Vágólapra másolva!
A Barcelona az egymás elleni eredményeknek köszönhetően utasítja maga mögé a Real Madridot, az Inter-veréstől belelkesült Roma a hátralévő hét bajnokiját megnyerve szakítja meg a milánóiak egyeduralmát, a Manchester liverpooli segítséggel tartja maga mögött a Chelsea-t, a Schalke pedig végre kibújik a lúzer szerepből, és először végez a Bundesliga élén. A topligák mindegyikében nagyon izgalmas hajrára számíthatunk, éppen ezért megnéztük, milyen meccsek várnak még a bajnokesélyes csapatokra, osztottunk, szoroztunk, aztán megtippeltük, ki lesz a bajnok, és kinek marad a majd jövőre örökzöld.

Premier League, az élcsoport állása:
1. Manchester United 72 pont
2. Chelsea 71
3. Arsenal 68

A bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései:
MU: Chelsea (otthon), Blackburn (idegenben), Manchester City (i), Tottenham (o), Sunderland (i), Stoke (o)
Chelsea: MU (i), Bolton (o), Tottenham (i), Stoke (o), Liverpool (i), Wigan (o)
Arsenal: Wolverhampton (o), Tottenham (i), Wigan (i), Manchester City (o), Blackburn (i), Fulham (o)

Angliában az éllovas Manchester Unitedtől négy pontra lévő Arsenalnak a legjobb a sorsolása: Arsene Wenger játékosaira csak két rázósnak tűnő feladat vár, míg a MU-nak és a Chelsea-nek három olyan bajnokija is van még, amire nem mondanánk rá egyből, hogy mind a három pontot bezsákolják.

Kezdésnek itt a hétvégi MU-Chelsea rangadó, a londoniak az idényben kettőből kétszer győzték le Vidicéket, a Community Shielden a tizenegyesek döntöttek a javukra, ősszel pedig az akkor még mintaapának tartott John Terry. Az is a Chelsea mellett szólhat, hogy eddig az összes rangadót hozta a Big Four többi tagja ellen, az Arsenalt oda-vissza lepüfölte, a MU-t 1-0-ra, a Liverpoolt 2-0-ra intézte el, vagyis a négy kiemelt fontosságú meccsen még gólt sem kapott.

Ennek ellenére úgy érezzük, a MU egy döntetlenre simán jó hazai pályán, így a hétvégi forduló nyertese az Arsenal lehet, amelynek a Barca elleni BL-csúcs után kész felüdülés lesz a Wolverhamtpon elleni otthoni előadás.

Amit a Wolves ellen nyert az Arsenal, azt a Tottenham ellen el is veszti, az észak-londoni derbit 1999 és 2008 között kisajátították az Ágyúsok, de a Spursnek a BL-t érő negyedik helyért minden pontra szüksége van, és ezt egy 2-2-es döntetlennel nyomatékosítja. A MU-nak és a Chelsea-nek nem lehet gondja a Blackburnnel, illetve a Boltonnal, amivel visszaállítják a négy-, illetve hárompontos különbséget Fabregasékkal szemben.

Április 17-én az egyik legfontosabb fordulóra kerül sor, a Manchester és a Chelsea is városi rangadót játszik, és ebből a Kékek jönnek ki jobban, akik megfektetik a Tottenhamet, Ferguson csapata viszont ezúttal nem kap pluszperceket, mint ősszel, így csak 1-1-re végez a Cityvel. Az Arsenalnak a Wigan könnyed ujjgyakorlatot jelent csak, így megint összetorlódik a tabella, három körrel a zárás előtt a Chelsea 78, a MU 77, az Arsenal 75 ponttal áll.

A 36. fordulóra kár szót vesztegetni, a MU a rangadókba belefáradó Tottenhamet, az Arsenal az extramotivált és a taposást ezúttal mellőző Adebayorral felálló Manhester Cityt veri 3-2-re, a Chelsea meg egy Stoke elleni unalmas 2-0-val tartja magát legfelül. Hanem aztán május 1-én majálishangulat kerekedik a MU-drukkerek körében, amikor a Liverpool 2-1-es sikerével lefékezi a Chelsea-t, a címvédő pedig köszöni szépen, és a Sunderland legyalulásával megint kiteszi az indexet.

Az utolsó forduló nem hoz változást, a Manchester a Stoke elleni győzelmével megszerzi sorozatban negyedik, összesen tizenkilencedik bajnoki címét, a Chelsea kitömi ugyan a Wigant, de ez is csak arra elég, hogy jobb gólkülönbségével megelőzze a szintén 84 pontot gyűjtő Arsenalt.

Ön is kiszámolhatja, hogy alakul a hajrá a Premier League-ben itt vagy itt!

Primera División, az élcsoport állása:
1. Real Madrid 74 pont (81-26)
2. Barcelona 74 (71-18)

A bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései:
Real Madrid: Racing Santander (i), Barcelona (o), Almería (i), Valencia (o), Zaragoza (i), Osasuna (o), Mallorca (i), Bilbao (o), Málaga (i)
Barcelona: Athletic Bilbao (o), Real Madrid (i), Deportivo (o), Espanyol (i), Xerez (o), Villarreal (i), Tenerife (o), Sevilla (i), Valladolid (o)

Sok mindent eldönthetne a 31. fordulóban esedékes Real-Barca, mégsem fog, bár látványnak, izgalmaknak és góloknak nem leszünk híján, a 2-2-es döntetlen azonban nem hoz változást az élen, a madridiak integetnek a katalánoknak a dobogó legfelső fokáról. A nagy meccset megelőző és az azt követő fordulóban nem várható infarktusközeli állapot a Real-, valamint a Barca-fanoknál, Ronaldóéknak a Santandert és az Almeríát idegenben is illik megcsapni, Messiék pedig valahogy csak feltörik majd a bilbaói és La Coruna-i bunkert a Nou Campban.

A 33. fordulóban viszont már elfelejtheik a babazsúrt a bajnokesélyesek, a Real a Valenciával, a Barcelona az elnyomott kistestvérként a bátyó ellen mindig habzó szájjal küzdő Espanyollal találja szemben magát. A szezonban hazai pályán könyörtelen madridiak a veretlenségüket ugyan megőrzik, de két pontot így is sirathatnak, és az első helyet is kénytelenek átengedni, mert a Barca, ha nem is gálázva, de megmutatja, ki az úr a városban.

A kétségbeesett alsóházi csapatok (Zaragoza, Xerez) ellen mindkét csapat rámegy a gólkülönbség-javításra, hogy aztán megint jöjjön a fordulat, a Villarreal az őszi 1-1 után tavasszal is megvicceli a Barcát, miközben a Real kipipálja az Osasunát, vagyis újra azonos pontszámmal állnak a felek, de az egymás elleni eredmény miatt - ősszel 1-0-ra a a Barca nyerte a szuperrangadót hazai pályán - Pep Guardiola csapata mellett szerepel az egyes szám.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Real-Barca meccs eldönthetné a bajnokságot, de nem fogja

A turistákkal szemben a spanyol csapatok nem kedvelik a mallorcai utazásokat, a Baleár-szigetekiek idén a Sevilla és a Barcelona kivételével mindenkit elvertek, és a Realt is alaposan megkínozzák, amiért egy pont lesz a jutalmuk. A Barca mindeközben a Tenerifét szedi darabokra, és nyeregben érezheti magát, egészen a következő fordulóig, amikor ellátogat a kiscsapatokat rendre pontokkal megajándékozó, a nagyokat viszont kivont karddal fogadó Sevillához, amely a Barcát is összekaszabolja, no nem úgy, hogy el is vérezzen a címvédő, éppen csak annyira, hogy a Bilbaót üres kézzel hazaküldő Real ismét utolérje.

A bajnoki címről így az utolsó forduló dönt, de hiába jut száz rúgott gól fölé a Real a Málaga elleni hármassal, a Barca is hibátlanul mondja fel a leckét, és a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően megvédi bajnoki címét.

Ön is kiszámolhatja, hogy alakul a hajrá a Primera Divisiónban itt!

Bundesliga, az élcsoport állása:
1. Schalke 58 pont
2. Bayern München 56
3. Bayer Leverkusen 53

A bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései:
Schalke: Bayern (o), Hannover (i), Mönchengladbach (o), Hertha (i), Werder (o), Mainz (i)
Bayern: Schalke (i), Leverkusen (i), Hannover (o), Mönchengladbach (i), Bochum (o), Hertha (i)
Leverkusen: Frankfurt (i), Bayern (o), Sttutgart (i), Hannover (o), Hertha (o), Mönchengladbach (i)

A Schalke helyzetbe hozta magát azzal, hogy a 28. fordulóban legyőzte az elmúlt hetekben kifulladó Leverkusent, persze az előzéséhez az is kellett, hogy a Bayern bénázzon egy sort a Stuttgart ellen. A bajnokesélyes trió minden tagja találkozik még a hátralévő hat fordulóban a Hannoverrel, a Mönchengladbachhal és a Herthával, ami egyfelől hálás feladat lehet, mivel a tabella alján helyezkednek a csapatok, ugyanakkor éppen ezért veszélyes is, hiszen a sebzett vad mindig komolyabb ellenfél.

