Vágólapra másolva!
Három Tatabánya-játékost megpróbáltak megvesztegetni a vasárnapi, Gyirmót elleni NB II-es labdarúgó-mérkőzés előtt. A játékosok visszautasították az ajánlatokat és jelezték az esetet klubjuk vezetésének. A Tatabánya levélben értesítette az MLSZ-t, amely kedd délután hallgatja meg a játékosokat, s ha szükségesnek találja, büntetőfeljelentést tesz. Kiprich József, a Gyirmót vezetőedzője az [origo]-nak elmondta: egy játékosa "félreértésre okot adható baráti beszélgetésben vett részt a múlt héten."

Három hazai játékost megpróbáltak megvesztegetni a Tatabánya-Gyirmót NB II-es rangadó előtt. "A klub vezetése azonnal jelentette az esetet a Magyar Labdarúgó Szövetségnek" - írta a hazai egyesület hivatalos honlapja hétfőn.

Bolla Krisztián, a tatabányaiak ügyvezető igazgatója ezt annyival egészítette ki, hogy a mérkőzés előtt értesült az esetről, s utána írásban jelezték a történteket a szövegségnek. Az MLSZ honlapja közzétette Bolla levelét, melyből kiderül, hogy Dombai Andrást, Vass Norbertet, Kollár Dánielt próbálták megvesztegetni, de ők visszautasították az ajánlatot.

A Nyugati csoport 25. fordulójában rendezett összecsapás 2-2-re végződött. A bajnokságban 39 ponttal negyedik Tatabánya 2-0-ra vezetett, majd az 50 ponttal második Gyirmót a 72. percben szépített, s a 93. percben büntetőből egyenlített. A vendégek hátránya egy pont a feljutást érő első helyezett Siófokkal szemben, amely szombaton döntetlent játszott Kozármislenyben.

P. Nagy László, a Tatabánya edzője a lefújást követően feldúltan nyilatkozott a Nemzeti Sportnak: "Nem értem, miért kellett a segítség a Gyirmótnak, néha úgy éreztem magam, mintha idegenben játszanánk." A találkozót a FIFA-kerettag Bognár Tamás vezette.

Az [origo] megkereste Róka Gézát, az MLSZ főtitkárát: "A holnapi nap fontos lesz, meghallgatjuk a játékosokat, akiket megkerestek, és ha szükséges, megtesszük a büntetőfeljelentést. Ezen kívül én, mint főtitkár kezdeményeztem egy fegyelmi eljárás lefolytatását, a továbbiakban viszont a fegyelmi bizottság vizsgálódik majd."

"Annyi információnk van nekünk is, amennyi a lapunkban megjelent, ma próbáltunk tájékozódni mi is" - tette hozzá a főtitkár, akinek elmondása szerint a találkozót vezető Bognár bírót nem hívták be a meghallgatásra, amely kedden fél ötkor kezdődik majd.

A Gyirmót honlapja arról számol be, hogy Bolla az MLSZ-nek küldött jelentéséről a vendég klubot is tájékoztatta vasárnap este. Margitai Zoltán, a Gyirmót klubigazgatója az alábbi, internetes oldalukra is feltett levelet küldte Róka Gézának: "...Horváth Ernő úr, a Gyirmót SE elnöke haladéktalanul azonnali hatállyal vizsgálat lefolytatását rendelte el az egyesületnél az üggyel kapcsolatban! Tájékoztatom, hogy a vizsgálattal kapcsolatos észrevételeinket haladéktalanul megküldjük Önnek is, és tájékoztatjuk, hogy az MLSZ által lefolytatásra kerülő vizsgálatban teljes mértékben együttműködünk az MLSZ-szel".

A Gyirmót már házon belül már le is folytatta a vizsgálatot, mondta Kiprich József vezetőedző az [origo] megkeresésére, kijelentve: elképzelhetetlennek tartja, hogy az ő csapatából próbálta volna valaki megvesztegetni a tatabányai játékosokat.

"Ez az egész egy fatális félreértés, kizártnak tartom, hogy a mieink közül bárkinek bármi köze is lenne a történtekhez. Egyébként meg, aki látta a mérkőzést, az azt is láthatta, hogy annyira rettenetesen rosszul játszottunk, hogy azzal a teljesítménnyel képtelenség lett volna bármilyen mérkőzést is megnyerni" - mondta önkritikusan Kiprich.

Arról, hogy a klubnál milyen szankciót alkalmazhatnak, ha a valakiről mégis kiderül, hogy köze volt az ügyhöz, Kiprich egyelőre nem tudott nyilatkozni.

A klub hétfőn késő délutánra lefolytatta a rendkívüli vizsgálatot, ami után a játékosokkal egy jognyilatkozatot is aláírattak. Ebben kijelentették: "A mérkőzés eredményének befolyásolásában nem vettem részt, erre irányuló cselekedet kifejtésében nem működtem közre, továbbá nem volt tudomásom a mérkőzés közben az eredmény befolyásolásáról."

A vizsgálat során ugyanakkor egy játékos jelezte, hogy "az elmúlt héten félreértésre okot adható baráti beszélgetésben vett részt, melyből tévesen következtethettek néhányan társai közül a jognyilatkozatban írt cselekményre. Amennyiben ezen meggondolatlan megjegyzései klubját, sporttársait és akár a beszélgetésben részt vevő labdarúgó társait hátrányosan érintené, akkor ezért a félreértésre okot adó magatartásáért már most minden érintettől elnézést kér."

A szövetség az esettel kapcsolatban kijelentette: jogászai megtették és megteszik a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálásának érdekében, amelyről tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Jegyzőkönyv
Tatabánya - Gyirmót 2-2 (0-0)
gól:
Farkas (46.), Folmer (50.), illetve Csermelyi (73.), Baumgartner (93., 11-es)
piros lap: Farkas (93., Tatabánya)
Tatabánya: Dombai - Kollár, Farkas V., Forgács, Megyesi, Szalai (Kaiser, 86.), Vass, Kovács, Szabó (Módi, 66.), Farkas J., Folmer (Szabó R., 88.)
Edző: P. Nagy László
Gyirmót: Boros - Kiprich, Ladislav, Böjte, Szabó (Varga, 53.), Komonyik, Horváth, Baumgartner, Nagy, Laki (Csermelyi, 62.), Lajtos (Tóth, 46.)
Edző: Kiprich József