Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa legerősebb bajnokságainak álomtizenegyeit. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű csapat.

Az angol bajnokságban az elmúlt évben megszűnt az úgynevezett Big Four monopóliuma - hogy ez a nagycsapatok visszaesésének tudható be, vagy annak, hogy a Manchester City és a Tottenham Hotspur sokat fejlődött, nehéz lenne eldönteni. A 2010-es álomcsapat mindenesetre tükrözi a változásokat: a Liverpoolból egyetlen labdarúgó sem került be, a Manchester Cityt viszont hárman is képviselik.

Rögtön a kapusposzton a City játékosa, Joe Hart szerepel válogatottunkban, igaz, ő csak az ősszel védett Manchesterben. Az év első felében kölcsönben még a Birmingham Cityt erősítette, és nagy szerepe volt abban, hogy az együttes a középmezőnyben végzett a bajnokságban. Olyan jól védett, hogy bekerült az angol válogatottba, a manchesteriek pedig visszahívták, és a korábban szintén kiválóan védő Shay Givent (az előző évi álomcsapatunk kapusát) is kiszorította a kezdő tizenegyből. Hartnak nem volt komoly vetélytársa: a liverpooli José Reina sokat hibázott, Petr Cech (Chelsea) sem volt az igazi, az Arsenalnál pedig még azt sem tudják eldönteni, hogy ki az első számú kapus.

A Manchester City nagy részben Hartnak köszönhetően a legkevesebb gólt kapta az ősszel, de ebben fontos szerepe volt Vincent Kompanynak is. A belga alapember volt Roberto Mancini együttesében, és igazi klasszissá nőtte ki magát, ráadásul szükség esetén egy sorral előrébb, védekező középpályásként is bevehető. A hátsó alakzatban még egy manchesterit találunk, de ő a Unitedben szerepel: Nemanja Vidic az év első másfél hónapját sérülés miatt ugyan kihagyta, de azóta hétről hétre a legmegbízhatóbb tagja csapatának.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a másik középhátvédnek is belgát válasszunk, hiszen az Arsenal légiósa, Thomas Vermaelen is remekül futballozott - ám túl sokat volt sérült ahhoz, hogy számításba vegyük. Klubtársa, a francia Bacary Sagna viszont ott van a védelem jobb oldalán: ugyan nem játszik túl látványosan, és a beadásain van mit javítani, ám a megbízható futballista mintaképe. A balhátvéd Leighton Baines ellenben annál hatékonyabb a támadójátékban, az Everton csillaga az év során tíz gólpasszt osztott ki, és az ősszel két gólra is futotta erejéből.

A középpálya összeállításánál a bal szélen voltunk a legnagyobb dilemmában, hiszen itt két olyan bombaformában futballozó játékos között kellett döntenünk, mint Gareth Bale és Florent Malouda. Végül a számok alapján a Chelsea szélsőjét választottuk: a francia 2010-ben összesen 17 gólt szerzett, ami egy balszélsőtől egészen kiemelkedő teljesítmény.

Bale mellett egy másik Tottenham-futballista is az utolsó rostán esett ki: a jobbszélső Aaron Lennon remekül játszott 2010-ben, ám a Manchester United portugál válogatottja, Nani még ezt is felülmúlta. A portugál az év során nyolc gólja mellett 13 gólpasszt is kiosztott.

Talán meglepő, hogy Darren Fletcher is bekerült az álomcsapatunkba, azonban 2010-ben is rendkívül megbízhatóan futballozott, és csak kevés meccset hagyott ki. Ő adja a keménységet ebben a csapatrészben a francia Samir Nasri pedig a kreativitást: az Arsenal játékosa főleg az ősszel játszott bombaformában. Alex Song az év első, Frank Lampard pedig az év második felében hagyott ki túl sokat sérülés miatt ahhoz, hogy figyelembe vegyük, Rafael van der Vaart pedig csak a nyáron érkezett a Premier League-be.

Forrás: AFP

A csatársorban a Manchester City argentin klasszisának, Carlos Téveznek a szereplése nem volt kérdéses. A honvágy miatt sokat panaszkodó, olykor az edzőjével is konfliktusba keveredő támadó időnként egymaga hozta a meccseket a Citynek, és 2010-ben huszonötször volt eredményes - a Premier League-ben senki sem ért el több találatot nála az év során. A másik csatár személyét is a gólok száma alapján döntöttük el: Dimitar Berbatov ugyan az ősszel 14 gólig jutott, de az év első felében csak hatszor talált be, Didier Drogba ellenben a tavaszi 15 gólhoz az év második felében még nyolcat hozzátett.

A Premier League 2010-es álomcsapata: Hart (Birmingham City/Manchester City) - Sagna (Arsenal), Kompany (Manchester City), Vidic (Manchester United), Baines (Everton) - Nani (Manchester United), Fletcher (Manchester United), Nasri (Arsenal), Malouda (Chelsea) - Drogba (Chelsea), Tévez (Manchester City).

Korábbi álomcsapataink

1999: Hedman - Petrescu, Stam, S. Campbell, G. Neville - Beckham, Izzet, Roy Keane, Giggs - A. Cole, Shearer.
2000: Flowers - Harte, Southgate, R. Ferdinand, Dyer - Beckham, Scholes, Bowyer, Giggs - Heskey, Henry.
2001: Martyn - Carragher, R. Ferdinand, Hyypiä, Harte - Beckham, Gerrard, Vieira, Holland - Owen, Henry.
2002: Friedel - Melchiot, R. Ferdinand, Hyypiä, Riise - Ljungberg, Vieira, Hamann, Giggs - Van Nistelrooy, Henry.
2003: Cudicini - G. Neville, Terry, Upson, O'Shea - Pires, Dunn, Lampard, Duff - Van Nistelrooy, Henry.
2004: Niemi - Lauren, Terry, Silvestre, Ash. Cole - Ljungberg, Vieira, Lampard, Pires - Aiyegbeni, Henry.
2005: Cech - Young, Carragher, Terry, Gallas - Nolan, Lampard, Makelele, J. Cole - Rooney, Henry.
2006: Jaaskelainen - G. Neville, R. Ferdinand, Terry, Barry - Cristiano Ronaldo, Essien, Lampard, Matthew Taylor - Drogba, Henry.
2007: Van der Sar - G. Johnson, Vidic, Lescott, Clichy - Cristiano Ronaldo, Fabregas, Gerrard, Downing - Agbonlahor, Tévez.
2008: Van der Sar - Sagna, Vidics, Terry, Evra - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Barry, A. Young - Adebayor, Fernando Torres.
2009: Given - Sagna, Hangeland, Terry, Evra - A. Lennon, Lampard, Fabregas, Giggs - Fernando Torres, Rooney.



www.global-soccer.eu