Vágólapra másolva!
Nagy kiugrási lehetőség előtt áll Rudolf Gergely az olasz bajnoki rajtra készülő Genoánál, ahol eleinte valószínűleg csak a kispadon jut majd neki hely, ám mivel a csapat rendszerint három támadóval játszik, a válogatott csatár valószínűleg gyakran kap majd bizonyítási lehetőséget csereként, és csak rajta múlik, hogy élni tud-e vele. Rudolf szerint fél évre van szüksége ahhoz, hogy bejátssza magát a csapatba.

Rudolf Gergely úgy érzi, néhány hét alatt is rengeteget fejlődött Olaszországban, taktikailag máris érettebbé vált, felgyorsult, és sokkal jobban érzi magát a pályán. "Több az edzés, és sokkal céltudatosabbak a foglalkozások. Jól sikerült, egyben nagyon kemény is volt a felkészülés" - indokolta meg az [origo]-nak a gyors ütemű pozitív változásokat a Debrecenből igazolt válogatott csatár, aki egy nagyszabású átalakítás keretében került Genovába.

A Milan is Genovából építkezik

Az AC Milan nyári igazolási közül hárman is a Genoától jöttek, de a piros-feketéknek csak a görög hátvédért, Szokratisz Papasztatopuloszért kellett fizetniük: Marco Amelia és Kevin-Prince Boateng is kölcsönbe érkezett. Főleg a ghánai középpályás helyzete érdekes, hiszen a genovaiak gyakorlatilag azért vették őt meg a Portsmouth-tól 6,5 millió euróért, hogy rögtön kikölcsönözzék a Milannak. Ez a transzfer is jelzi, hogy a Serie A-ban jelentősen megváltoztak a gazdasági erőviszonyok, pár évvel ezelőtt ugyanez szinte elképzelhetetlen lett volna, inkább fordított irányban történtek hasonló átigazolások. Jelenleg azonban a Genoa sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint a Milan, és a klub elnöke, Enrico Preziosi híres arról, hogy rendkívül ügyesen és gazdaságosan mozog a játékospiacon.

Új csapat minden szezonban

A Genoa 2007-os feljutását követően először tizedik lett, majd nagy meglepetésre az ötödik helyet szerezte meg, legutóbb pedig a kilencedikként zárta a bajnokságot. Az edzőnek, Gian Piero Gasperininek pedig minden szezon előtt új csapatot kellett építenie: a klub 2008 nyarán eladta többek között Marco Borriellót (Milan), Abdoulay Konkót (Sevilla) és Cesare Bovót (Palermo), egy évvel később pedig Diego Militót és Thiago Mottát (mindketten az Interbe mentek, Motta csak egy évvel korábban jött), Davide di Gennarót (Milan) és Leonardo Bonuccit (Bari). De ezek csak a legjelentősebb transzferek voltak, hiszen nyaranta tíz-tizenöt játékos ment el, és ugyanennyi érkezett.

Több kölcsönjátékos, mint kerettag

Idén hasonló a szituáció: a Milannak lepasszolt trió mellett eladták a spanyol Alberto Zapatert (a lisszaboni Sportingnak), és rengeteg futballistát kölcsönöztek ki. Jelenleg a Genoának több játékosa van kölcsönben, vagy játszik máshol megosztott játékjoggal, mint amennyien az első csapat keretéhez tartoznak.

Értelemszerűen érkezőkben sem volt hiány, és az új szerzemények közül az egyik első Rudolf Gergely volt, hiszen az ő megszerzését már tavasszal bejelentették. A magyar csatárhoz hasonlóan a genovaiak ingyen szerezték meg a világbajnok Luca Tonit, a többiekért viszont jelentős összeget fizettek. A Schalkétól megvett brazil jobbhátvéd, Rafinha kilencmillióba, a lisszaboni Sporting középpályása, Miguel Veloso tizennégy millióba, a Sporting Braga portugál válogatott kapusa, Eduardo négy és fél millióba, az Almería spanyol védője, Chico pedig ötmillió euróba került.

"Nem tudták, mire számíthatnak"

A felkészülési időszak tehát meglehetősen hektikusan alakult, ráadásul a játékomozgás valószínűleg még nem ért véget, ami Rudolf helyzetét is befolyásolhatja.

