Vágólapra másolva!
A zürichi FIFA-gálán az év edzőjének választott José Mourinho a díjátadó után azt mondta, az Aranylabda-választás dobogósai között lett volna a helye Wesley Sneijdernek és Cristiano Ronaldónak is. A szakvezető elárulta: egyszer szeretne portugál szövetségi kapitány lenni.

"Szégyennek tartom, hogy Wesley Sneijder nem került be a legjobb három közé, szerintem mindenképp ott lenne a helye" - mondta José Mourinho a FIFA.com-nak adott interjújában. "Szintén szégyen, hogy Cristiano Ronaldo sem került oda, a teljesítménye és a képességei alapján dobogósnak kellett volna lennie. De ugyanez a helyzet Xavival, akiről már kiskora óta tudom, hogy mekkora tehetség. Messi fantasztikus játékos, és ha egy ilyen futballista elnyer egy olyan díjat, mint az Aranylabda, akkor nem tehetek mást, mint gratulálok neki. Most ezt meg is tettem."

Mourinho hozzátette, hogy "segédedzőből tíz év alatt a világ legjobbja lettem, szóval amit elértem, elég nagy szenzáció". Az Intertől a Real Madridhoz szerződött tréner elárulta: a trófeát elteszi egy biztonságos helyre, mert nagy becsben fogja tartani, de nem elégszik meg ennyivel: "Most a családommal ünnepelni fogok, de olyan szörnyű ember vagyok, hogy már most a Real Madrid csütörtöki meccsén jár az eszem."

A legnagyobb tavalyi élményének az Interrel elért BL-győzelmet tartja: "Megnyertük a Bajnokok Ligáját, ami a klub és az edző számára is a csúcs. Az Inter számára különösen, mivel ötven éve nem sikerült nyernie, a Bernabeuban - amely nem sokkal később a hazai pálya lett számomra - lejátszott döntő tökéletesen végződött. Ezt sohasem fogom elfelejteni."

Mourinho három riválissal is találkozhatott Zürichben, az Aranylabda-dobogón ugyanis csak Barca-játékosok végeztek. "Ez is jelzi, hogy nem akármi, amit az elmúlt években letettek az asztalra. Ám nekem a Barcáról az jutott eszembe, hogy az Interrel legyőztük a BL-elődöntőjében, majd megnyertük a legrangosabb európai trófeát. Hogy megvertük a Barcát, még inkább növeli az Internél végzett munkám értékét."

Korábban a portugál szakember azt mondta, hogy szövetségi kapitány nem szeretne lenni, ám Zürichben elárulta, hogy ez nem igaz. "Egyszer szeretnék portugál szövetségi kapitány lenni. Nem akarok portugál klubcsapatot irányítani, a lehető legjobb csapatokkal, a legerősebb bajnokságokban akarok dolgozni, de álmom, hogy egyszer én vezethessem a válogatottat."

Mourinho szerint annál jobb eredményeket már nem érhet el, mint amit 2010-ben véghezvitt. "Ugyanolyan jót igen, de jobbat már nem igen, mivel az Interrel tavaly mindent megnyertünk. Az ismétlés irgalmatlanul nehéz lesz, mert fantasztikus ellenfelei vannak a Real Madridnak, nehéz út vezet a BL-győzelem felé, a spanyol bajnokságban pedig egy hihetetlenül erős Barcelonát kellene megelőznünk. Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk megcsinálni."