Vágólapra másolva!
Bár a klubok kétszer is meggondolják a drágább igazolásokat, még így is gyakori a rossz üzlet: a Videoton 340 ezer eurót bukott Mutumbán, a Barcelonának már 15 milliós veszteséget jelentett az ukrán Dmitro Csihrinszkij, de olyan szerződtetés is akadt, ami börtönbe juttatott egy klubtulajdonost.

A Videoton számára a Mutumba-üzlet közel 90 millió forintos veszteséget jelentett: a Videoton svéd lapértesülések szerint négymillió koronáért vette meg az ugandai származású szélsőt, akit fél évvel később az AIK Stockholm egymillióért igazolt vissza. A 340 ezer eurós deficit a Videoton szintjén hatalmas üzleti veszteség, még akkor is, ha a játékos további eladásából még részesedhet, a szerződés értelmében ugyanis a vételár fele Székesfehérvárra kerülne. Hasonló kudarccal járó átigazolások azonban szinte minden klubnál megtörténnek.

Ibrahimovicon 40 milliót bukhat a Barca

Jelenleg a Barcelonát tartják a világ legjobb csapatának, nem véletlenül: elsősorban a saját nevelésű játékosokra építve fölényesen vezet a Primera Divisiónban, sokszor szemkápráztatóan játszik. Üzleti szempontból azonban a klub már korántsem ilyen sikeres, elég, ha csak a 2009 nyarán végrehajtott igazolásokra gondolunk. A Barca akkor három játékosért is tízmillió eurónál többet fizetett, egy évvel később már egyikük sem volt a klubnál, sőt akadt, aki soha nem is lépett pályára közülük. Pedig Keirrison brazil gólkirályként, 14 millió euróért érkezett a Camp Nouba, de rögtön kölcsönadták a Benficának. Lisszabonban nem ment neki a játék, mint ahogyan a Fiorentinában sem, ahol szintén kölcsön szerepelt. Jelenleg a Santosban játszik, ugyancsak kölcsönben, és jó esély van rá, hogy soha nem fogja felhúzni a Barca mezét, és az is egyre valószínűbb, hogy a katalánok nem kapnak érte pénzt.

Az ukrán védőt, Dmitro Csihrinszkij ugyan tízmillió euróért tavaly nyáron sikerült eladni, azonban egy évvel korábban 25-öt fizettek érte. Igaz, már akkor is érthetetlen volt, hogy a Barcelona ekkora összeget adott a Sahtar Donyeck bekkjéért, aki sehogyan sem tudott beilleszkedni Josep Guardiola csapatába. Pedig kifejezetten az edző kérésére vették meg, de hamarosan Guardiolának is be kellett látnia, hogy ez a szint magas Csihrinszkijnek, aki egy év alatt 12 bajnokin szerepelt, a Barca pedig óriásit bukott rajta.

De még mindig kevesebbet, mint Zlatan Ibrahimovicon, akit szintén 2009 nyarán vettek meg, mégpedig az Intertől 69,5 millió euróért. Egy évvel később potom ötért adták kölcsön a Milannak, ráadásul a szerződésben szerepel, hogy az olaszok 24 millióért vehetik meg 2011-ben, ha igényt tartanak rá. Akárhogyan is nézzük, ez összességében több, mint 40 millió eurós bukta lenne a Barca számára.

Vagyon az ismeretlen bosnyákért

Persze a Barca nagy riválisa, a Real Madrid is tévedett már nagyot. A madridiak 1999 nyarán közel 26 millió eurót fizettek a bosnyák Elvir Baljicért, ami már önmagában is szenzációt jelentett. Baljic megvételét elsősorban az akkori edző, John Toshack szorgalmazta, aki korábban a török bajnokságban dolgozott, és a bosnyák támadó a Bursasporban, illetve a Fenerbahcéban valóban rendkívül eredményesen futballozott. A Real Madrid azonban más szint, és hamar kiderült, hogy túlságosan magas Baljicnak, aki egy szezon alatt 11 bajnokin szerepelt, mindössze egyetlen gólt szerzett, és a következő nyáron visszakölcsönözték a Fenerbe, majd a Rayo Vallecanóba, hogy aztán végleg megszabaduljanak tőle - 2002-ben ingyen lett a Galatasarayé.

Az Internazionale szurkolói elsősorban a portugál Ricardo Quaresmát emlegetik, ha a rosszul sikerült és sokba kerülő átigazolásokat keresnek. A hazai bajnokságban villogó szélsőt honfitársa, José Mourinho vitte Milánóba, alighanem abban bízva, hogy képes lesz megismételni a Portóban mutatott teljesítményét. Nos, ez nem sikerült: Quaresma 13 bajnokin egy gólt szerzett, 2008-ban ő kapta a Serie A legrosszabb játékosának járó díjat. Ennél biztosan többet vártak a 27 milliós szélsőtől. Végül az Inter húszmilliót bukott rajta, miután tavaly nyáron a Besiktas 7,3 millióért szerződtette a portugált.

Quaresma (b) csak citromdíjat kapott Milánóban
Getty Images

A transzfer, amely csődbe vitt egy klubot

Andrij Sevcsenko ennél azért jobb teljesítményt nyújtott a Chelsea-ben, de összességében a londoniak nem lehettek elégedettek azzal, amit 46 millió euróért kaptak. Persze sejteni lehetett, hogy a leigazolásakor már a harmadik ikszét taposó támadót később aligha tudják majd jó pénzért továbbadni, ám azt azért Roman Abramovics sem gondolta, hogy az ukrán mindössze kilenc bajnoki találatot szerez majd két szezon alatt. Sevcsenko végül 2009-ben ingyen tért vissza nevelőegyesületéhez, a Dinamo Kijevhez.

A legnagyobbat azonban alighanem a Lazio bukta, amikor 2001-ben akkor rekordnak számító 48 millió euróért megvette a Valencia középpályását, Gaizka Mendietát. A spanyol játékos enyhén szólva sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, így egyetlen idény után igyekeztek megszabadulni tőle: kölcsönadták a Barcelonának, majd később a Middlesbrough-nak, de a 48 millióból csak ötöt tudtak visszaszerezni. Arról nem is beszélve, hogy a nagy költekezés miatt a Lazio csődközeli helyzetbe, tulajdonosa, Sergio Cragnotti pedig börtönbe került.

www.global-soccer.eu