gremióban és az Internacionalban is megfordult ifistaként. A felnőtteknél azonban nem kínáltak neki szerződést, így olyan kiscsapatokban játszott, mint a SER Santo Ángelo vagy a Caxias, míg végül 2005-ben, 18 évesen a horvát másodosztályú Solin igazolta le, ahol egy idény alatt 12 gólt ért el. Saját honlapja szerint ezt követően nyolc hónapig a német Energie Cottbus játékosa volt, sőt, egyes internetes források azt állítják, hogy kilenc meccsen két gólt szerzett. A profi keretnek azonban egészen biztosan nem volt tagja, elvégre az Energie ekkoriban a Bundesligában szerepelt (soraiban például Szélesi Zoltánnal), és Flávio nevét egyetlen német adatbázis sem említi. Az viszont biztos, hogy a 2007-2008-as szezont már az albán Flamortari Vlorénál töltötte, majd egy idényt lehúzott a bosnyák Siroki Brijegnél, ahonnan visszatért a Flamortarihoz. Az előző idényt még Albániában kezdte, egy Európa Liga-selejtezőn is játszott, majd szezon közben a horvát Mariborba igazolt, hogy a nyáron az iráni Bargh Sirazban kössön ki - a Honvéd innen szerezte meg.

A volt debreceni pályaedző fia az NB I-ben

A szlovák Peter Fieber valamivel közelebbről érkezett, ráadásul a magyar bajnokságot is jól ismerheti, hiszen édesapja (aki maga is remek futballista, csehszlovák válogatott volt) pályaedzőként dolgozott a Debrecennél Miroslav Beránek mellett. Az ifjabbik Fieber az Inter Bratislavában kezdett futballozni, ahonnan 2009-ben igazolt a Petrzalkához, és az előző idényben húsz meccsen szerepelt a szlovák élvonalban, ősszel viszont egyszer sem vetették be.

A debreceniek új kapusa, Nenad Novakovics fél Európát bejárta. A játékos az egykori Jugoszláviában, Titovo Uzsicében (ma már csak Uzsice) született, és a Radnicski Kragujevac volt az első csapata, ahol már tizenévesen rendszeresen játéklehetőséget kapott. Két évet védett a Napredak Krusevacban is, mielőtt külföldre szerződött: 2005 nyarán a dán Köge igazolta le, ahol olyan jól védett, hogy másfél évvel később az Odense már 750 ezer eurót fizetett érte. Jó üzletet csináltak vele, mert egy hónapra rá 1,6 millióért adták el az olasz Regginának - anélkül, hogy Novakovics egyetlen meccsen is védett volna náluk. A Reggio Emilia-i együttesben három bajnokin védett a Serie A-ban, ezeken négy gólt kapott, amelyek közül a Catania ellen volt a legemlékezetesebb, hiszen Novakovics alaposan bevédte Juan Vargas lövését.

Novakovics 2:35-nél bevédi

Miután a klub kiesett az élvonalból, kölcsönadták a norvég Aalesundnak, újabb egy év elteltével pedig ingyen elengedték a dán Nordsjaellandhoz. A skandinávoknál Novakovics rendszeresen védett, és tavaly dán kupát nyert. Az idény végén nem kötöttek vele új szerződést, így a Loki ingyen szerezhette meg.

A nigériai góllövőlista ezüstérmese a Lokiban

A nigériai csatár, Eugene Salami vételárát a Debrecen nem hozta nyilvánosságra, de érte alighanem fizetni kellett, elvégre fél éve klubja, a Niger Tornadoes 80 ezer dollárért nem engedte el. A 21 éves támadó tavaly került az érdeklődés középpontjába hazájában, amikor is a bajnokságban 17 találatot ért el, és ezzel második lett a góllövőlistán. Meg is hívták a nigériai B válogatottba, nyáron pedig a belga Westerlo tesztelte, de végül nem vette meg. Az izraeli Maccabi Haifa viszont leigazolta volna, ám csak 80 ezer dollárt kínált érte, márpedig a Tornadoes legalább 120 ezret szeretett volna kapni. Salami iránt egyiptomi és nigériai klubok is érdeklődtek, de végül sehová sem szerződött. Januárban a svájci St. Gallennél is volt próbajátékon.