A közelmúltban sokat lehetett olvasni arról, hogy a magyar játékost is kölcsönadja a klub, szerinte azonban most már biztos, hogy marad. "Tudtommal a Lecce, az Udinese és a Panathinaikosz is vitt volna, de az első hetek után az edző kérte, hogy maradjak" - mondta. "Szerintem eleinte nem tudták, mire számíthatnak tőlem, hiszen az aktuális rangsor alapján harminchárom bajnokságot ugrottam előre, de most már számolnak velem. Eddig az összes felkészülési meccsen szóhoz jutottam, volt, hogy kezdőként, sikerült gólt lőni, gólpasszokat adni. Vasárnap a Panathinaikosz ellen harmincöt percet játszottam, úgy érzem, elég jól."

Forrás: AFP

Luca Tonit ingyen szerezte meg a Genoa

Gasperini a háromcsatáros felállást preferálja, évek óta 3-4-3-as játékrendszerben küldi pályára együttesét, vagyis a keretben az átlagosnál több csatárra van szükség. Az eddigi barátságos mérkőzések alapján minden jel arra mutat, hogy az edző a Rodrigo Palacio-Toni-Raffaele Palladino hármasban látja az ideális csatártriót.

Az argentin Palacio az előző szezonban házi gólkirály volt hét találattal, és egyik legfőbb erényének a gyorsaságát tartják. Az új idényben azonban a gólszerzés leginkább Toni feladata lesz, aki klasszikus középcsatárként várja majd a labdákat, elsősorban balról, a válogatott Palladinótól.

Fél év kell a bizonyításra

Rudolfnak elsősorban az ő posztján, azaz a támadó alakzat bal oldalán van esélye a csapatba kerülésre. Alaphelyzetben valószínűleg az első- vagy a második számú támadócsere lesz a Genoánál, ami egyáltalán nem rossz pozíció.

Pár napja még úgy tűnt, hogy a magyar támadó előbbre kerülhet a sorban, mivel mindenki biztosra vette, hogy a klub eladja Giuseppe Scullit az Internazionalénak. Gasperini gyakorlatilag elbúcsúzott a csatártól, és az egyik edzőmeccsen maga Sculli is búcsút intett csapattársainak, illetve a szurkolóknak. Az átigazolás azonban végül meghiúsult, Sculli maradt, Rudolf szerint azonban még nincs lezárva az ügy.

Forrás: AFP

"Biztosra veszem, hogy végül megszületik a megállapodás, hiszen a klubnak, Scullinak és az Internek is jó lenne, ha eligazolna. És persze nekem is, mert úgy csak négyen lennénk három posztra."

Mérget venni azért erre sem lehet, hiszen korábban szó volt arról is, hogy a genovaiak még egy csatárt vásárolnak, ráadásul nem is akármilyen focistákkal hozták kapcsolatba a klubot (felmerült például Lukas Podolski és Giovani dos Santos neve is). Rudolfnak emellett az Intertől kölcsönkapott, fiatal Mattia Destróval is meg kell küzdenie a pozíciójárt, ám a magyar csatár úgy látja, hogy nála mindenképpen előbbre van a sorban.

Rudolf úgy ítéli meg, fél év kell ahhoz, hogy megszokja az olasz bajnokságot, és bejátssza magát a csapatba.

Rudolf hisz Mészárosék ártatlanságában

Rudolf Gergely még Debrecenben játszott abban az időben, amikor az UEFA vádja szerint a csapat két játékosát Mészáros Norbertet és Vukasin Poleksicet megpróbálták megvesztegetni, hogy bundázzák meg a Debrecen BL-meccseit. A két játékost júniusban hosszú időre eltiltották, mert a testület fegyelmi bizottsága szerint nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek.

"Nem tudom róluk elképzelni, hogy bármilyen csalásban benne lettek volna" - mondta Rudolf. "Egyrészt azért, mert ismerem őket, másrészt ha így lett volna, be sem jutottunk volna a Bajnokok Ligájába, ahol ráadásul az erőviszonyokat figyelembe véve számunkra kedvező eredmények születtek. Nagyon sajnálom, hogy eltiltották őket, és remélem, hogy rövidesen kiderül az igazság."


www.global-soccer.eu