Vágólapra másolva!
Ronaldo, Roberto Carlos és Ronaldinho után Rivaldo is hazaigazolt, az 1999-es aranylabdás legutóbb Üzbegisztánban futballozott, és féléves kihagyást követően szerződött a Sao Paulóba - miközben egyben a Mogi Mirim elnöke is. Hogy a Sao Paulo mit profitál a 38 éves klasszis leigazolásából, az egyelőre kérdéses, az viszont biztos, hogy a klubnak sikerült az újságok címlapjára kerülni a meglepő üzlet lebonyolításával.

A napokban megkezdődtek az állami bajnokságok Brazíliában, amelyek közül a Rio de Janeiró-i (carioca) és a Sao Pauló-i (paulista) a legnépszerűbb és egyben a legszínvonalasabb.

A minőség egyik jele, hogy a két állam drukkerei három egykori aranylabdást is élőben láthatnak hétről hétre. Rióban a nemrégiben a Flamengóhoz igazolt Ronaldinho jelenti a fő attrakciót, Sao Paulóban pedig a Corinthians klasszisa, Ronaldo a legnagyobb sztár. A két játékos körüli felhajtás Európában is érezhető, az viszont szinte elsikkadt a hírek között, hogy Rivaldo is aktivizálta magát - a Barcelona egykori csillagát a Sao Paulo szerezte meg a Mogi Mirimtől, amelynek egyben az elnöke is volt.

Az üzbég kaland anyagilag megérte

Rivaldo 1999-ben volt pályafutása csúcsán, abban az évben szinte minden egyéni elismerést begyűjtött: nem csak az Aranylabda lett az övé, hanem a FIFA is megválasztotta a világ legjobbjának, és ő végzett az élen a World Soccer szavazásán is. A gólerős középpályás gyakorlatilag a 2002-es világbajnokságig tartozott a legjobbak közé, a vébét követően azonban a Barcelonából a Milanba igazolt, ahol már nem nagyon találta a helyét - bár azért a milánóiakkal is nyert egy BL-t, illetve egy európai Szuperkupát.

Egy év elteltével otthagyta Olaszországot, és rövid brazil kitérőt követően Görögországba szerződött, ahol előbb az Olimpiakosz, majd az AEK Athén drukkereit boldogította. Kétszer is megválasztották a görög bajnokság legjobbjának, játszott a BL-ben illetve az UEFA-kupában, de már akkor úgy tűnt, hogy csillaga leáldozóban van.

Rivaldo legszebb góljai:


Akkor pedig végleg leírták, amikor 2008 nyarán kiderült: távozik az AEK-től, és az üzbég Bunyodkorba igazol. Rivaldo ezzel gyakorlatilag lement a futballtérképről, hiszen hiába ontotta a gólokat Üzbegisztánban (volt, hogy négy egymást követő bajnokin összesen tízszer volt eredményes), mindenki úgy gondolta, hogy csak levezetni, na meg pénzt keresni ment Ázsiába - éves fizetése állítólag ötmillió euró volt

Ráadásul a klub vele sem tudta elérni a fő célt, az Ázsiai Bajnokok Ligája megnyerését, az elődöntőnél egyszer sem jutott tovább. Amikor tavaly nyáron bejelentette, hogy távozik, akkor úgy tűnt, hogy ezzel karrierje is véget ér - ugyan kapcsolatba hozták a spanyol Mallorcával, de a transzferből végül semmi nem lett.

Kiscsapat helyett sztárklub

Rivaldo nem szakadt el a futballtól, hiszen már 2008 óta egykori klubjának, a Sao Paulo-i Mogi Mirimnek az elnöke. Játékosként 1992 és 1994 között szerepelt a kiscsapatban, amely állami szinten általában az első és a második vonal között ingázik, és Üzbegisztánban futballozva az elnöki pozíció alighanem csak amolyan tiszteletbelinek számított.

Tavaly novemberben azonban Rivaldo nagy meglepetésre bejelentette, hogy visszatér a pályára, és a 2011-es állami bajnokságban felhúzza a Mogi Mirim mezét. Az egykori klasszis alighanem úgy vélte, hogy a féléves kihagyás ellenére képes lesz segíteni a gárdán a paulista élvonalban, azonban végül egyetlen bajnokit sem játszott.

Forrás: AFP

A Mogi Mirim az első játéknapon a Sao Paulo ellen lépett pályára, és Rivaldo nem futott ki a Romildao-stadion gyepére - helyette a mérkőzést követően hosszasan beszélgetett a vendégcsapat kapusával, Rogério Cenivel, akit jól ismert a válogatottból. Ez már jelezte, hogy valami készülődik a háttérben, de így is meglepetést jelentett, amikor a Sao Paulo bejelentette, hogy az év végéig kölcsönvette Rivaldót - és opciós joga lesz, hogy még egy esztendőre meghosszabbítsa a szerződést. Az anyagi részleteket nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor a két egyesület együttműködési szerződést is aláírt.

A Sao Paulo is címlapra került

A kérdés már csak az, hogy a Sao Paulónak mi a jó a transzferben. Az állami bajnokságok irama ugyan jóval alacsonyabb, mint az európai ligáké, és a nagy kluboknak csak pár komoly mérkőzést kell játszaniuk az alapszakaszban, ám egy 38 esztendős, fél évet kihagyott játékos leigazolása nem tűnik nagy erősítésnek - még akkor sem, ha Rivaldóról van szó. A 20 csapatos bajnokságban az olyan gárdák ellen, mint mondjuk a Mirassol, a Linense vagy a Noroeste, Rivaldo is villoghat, de a Santos vagy a Palmeiras már komolyabb riválisnak tűnik.

Üzleti szempontból viszont az egykori világklasszis szerződtetése nagy húzás: a klub vezetősége alighanem úgy gondolta, hogy valamit tennie kell, mert a brazil lapok másról sem szóltak, mint Ronaldóról, Roberto Carlosról vagy Ronaldinhóról. A Sao Paulo Rivaldo megszerzésével szintén az újságok címoldalára került, és egy ideig biztosan ott is marad - már csak a felhajtás és médiajelenlét miatt is megérte, és ha esetleg az új szerzemény még jól is futballozik, akkor a klub duplán jól jár.

www.global-soccer.eu