A debreceniek a védelmüket is igyekeztek megerősíteni, mégpedig a román Stefan Mardaréval, akit pár éve még az egyik legnagyobb hátvéd-ígéretnek tartottak hazájában. A bákói születésű játékos még csak 18 éves volt, amikor az FCM Bacau színeiben bemutatkozott a román bajnokságban 2006 áprilisában, majd ezt követően a Vasluiba igazolt, ahol alapembernek számított. Teljesítménye alapján meghívót kapott az U21-es válogatottba, és 2007 nyarán a Steaua Bucuresti 700 ezer fontnak megfelelő összeget kínált érte, de a Vaslui úgy vélte, a védő hamarosan ennél is többet érhet. Szóba hozták a Newcastle Uniteddel is az Evertonnal is, de végül 2008-ban a Rapid Bucuresti igazolta le 600 ezer euróért. A váltás azonban nem jött be, hiszen a Rapidnál csak elvétve lépett pályára, két és fél szezon alatt mindössze 24-szer, az ősszel egyszer sem. Az alaphelyzetben középhátvéd Mardaréból a bukarestiek faragtak balhátvédet, várhatóan a Debrecen is ez a poszt vár rá.

Szolnokon a délszláv vonalra mentek rá

A szolnokiak öt külföldit igazoltak januárban, közülük Boris Milicic korábban már játszott Magyarországon, mégpedig a Diósgyőrben. Ő most az FK Indijából tért vissza hazánkba, és magával hozta a montenegrói Nenad Djurovicot, aki anno már 17 évesen bemutatkozott a szerb élvonalban a Sutjeska Niksicben. Itt három évet töltött el, és 2005-ben tagja volt az U19-es Európa-bajnokságon szerepelt szerb-montenegrói válogatottnak. 2006-ban a Zeta Golubovci játékosa lett, és az önálló Montenegró létrejötte után is itt maradt, bajnokságot nyert. 2007 nyarán még játszott a skót Rangers elleni BL-selejtezőn, majd a szlovák Spartak Trnavába igazolt, de Nagyszombaton mindössze három bajnokin szerepelt, és fél év után visszatért a Zetába. Innen vette meg 2009-ben a szerb Indija, amellyel előbb feljutott az élvonalba, majd az ősszel a legjobbak között nyolc bajnokin lépett pályára.

Szintén Szerbiából, a másodosztályú BASK Beogradból érkezett a ballábas középpályás, Milos Jokic, aki már több szerb egyesületnél is megfordult. Játszott a Metalacban, a Dinamo Vranjéban és a Cukaricki Stankomban. Összesen öt meccsen szerepelt hazája élvonalában, plusz egy fél szezont eltöltött a bosnyák első osztályú Olimpik Szarajevóban is. Kacifántosabb karriert tudhat magának a szintén szerb Branislav Vukomanovic: ő már a 2001-2002-es idényben játszott 16 találkozót a szerbiai második vonalban a Sumadija Kragujevac együttesében. Ezután négy év következett a Zeta Golubovcinál, majd jött egy kisebb külföldi körút, ami a szlovák Petrzalkánál kezdődött, a svéd Syrianskánál folytatódott, majd a román Farul Constantánál fejeződött be. Utóbbi színeiben a 2008-2009-es bajnokságban 15 meccsen játszott, majd egy éles váltással a román élvonalból a szerb harmadosztályban kötött ki, a Radnicki Kragujevacnál. Ősszel viszont már a bosnyák Sloboda Tuzlában játszott öt mérkőzést. A szolnokiak új külföldi kontingensét a lett kapus, Vitalijs Melnicenko teszi teljessé, akit januárban a Zalaegerszeg is tesztelt, de végül nem igazolta le. A Szolnok viszont szerződtette a Blazma Rezekne játékosát, aki eddig összesen 30 meccsen védett a lett első osztályban, a Virsligában: a Blazmán kívül még az Olimps Riga színeiben.

