Vágólapra másolva!
2010-ben is minden héten összeállítottuk a hét világválogatottját, és ezeket összegezve az év legjobb tizenegyét is, amelynek elsősorban a középpályás-sora okozhat meglepetést. Ebből a csapatrészből ugyanis hiányzik a Barcelona két Aranylabda-jelöltje, Xavi és Andrés Iniesta is, ám még így is a katalánok képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Mindegyik poszton azt a játékost választottuk, aki év során a legtöbb nevezést gyűjtötte, azonos számú jelölés esetén pedig azt vettük figyelembe, hogy ki az, aki egyenletesebben és magasabb színvonalon teljesített.

Kapus:

Manuel Neuer (német, Schalke 04): A gelsenkircheniek játékosa 2010-ben a világklasszisok sorába lépett, nem csoda, hogy sztárklubok egész sora áll versenyben az aláírásáért a Manchester Unitedtől a Bayern Münchenig. Neuer az év során háromszor szerepelt heti álomcsapatunkban, pedig a kapusposzton mindig a legnagyobb a szórás: jellemző, hogy összesen öten jutottak el két szereplésig. Az év abból a szempontból is unikum volt, hogy két olyan kapus is jelöltünk, akik a Monicomp Ligában szerepelnek: azonban a győri Sasa Stevanovic és a fehérvári Mladen Bozovic sem a magyar bajnokságban mutatott teljesítménye alapján jutott el idáig.

Hátvédek:

Daniel Alves (brazil, Barcelona): A jobbhátvédek között a katalánok brazil klasszisa immár sorozatban harmadszor győzött, azonban most rendkívül kemény vetélytársai voltak. Daniel Alves mellett ugyanis hárman is háromszor kerültek a heti álomcsapatba: Sergio Ramos, Philipp Lahm és Glen Johnson ebből a szempontból nem volt gyengébb a brazilnál. Alves rendkívül energikus játéka, na meg az elmúlt években mutatott teljesítménye végül felé billentette a mérleg nyelvét, arról nem is beszélve, hogy szükség esetén képes akár jobbszélsőt is játszani, mint ahogyan azt meg is tette a Real Madrid elleni tavaszi rangadón.

Lúcio (brazil, Internazionale): A középhátvédek körében még sohasem volt olyan kiegyenlített a verseny, mint 2010-ben. Egyetlen focista sem szerepelt háromnál többször a heti csapatban, és ezt is csupán ketten mondhatták el magukról, ami viszont megkönnyítette a dolgunkat. Egyikük a milánóiak erőssége, aki gyakorlatilag tavasszal nyújtott teljesítménye alapján került be az év csapatába: három jelölését egyetlen hónapon belül gyűjtötte be február vége és március közepe között. Abban az időszakban az egész Inter remekül játszott, és Lúcio kiemelkedett a csapatból.

Brede Hangeland (norvég, Fulham): A másik középhátvéd személye viszont kisebbfajta meglepetés lehet, mert Gera Zoltán klubtársát nem szokás a világklasszisok között emlegetni. Pedig a norvég bekk remek esztendőt zárt, és nem csak azért, mert csapatával eljutott az Európa Liga fináléjába. Jellemző, hogy a három jelölése közül csak egyet kapott az év első felében - a másik kettőt már az őszi szezonban gyűjtötte be. Mind a három alkalommal nagyon fontos gólt ért el középhátvéd létére, és így olyan focistákat küldött a vert mezőnybe, mint Thiago Silva, Carles Puyol, John Terry vagy Kolo Touré.

Leighton Baines (angol, Everton): A védelem bal oldalán megtört a spanyol Joan Capdevila egyeduralma, három év után más szerepel álomcsapatunkban. Pedig a Villarreal játékosa világbajnok lett, de a heti világválogatottba csak egyszer került be, míg a végső győztes Bainesnek mindezt négy alkalommal sikerült. A liverpooliak rendkívül energikus védője mind a négy jelölését az ősszel gyűjtötte be, és teljesítményére nem csak mi figyeltünk fel: a hírek szerint a Bayern München szeretné megszerezni.

