Vágólapra másolva!
A Levadia Tallinn legyőzése után az FC Basel ellen folytatta Bajnokok Ligája-szereplését a Debrecen labdarúgócsapata, amely a selejtező 3. fordulójában a Szusza-stadionban látta vendégül svájci riválisát. Az összecsapás góljait Stocker, illetve Xhaka szerezte egy-egy távoli lövéssel, így a Loki nehéz helyzetben várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

Eredmény, Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés:
Debrecen - FC Basel (svájci) 0-2 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, 7000 néző
v.: César Muniz Fernández (spanyol)
DVSC: Verpecz - Bernáth, Komlósi, Mijadinoski, Fodor - Czvitkovics, Kiss Z., Varga J., Yannick (Dombi, 74.) - Rezes (Farkas B., 54.), Coulibaly
Basel: Costanzo - Inkoom, D. Abraham, Cagdas, Safari - Shaqiri (Tembo, 62.), Huggel, Cabral, Stocker (Xhaka, 89.) - Frei, Zoua (Almerares, 76.)
gól: Stocker (34.), Xhaka (92.)
sárga lap: Frei (49.), Stocker (83.)

A betegséggel bajlódó Kabát és Szakály, illetve sérült Laczkó hiányában (hozzávéve a bundavádak miatt eltiltott Mészárost és Poleksicet) egész komoly hátrányban várhatta a Basel elleni BL-selejtezőt a Debrecen labdarúgócsapata.

Herczeg András klubmenedzser nagy meglepetést nem okozott a kezdőcsapat kihirdetésekor, hacsak nem azzal, hogy Malinauskas kapus helyett ezúttal Verpeczet választotta. A kispadon ott ült a rutinos Ramos és Dombi mellett a Dinamo Kijevtől igazolt Farkas Balázs és az FSV Frankfurttól érkezett német Simac is.

Baseli részről Streller combizom-húzódás miatt maradt ki, meglepetésre a kispadra sem fért oda a világbajnokságot megjárt középpályás, Chipperfield, a ghánai Inkoom, illetve a svájci vb-trió, Huggel, Shaqiri és Frei azonban nem maradhatott ki Thorsten Fink kezdő tizenegyéből.

Korántsem kezdett megilletődötten a Debrecen, Coulibaly és Yannick helyzete is jelezte, lehet keresni valója Herczeg András csapatának, ugyanakkor a túl oldalon Frei hatalmas kihagyott ziccere óvatosabb futballra intette a hazaiakat. Hogy mégis svájci előnnyel ért véget az első félidő, abban a szerencsének is komoly része volt, hiszen Stocker megpattanó lövése alaposan becsapta az amúgy nagyon jól védő, több ziccerben is tisztázó Verpeczet.

A második félidőben Herczeg András sok mindent megpróbált, Yannickot csatársorba tolta, majd behozta Farkast, később a jobbszélre Dombit, de minden lehetőség kimaradt. Csak Coulibaly hatszor akadt lesen, Varga ziccerét pedig kihagyni nehezebb volt, mint értékesíteni.

A Debrecen nemhogy egyenlíteni nem tudott, hanem a csereként beállt Xhaka hatalmas gólt lőtt a 92. percben. Ez azt jelenti, egy hét múlva a Lokinak nagyon nehéz dolga lesz, ha idegenben akarja kiharcolni a továbbjutást.

1. félidő:

Elkezdődött a mérkőzés, az első tíz perc csupán mezőnyjátékot hozott, helyzet nem alakult ki. A 10. percben Stocker élesen középre lőtt labdáját védte magabiztosan Verpecz. A 13. percben Rezes jobb oldali középre adására Coulibaly lépett vissza, a 11-es pontról lőtt, de Costanzo hatalmas bravúrral szögletre mentett. Majd egy szögletet követően Rezes csúsztatott centikkel a bal kapufa mellé.