A kecskeméti bekk ősszel a Crvena Zvezda ellen talált be

Forrás: AFP
Turkovs egy Lettország-Kína meccsen

A ZTE őt tehát nem igazolta le, de a zalaiakhoz így is négy játékos érkezett külföldről. A lett vonalat Daniils Turkovs erősíti a klubnál, aki a Skonto Rigából érkezett, és kétszeres válogatottt: a címeres mezt először tavaly novemberben a Kína elleni barátságos mérkőzésen húzhatta fel, és februárban játszott a Bolívia elleni találkozón, amit a magyar játékvezetők miatt elhíresült Észtország-Bulgária meccs előtt rendeztek Antalyában. Eddig csak rigai egyesületekben szerepelt, hiszen a Skonto előtt az Olimps volt a csapata. A 2010-es bajnokságban 14 találkozón nyolc alkalommal volt eredményes. Volt már válogatott a ZTE egy másik új szerzeménye, a montenegrói Ivan Delic is: 2008-ban és 2010-ben is egy Macedónia elleni barátságos mérkőzésen vetették be. Ő ez egykori Titográdban, a mai Podgoricán született, és a helyi klubok közül a Mladostban kezdett el játszani, de hamarosan a Buducnostban kötött ki, és itt hat szezont húzott le, 2008-ban bajnok volt. Középpályásként 109 bajnokin 16 gólt ért el, tavaly nyáron pedig a cseh Mladá Boleslavba igazolt, de fél év alatt egyszer sem lépett pályára. A mindössze 19 éves szerb Marko Milosavljevic a román másodosztályú Drobeta Turnu-Severin mezét cserélte fel a Zalaegerszegére, a szintén tinédzser Emre Okatan pedig az osztrák alacsonyabb osztályú SV St. Gallentől jött, egyébként korábban szerepelt a török U17-es válogatottban is.

Kecskeméten továbbra is a délszláv vonal a legerősebb, pláne a szerb Sinisa Radanovic leigazolása után. A rutinos, 31 esztendős középhátvéd karrierje elején a szerb második vonalban játszott a Vrbas, illetve a Mladost Apatin színeiben. 2006-ban az élvonalbeli Hajduk Kula igazolta le, és itt egyetlen idény volt elég volt neki ahhoz, hogy felfigyeljenek rá külföldről, és a Vitória Guimaraes 220 ezer eurót fizetett érte. A portugál kaland azonban nem jött be Radanovicnak, csak négy bajnokin vetették be, így egy évvel később visszatért a Hajdukhoz. Tavaly januárban a kínai Sangdong Luneng szerződtette, amelynek színeiben az Ázsiai Bajnokok Ligájában is pályára lépett, de egy év elteltével megint a Hajduk játékosa lett, ahol tavasszal is alapember volt, 13 meccsen egy gólt ért el a szerb élvonalban. Egyetlen találatát éppen a Crvena Zvezda ellen szerezte. Az OFK Bartól érkezett montenegrói kapusnak, Zoran Akovicnak nem ilyen jó a pedigréje: ő a Bar előtt a Beranében védett.

Szlovén ezüstérmes az újpestiek brazil védője

A Győr ezúttal csak egy játékossal növelte külföldi kontingensét: az ETO-hoz a horvát Osijek támadja, Vedran Niksic érkezett. Eddigi karrierje során csak Eszéken futballozott, ahol korábban az a Valentin Babic is a klubtársa volt, akivel most Győrben is együtt futballozhat. Niksic legjobb idénye a 2007-2008-as volt az élvonalban, amikor nyolc gólt ért el, de az ősszel is betalált három alkalommal, összesen 71 találkozón 22-szer volt eredményes. A Kaposvár egy szerb középpályással erősített: Miroslav Grumicért 60 ezer eurót fizettek a Banat Zrenjaninnak. A 26 esztendős játékos az ősszel kétszer talált be a szerb másodosztályban, de korábban szerepelt az élvonalban is: már a 2001-2002-es idényben 11 alkalommal játszott a Mlados Apatinban, és két idényt a Vojvodinában is eltöltött. A légióskodás sem lesz újdonság a számára, hiszen 2006 és 2009 között az ukrán Voszkla Poltava tagja volt: három szezon alatt 45 bajnokin öt gólt ért el.

Az Újpest egy brazil játékostól reméli védelme feljavulását, és a Jhonnes művésznévre hallgató védő 2004 óta több európai egyesületnél is megfordult. Otthon Paraná államban játszott, többek között a Paraná FC-ben (amellyel 2000-ben, 16 évesen állami bajnokságot nyert) és a Londrinában. Húszévesen az Udinese is tesztelte, de az olasz egyesület végül nem igazolta le, a szlovén Domzale viszont igen. Első idényében középhátvédként négy gólt szerzett, és ezüstérmes lett, amit a következő szezonban megismételt - az ezüstöt és a négy gólt is. Ezt követően átigazolt a Celjébe, de itt már nem ment ilyen jól neki a játék, és fél év elteltével hazatért a Náuticóhoz, majd miután a német Koblenz egy próbajátékot követően nem kínált neki szerződést, ismét a Londrina következett. Európába 2009 augusztusában tért vissza, mégpedig a horvát Hrvatski Dragovoljachoz, a lett Metalurgs Liepajas innen szerződtette tavaly augusztusban.

www.global-soccer.eu