Vágólapra másolva!
A Zidane, Maldini vagy Sammer név pár éve remekül csengett a futballpályákon, és elképzelhető, hogy hamarosan ismét találkozhatunk velük, hiszen mindhárom egykori világklasszis gyermeke tehetségesnek ígérkezik, igaz, egyelőre még csak korosztályos szinten. A brazil Mazinho fia viszont már be is mutatkozott az FC Barcelonában, őt azonban névről nehéz lenne felismerni.

Egy világklasszis futballista gyermekeként nem könnyű boldogulni, hiszen a név kötelez, így ha valakit Zidane-nak hívnak, akkor már tizenévesen nagyon sokat várnak tőle. A Real Madrid korosztályos együttesében szereplő Enzo Zidane-t azonban ez egyáltalán nem zavarja, pedig egyre inkább reflektorfénybe kerül. Az idén 15 esztendős srácról már három évvel ezelőtt beszámoltunk, és úgy tűnik, hogy mindig kitart amellett: belőle is futballista lesz.

A napokban azért írtak róla, mert a spanyol U16-os válogatott szakvezetője, Ginés Meléndez kijelentette: meg szeretné hívni csapatába a kis Zidane-t. Enzo (aki nevét édesapja egykori kedvenc játékosáról, az uruguayi Enzo Francescoliról kapta) még Bordeaux-ban született, de évek óta Spanyolországban él, így nem csak francia, hanem spanyol állampolgársággal is rendelkezik.

A franciák azonban egyelőre nem akarják beválogatni, Meléndez francia kollégája, Patrick Gonfalone kijelentette: "Nem érzem szükségét, hogy meghívót küldjek Zidane-nak. Ebben az életkorban itthon is nagyon sok tehetséges játékosunk van. Ha Enzo jól teljesít a klubjában, akkor majd rá is számítani fogok".

Brazil világbajnok spanyol Eb-győztes fia

Az FC Barcelona utánpótláscsapatában is szerepel a klub egy korábbi játékosának fia: Sveinn Aron Gudjohnsen jelenleg a Benjamin A együttesben játszik. A 12 esztendős srác annak az Eidur Gudjohnsennek a gyermeke, aki már nem a Barcában szerepel, ám családja továbbra is a városban él. Amikor az izlandi támadó tavaly nyáron Monacóba igazolt, Eidur fontosnak tartotta, hogy fia továbbra is klub híres akadémiáján, a La Masiában pallérozódjon.

A kis Sveinn tehát folytathatja a családi hagyományokat, hiszen nem csak édesapja, hanem nagyapja, Arnór is válogatott volt, ám felmenőivel ellentétben a legfiatalabb Gudjohnsen nem csatárként, hanem hátvédként futballozik.

Szintén a katalánoknál szerepel az 1994-es világbajnokságon aranyérmet nyert brazil középpályás, Mazinho két fia. Rafael Alcantara jelenleg még csak az U18-as együttesben játszik, de nagy tehetségnek tartják, és rendszeresen szerepel a spanyol korosztályos válogatottakban, bátyja, Thiago Alcantara pedig már a felnőttek között is bemutatkozott.

Nem is akárhogyan: februárban második élvonalbeli bajnokiján gólt szerzett a Racing Santander ellen. A 19 éves középpályás szintén a spanyol válogatottat választotta: 2008-ban U17-es Európa-bajnokságot nyert, idén pedig az U19-esekkel ezüstérmes volt a kontinensviadalon.

Jönnek az új Maldinik

Az AC Milan hívei abban bízhatnak, hogy már csak pár évet kell kibírniuk anélkül, hogy újra lenne egy Maldini nevű játékosuk. A klub legendás védőjének, Paolo Maldininak ugyanis két fia is a korosztályos gárdákban szerepel. Az idősebb, Christian júniusban múlt 14 éves, és 2005-ben csatlakozott a klub utánpótlásához, vagyis már öt éve játszik a Milannál.

Öccse, Daniel októberben még csak kilencéves lesz, mindkettejüknek sok idejük van tehát még addig, amíg eljuthatnak az első csapathoz. Mind a ketten hátvédek, tehát folytathatják a családi tradíciót (nagyapjuk, Cesare is sokszoros válogatott védő volt), és hogy örökölhettek valamit a felmenőiktől, azt Daniel már ötévesen megmutatta, hiszen a Milan BL-győzelmét ünneplő bulin tanítani való mozdulattal próbálta szerelni a gyerekekkel játszó Clarence Seedorfot.


A Milan korosztályos együtteseiben szerepel egyébként a korábbi sokszoros olasz válogatott csatár, Pierluigi Casiraghi fia, Andrea is, a 13 éves srác apjához hasonlóan támadóként futballozik.

Az egykori aranylabdás német hátvéd, Matthias Sammer jelenleg a német szövetség alkalmazottjaként az utánpótlással foglalkozik, ő felel azért, hogy a 11 és 18 év közötti tehetségek ne kallódjanak el. Ebbe a korosztályba tartozik saját fia, Marvin is, aki egészen idén nyárig az Unterhachingnál szerepelt, ám akkor átigazolt a Bayern Münchenbe, ahol jelenleg az U16-os együttes tagja.

Mindez csak azért érdekes, mert Sammer sohasem futballozott a bajoroknál, sőt, a Bayern nagy riválisának számító Borussia Dortmund sztárja volt. A kis Sammer a müncheniek U16-os csapatában együtt játszhat azzal a Maximilian Finkkel, aki a Bayern egykori védőjének, Thorsten Finknek (aki jelenleg az FC Basel szakvezetője) a fia.

www.global-soccer.eu