Vágólapra másolva!
Kísérteties a hasonlóság Hamit Altintop Puskás-díjat érő gólja és Mracskó Mihály 1997-ben, az MTK-Győr meccsen elért kapásgólja között, a különbség mégis jelentős, mert utóbbi nemhogy a nemzetközi porondon, de itthon sem arathatta le a babérokat, mivel a szurkolók egy Lipcsei-bombát szebbnek találtak abban az idényben. A jelenleg a Békés megyei harmadosztályban játszó Mracskó azt mondja, volt egy ennél is nagyobb gólja, de arról azért nem hallani, mert nem maradt fenn róla felvétel.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség második alkalommal osztotta ki az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat, amelyet idén a török Hamit Altintop nyert meg a Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn bemutatott pazar kapáslövéssel.

Altintop olyan jól csengő neveket utasított maga mögé a szavazáson, mint az újdonsült Aranylabdás Lionel Messi, a focivébé talán legszebb gólját szerző Giovanni Van Bronckhorst, a fél Porto-védelmet kicselező Samir Nasri vagy a Schalke ellen nagyot szólózó Arjen Robben.

"Nagyon boldog vagyok, hogy én nyertem a díjat, nem rossz érzés történelmet írni egy gól által. Lehet, hogy nem ez volt életem legfontosabb gólja, de hogy a legszebb, az biztos" - nyilatkozta a FIFA honlapján Altintop, aki gyerekkorában Ronald Koeman távoli bombáit szájtátva figyelve határozta el, hogy tökéletesre fejleszti a rúgótechnikáját. "Hogy miképp emlékszem vissza a gólra? Mivel ez az első Eb-selejtezőnk volt, nagyon fontos volt, hogy győzelemmel kezdjük a sorozatot, de nem könnyítette a dolgunkat, hogy a számunkra szokatlan műfüves pályán játszottunk.


Emre szöglete nagyon jó ívben szállt felém, én pedig eldöntöttem, hogy nem állítgatom, hanem kapásból rálövöm, az ilyen esetekben nem érdemes mérlegelni, el kell vállani a lövést, és bízni abban, hogy jól sikerül. Szerencsére nagyon jól találtam el a labdát, és nem csak esztétikai szempontból ért sokat, hanem azért is, mert ezzel növeltük kétgólosra az előnyünket, ami az egész csapatot érezhetően megnyugtatta."

A díjátadón a kazah kapus lepte meg Altintopot:

Hamit Altintop góljának pontos megfelelőjét 1997-ben már Magyarországon is megcsodálhattuk, az MTK-Győr (2-4) mérkőzésen egy jobboldali szöglet után Mracskó Mihály kapásból küldött gyönyörű lövést a bal felső sarokba.

Mracskó gólja 1.40-nél látható az összefoglalóban:


"Nem sokszor adatik meg az ember életében, hogy ilyen nagy gólt lőjön, és minden körülménynek passzolnia kell, fontos, hogy ne legyen az emberen védő, hogy rá tudjon készülni a lövésre. Ráadásul azért is volt kedves számomra ez a gól, mert azzal egyenlítettünk, és végül szegény Fehér Miki és Vayer Gábor góljaival 4-2-re nyertünk" - emlékezett vissza a legendás bombára Mracskó. "Szintén a Győr játékosaként rúgtam egy ennél is szebb gólt egy Balassagyarmat elleni kupamérkőzésen, de arról nem maradt fenn felvétel, azt is messziről lőttem a felső sarokba, de nem szemben a kapuval, hanem éles szögből."

Mracskó úgy emlékszik, abban az idényben a szurkolók szavazatai alapján Lipcsei Péteré lett az év gólja, a Fradi középpályása a Kispest elleni 4-1-es győzelem alkalmával vagy 30 méterről bombázott a kapuba, úgy, hogy a labda a lécről vágódott a gólvonal mögé. Lipcsei győzelmén az egykori békéscsabai és győri játékos nem csodálkozott, hiszen a Fradi futballistái a nagyobb szurkolótábor miatt általában előnyből indulnak a hasonló szavazásokon.

A korábbi huszonötszörös válogatott hátvéd jelenleg is aktív, a Békés megyei harmadosztályban szereplő Telekgerendás játékosedzőjeként hétről hétre pályára lép, a csapat az őszi idény után a negyedik helyen áll a tizenkettes mezőnyben. A civilben egy húsnagykerben dolgozó Mracskó azt mondja, nem motiválja, hogy magasabb szinten edzősködjön, mivel a magyar futballban nem lát olyat, ami miatt érdemes lenne komolyabban belevágni.