Vágólapra másolva!
Kevesebb mint három hónappal a labdarúgó-világbajnokság rajtja előtt is sokan megkérdőjelezik, hogy jó döntés volt Dél-Afrikának adni a torna rendezési jogát. Az utóbbi időben többször rálőttek a vb-re forgalomba állított gyorsbuszokra, az országban pedig ugrásszerűen megnőtt a  fegyverviselési engedélyt igénylők száma a biztonsági cégek iránti megnövekedett érdeklődés miatt. Az amerikai nagykövet eltanácsolja a szurkolókat attól, hogy a helyszínre utazzanak, a magyar azonban az ellenkezőjére biztat.

Dél-Afrikában a múlt héten már harmadszor lőttek rá a világbajnokságra forgalomba helyezett gyorsbuszok egyikére, a támadás mögött a hatóságok szerint minden bizonnyal a helyi taxismaffia áll. Először az új buszrendszer avatóján tört ki lövöldözés, a johannesburgi hálózat egyik járművére egy taxiból nyitottak tüzet ismeretlenek, két utas - akik közül az egyik rendőr - súlyosan megsérült. Mindez annak ellenére történt, hogy az átadás erős rendőri felügyelet mellett zajlott le, mert a város környéki közlekedés hetven százalékát lebonyolító taxisok már korábban is tiltakoztak az érdekeiket veszélyeztető gyorsbuszok ellen, több sztrájkot is tartottak.

A Német Labdarúgó-szövetség már tavaly eldöntötte, hogy a válogatott tagjai csak golyóálló mellényben hagyhatják el szállodájukat a vb idején, ezenkívül legalább nyolc különlegesen kiképzett biztonsági szakembert is magukkal visznek Dél-Afrikába.

A FIFA szervezőbizottsága túlzónak és felesleges hangulatkeltésnek tartja az óvintézkedést, mások pedig máris felfedezték a dologban rejlő üzleti lehetőséget. Az angliai Metro adta hírül, hogy a világhírű kolumbiai ruhatervező, Miguel Caballero olyan golyóálló ruhadarabokat álmodott meg, amelyeket akár meccsek utáni, esti partikon is nyugodt szívvel viselhetnek azok a tulajdonosok, akik kiadnak 1000 fontot (300 ezer forint) az elegáns, ám közben sérthetetlenséget biztosító viseletért. Ha a buli lövöldözéssel érne véget, a golyóálló ruha megvéd egy 9 milliméteres kézifegyver, de akár a 44-es Magnum lövedékétől is.

"A világbajnokság nem egy háború"

Johan Burger, dél-afrikai kriminalisztikaoktató szerint semmi értelme a németek tervének: "Nevetséges, semmi szüksége nincs itt golyóálló mellényre. A biztonság biztosítása a 2010-es év legfontosabb eleme, leginkább az utcai rablások megakadályozására koncentrálunk" - nyilatkozta Burger, hozzátéve, hogy az év elején már csökkent az incidensek száma. "A rendőri jelenlét jelentős lesz az utcákon, és az is elriaszthatja a bűnözőket, hogy a rendőrők az intézkedés során nem lesznek tekintettel a bűntények súlyosságára."

Bhekokwakhe Cele országos rendőrfőkapitány sajátos módon próbálta megnyugtatni a közvéleményt, amikor március elején azt mondta: nincs mitől tartani, "a világbajnokság ugyanis nem egy háború". Ezek után kifejtette: "Az egy főre jutó bűntények tekintetében az országunk ugyan az első háromban van a világon, a focivébé azonban extra ösztönzőerőt ad a rendőrség számára. A kormány 175 millió dollárt fordított a biztonságra és a megfelelő munkavégzéshez szükséges infrastruktúra kiépítésére."

Forrás: AFP
Joseph Blatter, a FIFA elnöke és Bhekokwakhe Cele rendőrfőnök

A köztársasági elnök Jacob Zuma szerint biztonságos sporteseménynek adnak majd otthont, s óva int attól, hogy a vb-házigazdát összemossák Angolával, ahol ketten is meghaltak, amikor januárban fegyveresek megtámadták a togói válogatott csapatbuszát: "Angola épphogy kikerült a háborúból, és egyébként is, négyórás repülőútra van Dél-Afrikától" - mondta a nőfaló és botrányhős hírében álló elnök, aki közvetlensége miatt roppant népszerű Dél-Afrikában. "Pontos terveink vannak arra, hogy biztonságos legyen a világbajnokság. Mindenkit megnyugtathatok, semmi nem fog történni" - nyilatkozta Zuma, hozzátéve, hogy a világbajnokság megmutatja majd, hogy Dél-Afrika turisták és üzletemberek számára is kiváló célpont.

