Vágólapra másolva!
Évtizedes kihagyás után tért vissza a kispadra Kenny Dalglish, a Liverpool legendája. A foci rengeteget változott ebben az időszakban, de a Vörösök legendája sem volt rest: a Barcelona utánpótlás-akadémiájáról érkezett edzők segítségével frissítette tudását. Szintén sokat segíthet Dalglishnak az új pályaedző, Steve Clarke, akit José Mourinho agyondicsért még chelsea-s korszakában.

Kenny Dalglish visszatérése a Liverpool kispadjára balul sült el: a csapata 1-0-ra kikapott az FA-kupában a Manchester Unitedtől, ám a szurkolók optimistán várják a folytatást. Dalglish ugyanis a Liverpool legendája, aki elődjével, Roy Hodgsonnal ellentétben tisztában van az egyesület hagyományaival, ezért nem is megy szembe velük.

A nyáron szerződtetett Roy Hodgson mindössze fél évig húzta, a Blackburn Rovers elleni 1-3-at követően menesztették. A Liverpool huszonkét forduló alatt kilenc vereséget szenvedett a bajnokságban, és csak négy pont választotta el a kieső pozícióktól.

Adta magát tehát a váltás: Hodgson ment, utódja a klub élő legendája, Kenny Dalglish lett, aki játékosként hat, edzőként pedig három bajnoki címet nyert - ebből egy közös volt, elvégre az 1985-86-os idényben játékos-edzőként tevékenykedett. A szurkolók a mai napig istenítik, csak King Kennynek, azaz Kenny királynak nevezik, azonban még a legelvakultabbakban is felmerülhet a kétely: képes lesz-e Dalglish alkalmazkodni a modern focihoz?

Egy évtized kispad nélkül

Dalglish szinte pontosan egy évtizedre kiesett a nemzetközi futball vérkeringéséből. Miután 1991-ben távozott a Liverpool kispadjáról, négy éven keresztül a Blackburn Roverst irányította, és bajnokságot is nyert a csapattal (rajta kívül csak két edző nyert két különböző klubbal aranyérmet), majd a Newcastle United szakvezetője volt. Rövid időre a Celtic szakmai irányítását is átvette: eredetileg sportigazgatóként, ám amikor 2000 februárjában menesztették John Barnest, akkor Dalglish ült le a kispadra.

Mindez azt jelenti, hogy vezetőedzőként utoljára 2000 májusában dolgozott, a Premier League-től pedig 1998. augusztus 22-én búcsúzott. Akkor a Newcastle United mestereként a Chelsea otthonába látogatott, és bár együttese 1-1-es döntetlent ért el, a vezetőség úgy döntött, hogy inkább Ruud Gullittal folytatja a szakmai munkát. Mindez tehát több, mint 12 éve volt, a nemzetközi, és az angol futball is hatalmasat változott azóta.

A Premier League-ben már akkor is sok légiós futballozott, de a folyamat azóta még inkább kiteljesedett: Dalglish utolsó angol élvonalbeli idényében 252 külföldi volt az élvonalban, ma már 337. De talán még fontosabb, hogy akkoriban a húsz klubnál csupán három nem brit tréner dolgozott: Gianluca Vialli, Arsene Wenger és Gérard Houllier. Utóbbi kettő jelenleg is PL-klubot irányít, velük együtt összesen hét élvonalbeli csapatnál van külföldi szakvezető.

Dalglish utolsó mérkőzése edzőként a Premier League-ben

Chelsea - Newcastle United 1-1 (1-1)
1998. augusztus 22., London, Stamford Bridge, 34 795 néző, vezette: Rennie.
Chelsea: De Goey - Babayaro, Leboeuf, Desailly, Poyet (T.-A. Flo, 73.), Casiraghi, Duberry, Le Saux (Petrescu, 58.), Di Matteo, Ferrer, Zola. Edző: Vialli.
Newcastle United: Given - Watson, Charvet, Pearce, Pistone (Albert, 67.), Lee, Hamann, Dabizasz, Speed, A. Andersson (Solano, 67.), Shearer. Edző: Dalglish.
Gólszerző: Babayaro (23.), ill. A. Andersson (43.)



Mourinho egykori asszisztense is a szakmai stábban

Amikor Dalglish a legsikeresebb volt a Liverpoollal az 1980-as évek második felében, akkor Angliában a 4-4-2-es játékrendszer volt az elterjedt. Éppen az a szisztéma, ami miatt Hodgson olyan sok kritikát kapott. A Fulhamtől érkezett edző a klasszikus brit játékstílus híve, éppen ezért nem tudta elfogadtatni magát az Anfielden. Dalglish viszont tökéletesen illeszkedik a liverpooli tradíciókhoz, egykoron edzőként is a "pass and move" elkötelezett híve volt - igaz, olyan játékosokkal, mint John Barnes vagy Peter Beardsley ez nem volt nehéz.

A felfogásbeli különbség már rögtön az első találkozóján, a Manchester United elleni FA-kupa-mérkőzésen is látható volt. Az Old Traffordon a liverpooliak még tíz emberrel is igyekeztek letámadással labdát szerezni, illetve kihozni a labdát a védelemből ahelyett, hogy előrevagdosták volna. A pozitív szemlélet a cserékben is látszott: Hodgson gyakran egészen a hajráig várt arra, hogy változtasson, Dalglish azonban már a hatvanadik percben behozta a támadóbb szellemű Ryan Babelt Maxi Rodríguez helyére.

Forrás: Reuters/Nigel Roddis

Dalglish bevallása szerint folyamatosan igyekezett tájékozódni a világ labdarúgásáról az elmúlt évtizedben, ráadásul 2009 nyara óta a Liverpool utánpótlás-akadémiáján dolgozott sportigazgatóként. Márpedig a Vörösöknél olyan szakemberek tevékenykednek a fiatalok mellett, mint a spanyol José Segura vagy Rodolfo Borrell, akik korábban a Barcelonánál töltöttek be hasonló pozíciót. Dalglish az elmúlt másfél évben rengeteget tanácskozott velük, vagyis minden bizonnyal képben van a sportág taktikai fejlődését illetően.

Ezen kívül az egyesület a minap új asszisztenst nevezett ki mellé Steve Clarke személyében, aki 2004 és 2008 között a Chelsea pályaedzője volt José Mourinho, Avram Grant és Luiz Felipe Scolari mellett. Clarke rendkívül felkészült szakember, Mourinho például pár éve ezt nyilatkozta róla: "Intelligens, és mindig fejlődni akar, rendkívül nyitott az együttműködésre, ráadásul jó a viszonya a játékosokkal, tudja, hogyan kezelje őket. Azt hiszem, sokkal, sokkal jobb edző, mint néhány szakvezető, aki jelenleg az angol élvonalban dolgozik."

A Liverpool-drukkereknek tehát nem kell attól félniük, hogy Dalglish húsz évvel ezelőtti módszereket akar majd alkalmazni - igaz, a húsz évvel ezelőtti eredményeket szívesen elfogadnák.

www.global-soccer.eu