Középpályások:

Arjen Robben (holland, Bayern München): A sérülékenységéről is híres klasszis csak fél idényen keresztül volt pályán, hiszen a vébén összeszedett sérülése miatt az ősszel egyetlen mérkőzésen sem játszott, ám tavasszal olyan elképesztő teljesítményt nyújtott, hogy bekerült álomcsapatunkba. Fél év alatt összesen hétszer esett rá a választásunk, ami már csak azért is döbbenetesen magas szám, mert a tavalyi csúcstartó Xavinak ez egy év alatt is csak hatszor sikerült. Robben ezzel az idén csak harmadik lett a képzeletbeli ranglistán. A Manchester United portugálja, Nani a maga négy jelölésével valószínűleg szinte minden más esztendőben csapattag lehetett volna, de idén ez is kevés volt.

Bastian Schweinsteiger (német, Bayern München): A középső középpályásoknál nagyon erős a mezőny, ezen a poszton volt a legnehezebb eldöntenünk, kit is válasszunk. Öten álltak három csapattagsággal: Frank Lampard, Francesc Fabregas, Marek Hamsík, Hernanes és Bastian Schweinsteiger közül elsősorban a világbajnokság miatt döntöttünk a német mellett. A müncheni klasszis persze klubjában is remekelt, hiszen a Bayernnel BL-döntőig jutott, de az igazán kiemelkedő teljesítményt a vébén nyújtotta. Lampard és Fabregas túl sokat volt sérült, Hamsík és Hernanes pedig véleményünk szerint még nem olyan nagy klasszis. De a jövő mindenképpen az övék.

Wesley Sneijder (holland, Internazionale): A játékmesterek között egyértelmű volt a milánói győzelme, és sokak szerint az Aranylabda első három helyezettje között is ott lenne a helye. Ebben van némi ráció, hiszen Sneijdernek tavasszal nagy szerepe volt abban, hogy az Inter megnyerte a Bajnokok Ligáját, és a világbajnokságon is vezéregyénisége volt az ezüstéremig jutott holland válogatottnak. Posztján gyakorlatilag nem volt vetélytársa 2010-ben, érdekes módon a liverpooli Steven Gerrard jutott hozzá a legközelebb: ő négy nevezésig jutott.

Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid): A balszélső személye megint csak nem volt kérdés, hiszen a portugál világsztár egészen elképesztő évet produkált. Nyolc héten esett rá a választásunk, és jellemző, hogy nem csak a bal oldalon vettük figyelembe, hanem a jobbszélen, sőt, középcsatárként is. Az év egyik nagy felfedezettje, Gareth Bale háromszor szerepelt csapatunkban, és legnagyobb örömünkre egyszer magyar játékos is befért a legjobbak közé, Dzsudzsák Balázs személyében, aki, ha így folytatja, a jövőben még több jelölésre számíthat.

Csatárok:

David Villa (spanyol, Valencia/Barcelona): Álomcsapatunk egyetlen tagja, aki a nyáron klubot váltott, de az átigazolás egyértelműen előrelépést jelentett a számára. A Barcelonában eleinte nem ment neki olyan jól a foci, de az év végére maximálisan játékba lendült, a nyári világbajnokságon pedig a spanyolok egyetlen igazi gólvágója volt. Villa az év során négyszer szerepelt csapatunkban, akárcsak Wayne Rooney, ám a vébén mutatott teljesítmény alapján nem is volt kérdéses, hogy kettejük közül kit válasszunk.

Lionel Messi (argentin, Barcelona): A világ jelenleg legjobb játékosa semmiképpen sem maradhat ki az év csapatából, főleg, mivel Messi 2010-ben szinte felülmúlhatatlant produkált. Az év 52 álomcsapatából 11-ben szerepelt, ami egyedülálló teljesítmény a rovat történetében. És mi lett volna, ha még a világbajnokság is jól sikerül a számára?!

A korábbi évek [origo]-s álomcsapatai:

2004: Buffon - Maicon, Terry, Álvaro, Van Bronckhorst - Ljungberg, Lampard, Seedorf, Ronaldinho - Adriano, Eto'o
2005: Casillas - Maicon, Cris, Carragher, Roberto Carlos - Camoranesi, Ballack, Lampard, Ronaldinho - Adriano, Rooney
2006: Lehmann - Oddo, F. Cannavaro, Gallas, Arruabarrena - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Kaká, Schweinsteiger - Klose, Henry
2007: S. Frey - Panucci, Juan, Goian, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Fabregas, Riquelme, Seedorf - Messi, Rooney
2008: Friedel - Daniel Alves, Panucci, Westermann, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Hamsík, Ribéry - Toni, Villa
2009: Given - Daniel Alves, Piqué, J. Evans, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Xavi, Özil, Iniesta - Grafite, Messi



www.global-soccer.eu