Vágólapra másolva!
Az olasz egyesületek többsége vélhetően az átigazolási időszak hátralévő részében lesz aktív, ám akad egy klub, amely máris 35 millió eurót elköltött. A Juventusnál persze szükség is van egy új csapatra, hiszen a torinóiak az előző idényben hatalmas csalódást okozva csak hetedikek lettek a bajnokságban, és az új edző, Luigi del Neri igyekszik a saját képére formálni az együttest.

A Juventus nagy várakozásokkal vágott neki a legutóbbi szezonnak, a két brazil középpályás, Felipe Melo és Diego megvételét követően a torinóiakat arra is képesnek tartották, hogy megszorongassák a Serie A-ban az elmúlt években egyeduralkodó Internazionalét.

A jó bajnoki rajt után azonban hamar kiderült, hogy nagy hiba volt a klubhoz kötődő, ám tapasztalatlan Ciro Ferrara edzői kinevezése, mert az egykori kiváló hátvéd képtelen volt ütőképes csapatot faragni a keretből, ráadásul egy idő után a tekintélyét is elveszítette. Ferrarát végül januárban menesztették, de csodát az őt váltó Alberto Zaccheroni sem tudott tenni, így a Juventus végül története egyik legrosszabb szezonját zárta: hetedik lett a bajnokságban, éppen csak kvalifikálva magát az Európa Liga selejtezőire.

A Samp után most a Juvét építik

A csalódott szurkolók azonban nem is annyira a játékosokat vagy az edzőt, hanem a vezetőséget, különösen Jean-Claude Blanc elnököt és Alessio Secco sportigazgatót kritizálták, leginkább az ő távozásukat követelték transzparenseiken. Nyáron mindketten el is köszöntek a klubtól: az új elnök Andrea Agnelli lett, a szakmai igazgató pedig a Sampdoriától elcsábított Giuseppe Marotta, aki a genovaiaktól hozta magával az új vezetőedzőt is, Luigi del Nerit. A két szakember közös munkájának köszönhetően a Samp a 2009-2010-es bajnokságban negyedik lett, kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára, érthető tehát, hogy a torinóiaknál miért bennük látták a megoldást.

Ezzel együtt Del Neri személye megosztja a drukkereket, mert bár szakmai hozzáértését nem lehet kétségbe vonni, eddigi sikereit elsősorban kis- vagy középcsapatoknál érte el, a sztárkluboknál megbukott. A Chievónál lett ismert (a veronai gárdát a Serie B-ből az élvonal középmezőnyébe vezette), de az FC Portónál alig egy hónapot, az AS Románál pedig fél évet élt meg, és két idénynél többet a Chievón kívül még sehol sem húzott le. A Juventus most kétéves szerződést kötött vele, és Del Neri a jelek szerint a sportigazgatóval, Marottával közösen kell, hogy visszavezesse az elitbe a torinóiakat.

Az állandóság híve

Hogy a vezetőség maximálisan megbízik az új szakmai stábban, azt bizonyítja, hogy a Juventus máris 35 millió eurót költött új igazolásokra, és az erősítés ezzel aligha ért véget - miközben a meghatározó játékosok közül csak az ingyen elengedett Fabio Cannavaro, illetve a csak kölcsönben szerepelt Antonio Candreva és Martín Cáceres távozott. Az új igazolások egytől egyig a Serie A-n belülről érkeztek (Del Neri elsősorban az olasz élvonal mezőnyét ismeri kiválóan), és tökéletesen illeszkednek a tréner szakmai elképzeléseibe.

A szakvezető ugyanis a 4-4-2-es formáció híve, ami miatt sokszor kritizálják is, hogy nem halad a korral, manapság ugyanis ezt a szisztémát kissé idejétmúltnak tartják. A szakember ugyan tiltakozott az ellen, hogy kizárólag 4-4-2-ben gondolkozna, de eddigi igazolásai, illetve a már lejátszott két edzőmérkőzés azt mutatja, hogy a torinóiaknál is erre a játékrendszerre lehet számítani.

"A klubvezetés tisztában volt azzal, hogy mit várhat tőlem, és éppen ezért választottak engem. A csapatnak állandóságra és automatizmusokra van szüksége, ezért ha kiválasztok egy játékrendszert, akkor ahhoz ragaszkodni fogok" - mondta Del Neri kevéssel a kinevezése után.

Diegóból csatár lesz

Márpedig minden jel arra mutat, hogy ez a rendszer a 4-4-2 lesz: az eddig lejátszott két edzőmeccsen ebben a felállásban szerepelt a csapat, és az igazolások is erre utalnak. Érkezett egy középhátvéd (Leonardo Bonucci), egy jobbhátvéd (Marco Motta), egy jobbszélső (Simone Pepe) és egy csatár (Jorge Martínez). Utóbbi balszélsőként is bevethető, az eddigi két felkészülési mérkőzésen ezen a poszton is szerepelt. Del Neri szerint azonban további igazolásokra van szükség:

"Még hiányzik egy szélső, egy középhátvéd, egy szélsőhátvéd, és egy csatárt is kell vennünk, ha valamelyik támadónk elmegy" - jelentette ki. A szélsőhátvéd esetében a tréner alighanem egy balbekkre gondolt, ezen a poszton ugyanis Fabio Grosso, illetve Paolo de Ceglie áll a rendelkezésére, és az előző idényben egyikük sem remekelt.

Így verte az új Juventus felkészülési meccsen 5-0-ra az al-Naszrt

A legérdekesebb a támadósorban a helyzet, ahol a jelek szerint Del Neri egy klasszikus centerrel és egy előkészítővel képzeli el a csapatot, vagyis a 4-4-2 gyakorlatilag egy 4-4-1-1 lesz (az előző szezonban a Sampdoriánál ugyanez volt a taktika, a hátravont támadó szerepkörében Antonio Cassano játszott). A center pozíciójára Vincenzo Iaquinta, Amauri és David Trézéguet is rendelkezésére áll, visszavont támadónak pedig ott van Alessandro del Piero és Diego, utóbbit ugyanis Del Neri egyértelműen csatárnak tartja.

"Diego a szememben amolyan árnyékék, mint például Cristiano Doni volt, amikor az Atalantánál dolgoztam. Éppen ezért úgy vélem, hogy valószínűleg nem fog együtt játszani Del Pieróval, hiszen a szerepkörük gyakorlatilag megegyezik" - állította a mester, és ennek megfelelően az Al-Naszr elleni edzőmeccsen Diego és Del Piero egymást váltotta a szünetben, akárcsak Trézéguet és Amauri.

www.global-soccer.eu