Vágólapra másolva!
Nosztalgikus hangulat előzi meg a Bajnokok Ligája keddi mérkőzéseit, hiszen több olyan futballista, illetve szakember is lesz, aki egykori csapata ellen szerepel majd. A Milan két ásza, Zlatan Ibrahimovic és Clarence Seedorf ellenfélként tér vissza Amszterdamba, Didier Deschamps és Thorsten Fink pedig edzőként küzdhet korábbi klubja ellen.

Az Ajax Amsterdam és az AC Milan már rengeteg emlékezetes mérkőzést játszott egymás ellen az európai kupákban: eddigi tíz találkozójukból kettő is a Bajnokok Ligája, illetve jogelődje, a BEK döntőjét jelentette. 1969-ban az olaszok, 1995-ben pedig a hollandok nyertek, és a két klub történelmi összefonódását jól jelzi, hogy utóbbi mérkőzésen az Ajaxban hat olyan játékos is pályára lépett, aki karrierje során megfordult a milánóiaknál is. Clarence Seedorf például jelenleg is az olasz klub játékosa, de Zlatan Ibrahimovic is Amszterdamban lett világhírű.

Deschamps nem kedveli a Stamford Bridge vendégöltözőjét

A svéd csatár, aki a milánóiak legutóbbi négy tétmérkőzésén négyszer volt eredményes, és a BL előző fordulójában duplázott az Auxerre ellen, s nagyon várja az amszterdami találkozót. "Az Ajaxban lettem sztár. Még mindig vannak barátaim Amszterdamban, de most nem azért jövök, hogy haverkodjak, hanem hogy három pontot szerezzünk" - nyilatkozta Ibrahimovic a holland szaklapnak, a Voetbal Internationalnak, míg Seedorf kijelentette: "Számomra mindig különleges alkalom, ha az Ajax ellen játszhatok, Remélem, ez az érzés kölcsönös." A két egykori amszterdami egyébként is főszereplő lehet, mivel az olaszok edzője, Massimiliano Allegri módosítani akar a taktikán, és 4-3-3 helyett 4-4-2-es felállásban küldi pályára együttesét. Ez azt jelentheti, hogy Ronaldinho a kispadra szorul, Ibrahimovic párja a csatársorban Robinho lesz, Seedorf pedig a középpálya rombusz-alakzatának csúcsán, irányítóként játszik.

Az F csoportban sorra kerülő Chelsea-Olympique Marseille találkozón a londoniak csatára, Didier Drogba érezhet úgy, mint Amszterdamban Ibrahimovic vagy Seedorf - azonban a támadó eltiltás miatt nem játszhat egykori klubja ellen. A francia együttes trénere, Didier Deschamps ugyanakkor visszatér a Stamford Bridge-re: az egykori világ- és Európa-bajnok középpályás az 1999-2000-es idényben játszott a londoniaknál, mérsékelt sikerrel. "Amikor a Juventusból a Chelsea-be szerződtem, valóságos kulturális sokk ért. A klub akkor csak egy jó kis angol egyesület volt, nem pedig sztárcsapat, mint most" - emlékezett vissza Deschamps az Angliában eltöltött egy évre. Edzőként már szebb emlékei vannak a londoniakról, hiszen a 2003-2004-es idényben az AS Monacóval kiütötte a sorozatból az esélyesebbnek tartott Chelsea-t. Akkor megismerhette a vendégöltözőt is, ami szerinte messze van az ideálistól. "A Stamford Bridge gyönyörű stadion, leszámítva a vendégöltözőt, ami szörnyű. Olyan, mint egy raktár, semmi hely nincs benne" - jelentette ki.

Cúlio szeret Rómában játszani

A svájci FC Basel edzője, Thorsten Fink is nosztalgikus hangulatban készült a BL-fordulóra, hiszen csapata ellenfele a Bayern München - az a klub, ahol Fink kilenc esztendőt töltött el. Az egykori középpályás tagja volt az 1999-es BL-ezüstérmes, majd két évvel később győztes gárdának, fia pedig jelenleg is a bajorok korosztályos együttesében futballozik. "Nagyon örülök, hogy a Bayern ellen játszhatunk, de számunkra jelenleg a bajnokság sokkal fontosabb. A Bajnokok Ligáját ugyanis 99,9 százalék, hogy nem nyerjük meg, viszont ha aranyérmesek leszünk, akkor a következő idényben selejtező nélkül kerülünk a BL főtáblájára" - fogalmazta meg prioritását a tréner. A Bayernnél ezt valószínűleg örömmel hallják, mert Louis van Gaal együttesének nagyon hiányzik a sikerélmény azok után, hogy a bajnokságban nem megy túl jól a csapatnak.

A csoport másik mérkőzésén az AS Roma hívei abban bíznak, hogy a történelem nem ismételni önmagát. A Farkasok ugyanis a román CFR Clujt fogadják, amely két éve hatalmas meglepetésre a BL csoportkörében nyerni tudott az olasz fővárosban. A hazaiaknál akkor pályára lépett labdarúgók közül kilencen most is ott vannak a keretben, míg a románoknál heten szerepelhetnek a 2008-as győztes gárdából. Köztük a két éve duplázó argentin Emmanuel Cúlio, akinek az volt élete legemlékezetesebb találkozója. "A sors lehetővé tette, hogy megint játsszak a római Olimpiai-stadionban. A két évvel ezelőtti meccs olyan volt, mint egy álom, és boldog vagyok, hogy még mindig sokan emlékeznek arra, amit akkor tettünk" - áradozott a középpályás.

A keddi BL-program (kezdés: 20.45):
E csoport:
FC Basel - Bayern München
AS Roma - CFR Cluj

F csoport:
Szpartak Moszkva - MSK Zilina
Chelsea - Olympique Marseille

G csoport:
Ajax Amsterdam - AC Milan
Auxerre - Real Madrid

H csoport:
Sporting Braga - Sahtar Donyeck
Partizan Beograd - Arsenal