"Soha nem hallottam ennyi piti bűntényről"

Keir Radnedge, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség labdarúgó-bizottságának elnöke ugyanakkor rossz tapasztalatokat szerzett a Konföderációs Kupán. "Dél-Afrikából tudósítani a focivébéről nem ugyanolyan, mint Franciaországból, Németországból vagy éppen Japánból és Dél-Koreából elvégezni ugyanezt a munkát" - írja Radnedge az AIPS weboldalán. "Egyetlen olyan vb-ről sem tudok, ahol személyes ismerőseim ennyi piti bűntényről számoltak volna be."

A sportvezetőhöz eljutott hírek szerint a spanyol Marca újságírója ezer euróval utazott el, hogy szurkolóként figyelje a kupa eseményeit, ám megtámadták és kirabolták. Egy női riportertől ellopták a táskáját, a brazil Globo munkatársát zsebtolvajok rövidítették meg, egy fotós felszerelését ellopták az egyik stadion munkaterületéről, egy mexikói tévéstől elvették a pénzét, az útlevelét és az akkreditációját, amint a médiabejárathoz közelített, egy olasz újságírót pedig épp egy biztonsági kapu előtt raboltak ki. Radnedge szerint Fikile Mbalula védelmi miniszter is bevallotta, hogy a biztonságot csak "a FIFA felségterületén" belül garantálják a vendéglátók, míg a rablásokat a miniszter "szerencsétlen véletleneknek" és "izolált jelenségeknek" nevezte.

Forrás: AFP

Fegyverkező biztonsági cégek

Uli Hoeness állítja, hibázott a FIFA, amikor Dél-Afrikának adta a vb-rendezés jogát. A Bayern München elnöke, aki játékosként világbajnoki győzelemig vitte, el sem fog utazni a tornára, szerinte nem lehet olyan országra bízni a vb-t, ahol nem garantálják százszázalékosan a biztonságot.

Sokan vannak persze, akik meccsre is mennének, de osztoznak Hoeness aggodalmaiban, a Soccernet.com beszámolója szerint ezzel hozható összefüggésbe, hogy ugrásszerűen megnőtt a fegyverviselési engedélyt igénylők száma.

Az ország vezető biztonság cége, a Fidelity a közelmúltban hatszáz engedélyt kapott. Mint a cég egyik képviselője elmondta, a személyes védelmet elsősorban a jómódú szurkolók, a sportvezetők és hírességek kérik, de a magánszemélyeken kívül hotelek, áruházak, sőt bankkiadó automaták üzemeltetőitől is kapnak felkéréseket. Egy személyes testőrért napi 270 fontot (80 ezer forint) kell fizetniük azoknak, akik nem érik be a dél-afrikai rendőrség megnyugtató közleményeivel. "Az ügyfelek útját a repülőtértől egészen az elutazásukig végigkísérjük, egy percre sem veszítjük őket szem elől" - nyilatkozta Chris Beukesa, a TSU nevű biztonsági cég vezetője.

Nem ért egyet a magyar és az amerikai nagykövet

Úgy tűnik azonban, többségben vannak azok a szurkolók, akik nem tartanak a rossz közbiztonságtól, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a jegyek kétharmada máris elfogyott. Igaz, a legtöbb belépőre a dél-afrikaiak pályáznak, a jelentkezők hetvenkilenc százaléka, közel egymillió ember a vendéglátó országban él. A második helyen az amerikaiak állnak ötvenezer igényléssel, annak ellenére, hogy éppen a fokvárosi amerikai nagykövetség nem ajánlja a drukkereknek, hogy a helyszínen szorítsanak a válogatottnak.

Forrás: AFP

Másképp látja a helyzetet Emri István, a Dél-afrikai Köztársaság magyar nagykövete. "Mindenkit arra biztatok, jöjjön, ha megengedheti magának, nagy élményben lesz része. A Dél-afrikai Köztársaság gyönyörű ország, rengeteg természeti kincse van, két meccs között nagyon sok szép helyet meg lehet látogatni" - nyilatkozta az [origo]-nak Emri, elismerve, hogy a két stadionban is meccseket rendező Johannesburgnak vannak olyan részei, ahová nem ajánlatos bemenni. "A stadion környékét viszont kellőképpen biztosítják, a Konföderációs Kupán nem is volt semmi probléma" - tette hozzá.

