Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Már csak két forduló van hátra az U21-es Európa-bajnokság selejtezőiből, és még a magyar csapat is kiharcolhatja a részvételt a jövő évi nyolcas döntőre. Ebben a korosztályban azonban az eredmények nem tükrözik tökéletesen az erőviszonyokat.

A magyar utánpótlás-válogatott szombaton Wales, jövő kedden pedig Bosznia-Hercegovina válogatottját fogadja, és ha mind a két találkozót megnyeri, akkor egészen biztosan az élen végez csoportjában. Ez azt jelentené, hogy csapatunk Európa legjobb nyolc korosztályos csapata közé tartozik, amire utoljára 1996-ban volt példa. Akkor a Dunai Antal által irányított együttes a negyeddöntőben ugyan kiesett Skócia ellen, ám így is kijutott az atlantai olimpiára, mivel a skótok nem szerepelhettek az ötkarikás játékokon.

A lebonyolítás ezúttal annyiban különbözik, hogy jövő nyáron Dániában nyolcas döntőt rendeznek, amelyen a selejtezőcsoportok első helyezettjei mellett a négy legjobb csoportmásodik rájátszásának győztese vehet részt. Az olimpiai indulást ott lehet majd kiharcolni, Londonban az Eb első négy helyezett lép majd pályára. Ha esetleg valamelyik brit együttes is bejut az elődöntőbe, akkor az ötödik helyezett is ott lehet az angol fővárosban, miután a brit tagállamoknak nincs külön olimpiai bizottsága.

A címvédő biztosan lemarad

Jelenleg a kvalifikációs sorozat hajrájában járunk, és az eddigi eredmények alapján könnyen lehet, hogy meglepő lesz a jövő évi nyolcas döntő összetétele. Az már biztos, hogy a legutóbbi, 2009-es U21-es Európa-bajnok Németország nem lesz ott, hiszen a németek csoportjukban nem végezhetnek a jobban a harmadik helynél, Csehország és Izland is megelőzi őket. De az európai futballnagyhatalmak közül jelenleg nem áll továbbjutásra Anglia, Franciaország, Portugália, Olasz- és Spanyolország sem - egyikük sem vezeti a saját csoportját két körrel a zárás előtt.

Anglia és Portugália egy csoportban van, ahol jelenleg Görögország az első, és a görögöknek már csak egy Macedónia elleni, idegenbeli összecsapás van hátra, ráadásul az angolok és a portugálok éppen egymás ellen játszanak. Ha ezen a meccsen döntetlen születik, Görögország biztos csoportelső, de mindenképpen a saját kezében van a sorsa. A franciák helyzete sem biztató: jelenleg harmadikok Ukrajna és Belgium mögött, és ha meg is nyerik mindkét hátralévő meccsüket, akkor sem biztos, hogy az élen végeznek, mivel a belgáknak már csak Szlovéniával kell játszaniuk. Az olaszok pedig éppen a mi csoportunkban küzdenek azért, hogy legalább a pótselejtezőre odaérjenek, egyelőre ugyanis Magyarország és Wales is előttük van.

Aki elég jó, a felnőtteknél szerepel

A nagy futballnemzetek vártnál gyengébb szereplése az U21-es Európa-bajnokságon azért is váratlan, mert a nyolcas döntő bevezetése (1998) óta rendre ők adták a mezőny zömét. A legutóbbi tornán az első négyben ott volt Németország, Anglia és Olaszország is, 2007-ben a nyolcas döntőben szerepelt Olaszország, Anglia, Hollandia és Portugália is, a 2006-os fináléba pedig a francia, a német, a portugál az olasz és a holland gárda is bejutott. A végső győztes is szinte mindig valamelyik európai futball-nagyhatalom volt: Csehország 2002-es diadalát leszámítva 1998 óta csak Olaszország, Spanyolország, Hollandia és Németország nyert U21-es Eb-t.

A váltás tehát meglehetősen élesnek tűnik, ám összefüggésben van azzal a trenddel, ami a nemzetközi futballelit fiatalodását mutatja. A tehetségek manapság egyre hamarabb bemutatkoznak a nagyválogatottban, ami a korosztályos együttesek közül az U21-es csapatokat hozza a legnehezebb helyzetbe. Tizenévesen azért még ritkaság, hogy valaki rendszeresen játsszon hazája nagyválogatottjában, így az U17-es vagy U19-es tornák még viszonylag reális erőviszonyokat mutatnak, a 21 éven aluliaknál azonban már sok olyan labdarúgó akad, aki életkora alapján akár még itt is játszhatna, de már a felnőttek között szerepel, sőt, akár meghatározó játékos.

