Vágólapra másolva!
Két UEFA-illetékest is beperelt a Bayern München, miután a német Stern szerint az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke, Peter Limacher, illetve az ő egyik embere, Robin Boksic vádolta meg a klubot bundázással a Zenit elleni 0-4-es UEFA-kupa-elődöntő miatt. A német klub szerint sérelem érte a Bayern hírnevét, Michel Platini pedig belső vizsgálatot indított az ügyben.

Az európai bundabotrány 2009 szeptemberében robbant ki: az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ekkor jelentette be, hogy 40 nemzetközi kupamérkőzést vizsgálnak, mert felmerült a gyanúja, hogy az eredményt manipulálták. A bochumi ügyészség két hónappal később hozta nyilvánosságra, hogy összesen 200 találkozó ügyében zajlik nyomozás. A szóban forgó találkozók között volt BL- és EL-selejtező, német és svájci alacsonyabb osztályú mérkőzések, valamint kelet-európai élvonalbeli meccsek, köztük 13 magyar bajnoki is.

A fogadási maffia - amelynek vezetői a 2005-ös Hoyzer-ügyből már ismert, horvát származású Sapina testvérek voltak - elsősorban nem a sztárklubokat vette célba. Ez persze érthető, elvégre egy nemzetközi klasszis számára nem sok értelme lenne eladni egy mérkőzést, ellenben egy sokkal rosszabbul kereső kelet-európai focistának párezer euró is jól jön.

50 millió euró az UEFA-kupa elődöntőjéért

Az egyik legnagyobb port kavaró ügy mégis az egyik európai kupa végső fázisához kapcsolódott. 2008 októberében a spanyol ügyészség az orosz maffia után nyomozott, és a Trojka-hadműveletnek nevezett eljárás során állítólag olyan bizonyítékot talált, ami arra utal, hogy a 2008 tavaszán lejátszott Zenit Szankt-Petyerszburg-Bayern München UEFA-kupa-elődöntő végeredményét is befolyásolták.

A müncheni 1-1-es döntetlen után a Zenit 4-0-ra győzött, és bejutott a fináléba (amit később meg is nyert a skót Rangers ellen), azonban a spanyol vizsgálóbíró, Baltasar Garzón szerint az orosz maffia lefizette a münchenieket. A két egyesület persze cáfolta mindezt, és pár nappal később a bajor állami ügyészség nyilvánosságra hozta: nem indítanak nyomozást, mivel úgy ítélik meg, hogy a vádak teljesen alaptalanok. Ezzel el is halt az ügy, főleg azután, hogy tavaly az UEFA is megindította a maga küzdelmét a bundázás ellen.

Azonban a napokban ismét fellángolt a vita a Zenit-Bayern találkozóról. A tekintélyes német újság, a Stern ugyanis megírta: a Bayernt illető vádakat az európai szövetség egyik vizsgálóbiztosa, bizonyos Peter Limacher (aki az UEFA fegyelmi bizottságának is az elnöke) kijelentései alapján tették, az ő forrása pedig a szintén az UEFA alkalmazásában álló, horvát származású Robin Boksic.

A Stern cikkében megjelentek szerint Limacher nem kevesebbet állított, mint hogy a Bayern 50 millió euróért adta el a meccset az orosz maffiának, és az ügyben a müncheniek elnökénél, korábbi sportigazgatójánál, Uli Hoenessnél, illetve a Bayern pénzügyi vezetőjénél, Karl Hopfernél is házkutatást tartottak. Sőt, egy meg nem nevezett játékos lakását is átvizsgálták, és itt egymillió dollár készpénzt, illetve némi kokaint találtak.

A Bayern nem hagyta magát

A Bayernnél nem vesztegették az időt, azonnal beperelték Limachert és Boksicot. "Mindenki biztos lehet benne, hogy alaposan átgondoltuk ezt a lépést, nem első dühünkben cselekedtünk. Itt a klub jóhíréről van szó, amit nem hagyunk bemocskolni" - jelentette ki Karl-Heinz Rummenigge, a müncheniek alelnöke. Az UEFA első körben érthetetlenül fogadta a német lépést, maximálisan kiállt Limacher mellett, aki természetesen tagadta, hogy bármit is mondott volna a Sternnek.

"Meglepőnek találom, hogy a Bayern így megtámadta az UEFA-t, véleményem szerint túlreagálták a dolgot" - jelentette ki az európai szövetség főtitkára, Gianni Infantino.

Forrás: AFP

Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeness nem hagyta ennyiben

Egy nappal később azonban már az UEFA is sokkal visszafogottabb volt, miután a szervezet elnöke, Michel Platini személyesen beszélt Rummeniggével. Az ekkor kiadott hivatalos közleményben már ez állt: "Az újságokban megjelentek fényében az UEFA megérti a Bayern München reakcióját, és belső vizsgálatot indított az ügyben".

A Sternnél ragaszkodnak az ő verziójukhoz, a müncheniek pedig inkább nekik hisznek, mint Limachernek, aki amúgy is a bögyükben van azóta, hogy a BL előző kiírásában a fegyelmi bizottság elnökeként ő hozta meg a végső döntést Franck Ribéry három mérkőzésre szóló eltiltásáról, ami miatt a francia középpályás nem játszhatott a fináléban.

Megalapozatlan bundavádak

Ráadásul egy másik müncheni lap, a Tageszeitung időközben utánanézett az ügy másik főszereplőjének, Robin Boksicnak, és érdekes dolgokat talált. A horvát származású, müncheni illetőségű szakértő a 2009-es bundabotrány fő gyanúsítottjainak számító Sapina testvéreket is jól ismerte, és több zűrös ügye is volt, szélhámosság miatt a müncheni ügyészség is folytatott ellene nyomozást.

A bundabotránnyal kapcsolatos nyomozás során pedig megesett vele, hogy elfelejtette kifizetni a szállodai számláját Horvátországban, legalábbis a zágrábi Crikvencia nevű hotel tulajdonosa ezt állítja.

A Tageszeitung informátora szerint Limachernek kapóra jöttek Boksic gyakran alaptalan bundavádjai, mivel gyors karriert szeretett volna az UEFA-nál, és ehhez kézzelfogható eredmények kellettek. Amíg csak kiscsapatokról volt szó, addig mindez észrevétlen maradt, ám a Bayern befeketítése már sok volt.

Az UEFA szeptember 21-én menesztette Boksicot, megszakítva vele az együttműködést, ám hogy ez milyen következményekkel jár majd a bundabotrányban (felülvizsgálják-e az eddigi vádakat), azt egyelőre nem tudni. Annyi mindenesetre kiderült, hogy nem minden olyan fekete és fehér, ahogyan azt az európai szövetség láttatni akarta.

www.global-soccer.eu