De vajon veszélyben van-e az a szurkoló, akinek nincs pénze a drága, stadion környéki hotelekben megszállni? A nagykövet megnyugtatja őket: "Azok a szállások, amelyeket a külföldiek számára biztosítanak, általában biztonságos területen vannak, s nem a nyomortelepek környékén. Akár a hátizsákos szállások is nyugodt szívvel ajánlhatók. Az országban ugyan magas az erőszakos bűncselekmények száma, de ez nem értinti azokat a területeket, ahol a turisták megfordulnak - Fokváros, a nemzeti parkok, a tengerparti területek meglehetősen biztonságosak. Szoros kapcsolatban vagyunk a schengeni államok konzulátusaival, és ezek alapján elmondható, hogy tényleg igazán ritka a turisták elleni erőszak. Előfordul, hogy valakinek ellopják a pénztárcáját vagy elveszik a látványos arany nyakláncát, ám ez máshol is megtörténhet."

Forrás: AFP

Emri azt tanácsolja a vb-t megcélzó szurkolóknak, hogy lehetőleg vegyék igénybe az utazási irodák szolgáltatásait, ha pedig mégis egyénileg jönnek, akkor tájékozódjanak, hogy a lefoglalt szállás a város melyik részén fekszik. "Ha egy turista valahol sétál, és kényelmetlenséget, bizonytalanságot érez, akkor ne menjen tovább. Ha kilép egy szállodából, befordul egy utcára, és nem tetszik neki, amit ott lát, akkor inkább forduljon vissza. Fontos, hogy az ide utazók rendelkezzenek egészségügyi biztosítással, ha valaki balesetet szenved, akkor a közepes vagy jobb kórházakban előre kell fizetni, ezért is érdemes a biztosítást előre megkötni."

Megkérdeztük Emrit, szerinte mi várható, ha negyvenezer angol drukker megindul a belvárosban? "Erre én is kíváncsi vagyok, elvileg mindenre, erre is fel van készülve Dél-Afrika. Az angol vagy éppen a német csapat már évek óta szakértőket küldött az országba, hogy felmérjék a lehetőségeket. A teljes biztonság érdekében a vb-re kijutott országok rendőrségei is jelen lesznek."

Önérzetes házigazdák, optimista Maradona

A házigazdák részéről nemcsak a hatóságok vagy a vb szervezőbizottsága, hanem a témában véleményt formáló civilek is gyakorta hangoztatják, hogy Dél-Afrika semmivel sem veszélyesebb bármely más országnál. Egy fórumozó szerint, aki saját testőrt fogad, még inkább felhívja magára a figyelmet: "Semmi nem mutatja jobban azt, hogy sok pénzed van, ha luxusautóval közlekedsz és elitszállodában szállsz meg. Fárasztó, hogy aggodalmaskodnak a közelgő vébé biztonsága miatt. Senkit nem hallottam, hogy hasonló véleménnyel lett volna Spanyolországról a 2004-es madridi vagy Angliáról a 2005-es londoni bombamerényleteket követően. A médiában olvasható hajmeresztő sztorik is rosszabb színben tüntetik fel az országot annál, mint amilyen valójában."

Forrás: AFP

Ezzel egybecsengenek Diego Maradona szavai, aki csak jókat mondott Dél-Afrikáról: "Bárki bármit mond, mi tudjuk, hogy egy biztonságos helyen rendezett focivébén vehetünk részt. Minderről a saját szememmel is meggyőződtem. Igaz, hogy bármi megtörténhet a világon, de én egy hetet eltöltöttem Dél-Afrikában, minden nagyon szép volt, és jó, az emberek barátságosak. Biztosra veszem, hogy egy nagyszerű világbajnokság lesz a dél-afrikai, és nem lesz semmi probléma a biztonsággal. A játékosaimmal is tudatom, semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak a labdarúgással" - nyilatkozta az argentinok szövetségi kapitánya.

Az ország teljes rendőrállományának több mint az ötöde, közel 44 ezer ember ügyel majd a vb rendjére, a kormány ezen kívül tízezer biztonsági embert alkalmaz majd, akiknek az utcai rablótámadásokat kellene megakadályozniuk, és a katonaság is besegít a rendfenntartásba.