Utánpótlás Eb helyett világbajnoki bronzérem

A legjobb példa erre az aktuális német együttes. A legutóbbi utánpótlás Európa-bajnokságon Németország volt az aranyérmes, most viszont már a selejtezők során elbukott, ami nem jelenti azt, hogy a német utánpótlás-nevelés egyik pillanatról a másikra csapnivaló lett.

A kiírás értelmében a mostani U21-es Eb selejtezőin az 1988. január elseje után születettek játszhatnak, és ebbe a korosztályba olyan sztárok tartoznak, mint Mesut Özil, Marko Marin, Thomas Müller, Jerome Boateng, Toni Kroos vagy Holger Badstuber. Ők mindannyian tagjai voltak a dél-afrikai világbajnokságon bronzérmet nyert felnőtt válogatottnak, vagyis nem álltak az U21-es csapat rendelkezésére (bár páran az első selejtezőkön még pályára léptek). Amikor augusztusban a nagyválogatott barátságos meccset játszott, az utánpótlás-csapat pedig létfontosságú selejtezőn szerepelt Izlandon, akkor sem merült fel, hogy a fentiek közül valaki visszatérjen. "Azok a futballisták, akik bejátszották magukat a nagyválogatottba, többé nem mennek vissza az utánpótlásba" - jelentette ki Joachim Löw, és még Mats Hummelst, Kevin Grosskreutzot, illetve Stefan Reinartzot is csak vonakodva engedte át, ugyanis szerette volna őket kipróbálni a felnőttek között.

Nem csak a németek járnak ebben a cipőben cipőben: a franciáknál Mamadou Sakho (aki az U21-es együttes csapatkapitánya volt) és Yoann M'Vila, az angoloknál Kieran Gibbs és Theo Walcott, a spanyoloknál pedig Sergio Busquest játszhatna életkora alapján az utánpótláscsapatban, de már most a nagyoknál veszik őket figyelembe.

A velünk egy csoportban lévő olaszoknál Lorenzo de Silvestri járt így, és valószínűleg Mario Balotellivel is ez lenne a helyzet, ha a szövetségi kapitányok rendelkezésére állna. A magyar csapat másik riválisánál, Walesnél még nyilvánvalóbb a helyzet, hiszen a nagyválogatott keretében hat 21 éven aluli szerepel is (köztük a Tottenham Hotspur sztárja, Gareth Bale is), és hozzájuk még további három olyan focista is csatlakozhat, akik jelenleg sérültek (például az Arsenal ifjú titánja, Aaron Ramsey) - ők egészségesen szintén a felnőttekhez kaptak volna meghívást.

Egervári a fokozatosságban hisz

A magyar válogatott szövetségi kapitánya speciális helyzetben van abból a szempontból, hogy tavaly még az ő vezetésével szerzett bronzérmet az U20-as válogatott az egyiptomi világbajnokon, a közvélemény részéről pedig érzékelhető a nyomás arra vonatkozóan, hogy a fiatalok bekerüljenek a nagyválogatottba. A magyar futball számára ugyanakkor az olimpiai szereplés sokkal reálisabb célkitűzésnek tűnik, mint a nagyválogatott Eb-kvalifikációja, előbbit pedig Egervári sem akarja kockára tenni.

"Az, hogy egy tehetséges játékos nagyválogatottba való beépítése eltolódik egy-két hónappal, nem olyan nagy veszteség, mintha nem jutnánk ki az olimpiára" - mondta az [origo]-nak adott interjújában Egervári Sándor egy hónappal ezelőtt.

Forrás: MTI

A szakvezető a svédek elleni meccs előtt egyetlen játékost, a csapatkapitány Koman Vladimirt (képünkön) rendelte a nagyválogatotthoz a U21-es csapatból, amely a pénteki, stockholmi Eb-selejtező másnapján fogadja a walesieket.

"Egyelőre két-három játékosra számítok az utánpótlás-játékosok közül, több nem is vállalható fel. A csapatépítések megvannak a maga törvényszerűségei, egy jó közösségbe egy szezon alatt ennyi fiatalt lehet beépíteni. Hiába van több tehetségünk is, ha hirtelen többet is felhoznánk, az mind a közösségnek, mind a fiataloknak a kárára lenne" - érvelt Egervári.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről