Vágólapra másolva!
Fülöp Márton január 16-án, a Chelsea elleni 7-2-es vereség alkalmával állt utoljára a Sunderland kapujában, azóta viszont egyáltalán nem számít rá Steve Bruce menedzser, aki kijelentette, nem bánná, ha nyáron távozna a magyar kapus. Pedig Craig Gordon sérülése idején Fülöp elsőszámú kapus volt a Sunderlandnél, és november, az Arsenal elleni 1-0-s győzelem után még hősként ünnepelték.

A skót válogatott kapusa azonban éppen akkor épült fel sérüléséből, amikor Fülöp hét gólt kapott a Stamford Bridge-en, így egyértelmű volt, hogy Gordon visszaveszi helyét a kezdőcsapatban. Fülöp azóta sem kapott lehetőséget Steve Bruce-tól, sőt a menedzser a múlt pénteken már úgy nyilatkozott: "több mint boldog lennék, ha Fülöp elhagyná a Sunderlandet". A kapusnak 2010. június 30-án lejár a szerződése, azaz ingyen igazolhat bárhová.

"Három és fél évet töltöttem Sunderlandben, eljött az ideje, hogy új kihívásokat keressek" - mondta Fülöp az [origo] megkeresésére. "A menedzserem beszélt a Sunderland vezetőivel, akik azt mondták, nem gördítenek akadályt a távozásom elé."

Hallani lehetett arról, hogy a Wigan vinné kölcsönbe Chris Kirkland helyére, de volt már szó korábban Bundesliga csapatok érdeklődéséről is. " Egyelőre semmilyen konkrétumról nem tudok beszámolni. Hamarosan véget ér a szezon, már nagyon várom, hogy beinduljon az átigazolási piac, de addig nincs miről beszélni."

A 26 éves kapus 2004 óta játszik Angliában, de nem feltétlenül akar ottmaradni, ennél sokkal fontosabb számára, hogy valóban kapjon játéklehetőséget. "Egyáltalán nem ragaszkodom Angliához, az új kihívás jelenthet egy új bajnokságot is. Lehetőleg elsőosztályú csapat legyen, és olyan, ahol elsőszámú kapusként számítanak rám. A legfontosabb az, hogy minél többet játszhassak egy olyan csapatban, ahol tudok fejlődni."

Addig azonban marad Sunderland, ahol Craig Gordon mögött most a huszonkét éves Trevor Carson a második számú kapus, és úgy tűnik, hogy Fülöpnek már semmilyen szerepet nem szán Steve Bruce. "Craig Gordon rekordigazolás volt Sunderlandben, 9 millió fontot fizetettek érte. Egyértelműen ő jelenti a klub jövőjét, köré akarnak egy csapatot építeni. És mióta visszatért, valóban remekül véd, úgyhogy ilyen szempontból egy szavam sem lehet arra, hogy ő áll a kapuban. Továbbra is edzésben maradok, kőkeményen dolgozom, hogy szinten tudjam tartani magam. Ha úgy adódik, hogy eltiltások vagy sérülések miatt be kell ugranom, akkor számíthat rám a csapat."

A sunderlandi mellőzés azzal is járt, hogy a március 3-án az Oroszország elleni barátságos mérkőzésen nem Fülöp állt a válogatott kapujában, hanem a harminchárom éves Király Gábor. "Nyilvánvalóan nem tesz jót a válogatottbeli esélyeimnek, hogy nem védhetek rendszeresen. Az oroszok elleni meccs előtt beszéltem erről Erwin Koeman szövetségi kapitánnyal, aki azt mondta, nyáron próbáljak olyan csapatot keresni, ahol rendszeres játéklehetőséget kapok, mert csak akkor tud rám számítani. Ha így lesz, akkor viszont egészen biztosan nyílt lesz a küzdelem a posztért, mert három kiváló kapus van most a keretben" - mondta Fülöp, sorrendet azonban nem akart felállítani.

Kíváncsiak voltunk, hogy véleménye szerint miért Király Gábort kellett reaktiválni, amikor a szakemberek egy része gyakorta emlegeti, hogy kapusnemzet vagyunk, tele fiatal tehetségekkel. Kurucz Péter (West Ham United), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers) és Gulácsi Péter (Liverpool) egyaránt Premier League-ben szereplő csapatoknál készülhetnek, ugyanakkor legfeljebb a tartalékok között kapnak lehetőséget.

"Nem szeretnék senki helyett nyilatkozni, de ebben az esetben több szempontot kell figyelembe venni. Ezek a srácok a világ legerősebb bajnokságában szereplő csapatoknál vannak most, és teljes mértékben érthető, ha úgy gondolják, közel van a PL-ben való bemutatkozás lehetősége, ők pedig nem szeretnék azt elpasszolni. Ezért inkább ülnek a padon, vagy a tartalékok között védenek. Ugyanakkor, aki azon gondolkozik, hogy huszonegy évesen miért nem tartanak már előrébb, annak abba is bele kell gondolnia, hogy a Premier League-ben mindössze húsz hely van, és mindenki arra a húsz helyre pályázik. Aki a ligában védhet, az egészen biztosan minőségi kapus. Én azt ajánlanám a fiataloknak, hogy menjenek el kölcsönbe alacsonyabb osztályú klubokhoz, ahol rendszeresen lehetőséget kapnak, rutint szereznek. Nekem bejött ez a módszer, rengeteget profitáltam belőle, érettebb lettem és bekerültem a válogatottba is."

Hegyi Áron