A 18. percben újabb Loki-helyzet maradt ki, a baseliek kétszer is eladták a labdát, végül Yannick 8 méterről leadott lövése az egyik elfekvő bekkben akadt el. két perccel később egy bal oldali beadást elnéztek a védők, Shaqiri berobbant, 6 méterről fejelt, Verpecz azonban hatalmas bravúrral védett.

A félidő közepén tartott kisebb tüzijáték után ismét lecsendesedett a meccs, a 26. percben Inkoom lövése kelthetett volna izgalmat, de nem találta el a kaput. A 34. percben megszerezte a vezetést a Basel: egy az alapvonaltól visszagurított labdát Stocker kezelhetett le, majd miután senki sem támadta, 24 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (0-1).

A 38. percben Czvitkovics szerzett labdát, Yannick beadásáról azonban Coulibaly lemaradt. Egy perc múlva ismét Czvitkovics adott pazar labdát, Coulibaly kihámozta magát a védők közül, de végül hagyta, hogy Varga tüzeljen 12 méterről, de a lövés messze elkerülte a kaput.

Félidő, 45 perc után a Basel vezet.

Forrás: MTI

2. félidő

A Debrecen kezdte a játékrészt, csere egyik csapatban sincs egyelőre. Sárga lap viszont akadt: az 50. percben Frei szabálytalankodott Kissel, villant a lap.

Az 54. percben Rezes helyére Farkas Balázs érkezett, három perccel később Bernáth lecsúszott beadása okozott riadalmat, de a kapujából kicsit kint álló Costanzo menteni tudott. A 60. percben Shaqiri 14 méteres lövlése Komlósi lábai között talált utat a kapu felé, Verpecz hatalmas bravúrral, lábbal védett. Három perc múlva Costanzo egy kézzel húzta le a labdát Coulibaly elől.

Farkas beállításával nem lett sokkal veszélyesebb a Loki, a svájci együttes jól szervezett középpályája és védelme megoldhatatlan feladat elé állította a támadókat. A 74. percben Yannick helyére érkezett Dombi a jobbszélre.

A 83. percben kimaradt a meccs magyar lehetősége: egy bedobást Varga úgy vett le az ellenfél térfelének közepén, hogy egyből le is fordult a rátámadó Cabralról, miután Coulibaly elesett, még üres folyosó is nyílt előtte, de ziccerben a kifutó kapust találta el.

A 92. percben Xhaka aztán bebiztosította a győzelmet, 25 méteres lövése ugyan megpattant a füvőn, de már csak Verpecz mögött (0-2).


A hajrában hiába támadott többet a magyar bajnok, Varga ziccert rontott, a Xhaka bombagóljával kialakult a 2-0-s végeredmény.

Szerdai eredmények, Bajnokok ága:
Aktobe (kazah) - Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 1-0 (0-0)
gól:
Smakov (67., büntetőből)

BATE Boriszov (fehérorosz) - FC Köbenhavn (dán) 0-0

Sheriff Tiraspol (moldovai) - Dinamo Zagreb (horvát) 1-1 (1-1)
gól:
Erokhin (35.), illetve Sammir (3.)
piros lap: Barbaric (61., Dinamo)

AIK Solna (svéd) - Rosenborg BK (norvég) 0-1 (0-1
gól:
M. Henriksen (33.)

Partizan Beograd (szerb) - HJK Helsinki (finn) 3-0 (2-0)
gól:
Iliev (8.), Ilic (42.), Cléo (92.)

Nem bajnokok ága:
Young Boys (svájci) - Fenerbahce (török) 2-2 (1-2)
gól:
Dudar (14.), Costanzo (89., büntetőből), illetve Emre Belözoglu (5.), Stoch (42.)
piros lap: Kazim-Richards (43., Fenerbahce)

Ajax Amsterdam (holland) - PAOK (görög) 1-1 (1-0)
gól:
Suárez (13.), illetve V. Ivic (77.)

Braga (portugál) - Celtic Glasgow (skót) 3-0 (1-0)
gól:
Alan (26., büntetőből), Echiejile (76.), Matheus (88.)