Az alsóházi brigáddal elsőként a Schalke találkozik, rögtön a Bayern elleni meccs után, és ha Kuranyiék végre igazán tökösek lesznek a nagy lehetőség kapujában, akkor olyan lendületbe jöhetnek, hogy nem okozhat gondot nekik a hármasugrás. Márpedig a Bayernnek beletelik pár napba, mire kiheveri a MU elleni BL-csatát, a Schalke viszont egész héten a bajorokra készülhet, és ha nem görcsöl rá a nagy meccsre, akkor behúzhatja az ikszet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Van Bommel sem tudja lefékezni a Schalkét

Amivel önmagában még nem lehet bajnoki címet nyerni, de a Bayernre a gelsenkircheni túra után vár egy leverkuseni kirándulás is, ahol megint csak egy döntetlenre futja, így lesz a Hannoverben kellemetlenkedő Schalke előnye négy körrel a vége előtt négy, illetve öt pont. Ez már olyan fór, amit a legendásan lúzer Schalke sem tud eltapsolni, még az is belefér, hogy a Werder előtt hazai pályán hajtson fejet, ami csak annyit ront az összképen, hogy így nem a saját stadionjában, hanem az utolsó fordulóban, Mainzban ünnepelje első Bundesliga-elsőségét Felix Magath csapata.

A Bayern így hiába eminenskedik az utolsó négy fordulóban, 70 pontja csak a második helyhez elég, a Leverkusen pedig a Bayern elgáncsolása után saját magát is elkaszálja egy stuttgarti remivel, és kénytelen beérni a bronzzal.

Ön is kiszámolhatja, hogy alakul a hajrá a Bundesligában itt!

Serie A, az élcsoport állása:
1. Inter 63
2. Roma 62
3. Milan 60

A bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései:
Inter: Bologna (o), Fiorentina (i), Juventus (o), Atalanta (o), Lazio (i), Chievo (o), Siena (i)
Roma: Bari (i), Atalanta (o), Lazio (i), Sampdoria (o), Parma (i), Cagliari (o), Chievo (i)
Milan: Cagliari (i), Catania (o), Sampdoria (i), Palermo (i), Fiorentina (o), Genoa (i), Juventus (o)

Az olaszoknál is három csapat pályázik az aranyra, de a Milant kivehetjük az esélylatolgatásból, az elmúlt hetekben a ziccereket sorra eltékozló piros-feketék utolsó öt fordulója egészen brutális. A Sampdoria, Palermo, Fiorentina, Genoa, Juventus ötös ellen az őszi felvonásban a megszerezhető tizenöt pontból tizenkettőt ugyan begyűjtöttek Ronaldinhóék, de csodaszámba menne, ha most is ennyire sértetlenül jönnének ki a golyózáporból.

Az Inter nem könnyítette meg helyzetét azzal, hogy 2-1-re kikapott Rómában, mivel előnye így egy pontra csökkent, de még mindig a saját kezében van a sorsa, hiszen nem lehetetlen feladat megnyerni a hátralévő hét meccset. Nem lehetetlen ugyan, de mivel a hét meccs között van egy firenzei látogatás és egy Juventus elleni Derby'd Italia is, úgy gondoljuk, Mourinhóék legalább egyszer hibáznak, és tizenkilenc pontot tesznek hozzá az eddig megszerzett hatvanháromhoz.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tottiék megtörhetik az Inter egyeduralmát

Ez esetben a Roma csak úgy lehet bajnok, ha mindegyik meccsét megnyeri, ami szintén vállalható küldetésnek tűnik, annak ellenére, hogy Bariba, Parmába és Veronába is utaznia kell, és még a mindig háromesélyes római derbi is előtte van. Az mindenképp Tottiék mellett szól, hogy az Inter még a BL-ben is áll, márpedig az olasz kupával együtt hármas terhelés idegileg kimerítheti az amúgy bombaerős kerettel rendelkező milánóiakat, a Roma pedig, ha minden meccsen olyan szenvedéllyel és koncentráltan lép pályára, mint ahogy az Inter ellen tette, akkor szép sorban átugrohatja az akadályokat.

Talán elsőre merész tippnek tűnik, de végül a Romát hoztuk ki bajnoknak, unalmas már az Inter egyeduralkodása, meg a Mourinho által szétszekált Ranieri is megérdemli, hogy kedvenc csapatával szerezze meg első bajnokí címét edzőként.

Ön is kiszámolhatja, hogy alakul a hajrá a Serie A-ban itt!