Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa legerősebb pontvadászatainak álomtizenegyeit. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda. A Serie A-ban az Inter és a Milan is csak egy-egy játékossal képviselteti magát az álomcsapatban, míg a Palermóból és a Juventusból ketten is bekerültek.

Az idei álomcsapat összeállításánál a legnagyobb dilemmát az okozta, hogy az ősszel nagyon sok olyan futballista nyújtott kiemelkedő teljesítményt, akik csak a nyáron érkeztek Olaszországba.

Hiába játszik fantasztikus formában Zlatan Ibrahimovic, Milos Krasics vagy éppen Hernanes, ők az év első felében nem az olasz élvonalban szerepeltek, így szabályainknak megfelelően nem vettük őket számításba.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a tavasszal bajnokságot nyerő Internazionale mélyrepülésbe kezdett az ősszel, és focistái a jelenlegi szezonban nem remekelnek. Kapusposzton szerencsére könnyen sikerült dűlőre jutni, még ha a választásunk első pillantásra nem is tűnik magától értetődőnek.

Marco Storari az év első felében még a Sampdoriában védett, és nagy szerepe volt abban, hogy a genovaiak odaértek a negyedik helyre - a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján ő volt az előző szezon legjobb kapusa! Ősszel már a Juventus kapuját őrzi, és teljesítményét mi sem jellemzi jobban, hogy a torinóiaknál felmerült: Gianluigi Buffon a felépülését követően sem biztos, hogy rögtön visszakerül a kezdők közé.

A védelemben viszont kezdődtek a problémák, és a legnagyobb gondban a jobbhátvéd posztján voltunk. Ezt a pozíciót az előző két esztendőben Maicon kapta, azonban a brazil 2010-ben már korántsem játszott olyan kiemelkedően - sőt, az ősszel kifejezetten gyengén futballozott. Ugyanakkor mást sem nagyon lehet kiemelni a védelem jobb oldalán szereplő játékosok közül, így végül az állandóság és a megbízhatóság döntött a Palermo játékosa, Mattia Cassani mellett, aki a támadásokat csak ritkán támogatja, védőmunkáját viszont rendre sallangmentesen oldja meg.

A védelem másik oldalon Domenico Criscito megőrizte helyét álomcsapatunkban: a Genoa balbekkje ősszel a Gazzetta osztályzatai alapján a második legjobb védő volt a Serie A-ban. A szaklap szerint az év második felében nála jobb teljesítményt csak a hátvédek közül csak a Juventus erőssége, Giorgio Chiellini nyújtott: a torinóiak középső védője immár a világ egyik legjobbja posztján. Partnerét a védelem tengelyében már nehezebb volt megtalálnia: az ősszel remeklő genovai Andrea Ranocchia sérülés miatt tavasszal csak két bajnokin szerepelt, és Alessandro Nesta is sokat hiányzott az év első felében. Így végül klubtársának, a brazil Thiago Silvának szavaztunk bizalmat, aki nem csak felnőtt Nesta mellé, hanem olykor még felül is múlta őt.

Forrás: AFP
Thiago Silva tanárian játszott a Milan védelmében egész évben

Ha csak az őszi teljesítményt vennénk figyelembe, akkor a középpályán Krasics, Hernanes és Felipe Melo is helyet kapna. Előbbi két játékos azonban csak a nyáron érkezett a Serie A-ba (hasonló okokból nem vehettük számításba Josip Ilicicet és Alberto Aquilanit sem), utóbbi pedig az év első felében katasztrofálisan futballozott.

Estebán Cambiasso teljesítménye is visszaesett, de ő azért ősszel is csapata egyik legjobbja volt - az előző idényben pedig kimagaslóan futballozott, a Gazzettánál ő volt a 2009-2010-es bajnokság legjobb középpályása. A rombusz alakzat csúcsán a palermói Javier Pastore szerepel, aki egyre nagyobb sztárnak számít Olaszországban, és ha így folytatja, akkor valamelyik sztárklubban köt ki. Ez persze igaz az Udinese jobbszélsőjére, a chilei Alexis Sánchezre is: az ördöngösen cselező támadó az egész évben remekül futballozott. A bal szélre még mindig a Cagliari gólpassz-királya, Andrea Cossut tartjuk a legjobb választásnak: a kevésbé ismert középpályás az ősszel már hét asszisztnál tart.

Forrás: AFP
Cossu (balra) igazi vezér a Cagliariban

A támadósorban Ibrahimovic a már említett indokok miatt nem jöhetett szóba, Diego Militót pedig az őszi teljesítménye húzta le a listánkról. Az egyik csatár kiválasztása nem is lehetett kérdéses: Antonio Di Natale 2010-ben 26 alkalommal volt eredményes a bajnokságban, és ennél több gólt senki sem szerzett a Serie A-ban 2010-ben. A másik támadó személyét illetően Samuel Eto'o és Edinson Cavani között vacilláltunk, és végül a gólok száma döntött az utóbbi mellett. A kameruni az év első felében csak négyszer volt eredményes, míg az uruguayi már akkor is kilenc találatot ért el - amihez az év második felében még tízet tett hozzá.

A Serie A álomcsapata 2010-ben: Storari (Sampdoria, Juventus) - Cassani (Palermo), Chiellini (Juventus), Thiago Silva (AC Milan), Criscito (Genoa) - A. Sánchez (Udinese), Cambiasso (Internazionale), Pastore (Palermo), Cossu (Cagliari) - Di Natale (Udinese), Cavani (Palermo, Napoli).

Korábbi álomcsapataink

1999: Buffon - Nesta, Mihajlovic, F. Cannavaro - J. Zanetti, Ruí Costa, Totti, Verón, Vanoli - Batistuta, F. Inzaghi.
2000: Toldo - F. Cannavaro, Nesta, Maldini - Zambrotta, Fiore, Totti, Nedved, Candela - Batistuta, Sevcsenko.
2001: Toldo - Nesta, Samuel, Materazzi - Cafú, Tommasi, Totti, Liverani, Candela - Crespo, R. Baggio.
2002: Buffon - Thuram, Ferrara, Legrottaglie - J. Zanetti, Corini, Totti, Sztankovics, Nedved - Vieri, Del Piero.
2003: Buffon - Thuram, Nesta, Maldini, Zambrotta - J. Zanetti, Gattuso, Nedved, Jankulovski - Trézéguet, Vieri.
2004: Dida - Cafú, Nesta, F. Cannavaro, Zambrotta - Camoranesi, Kaká, Totti, Nedved - Sevcsenko, Adriano.
2005: De Sanctis - I. Córdoba, Thuram, F. Cannavaro, Zambrotta - Diana, Emerson, Cambiasso, Kaká - Gilardino, Toni.
2006: Amelia - Oddo, I. Córdoba, Barzagli, J. Zanetti - Fábio Simplício, Kaká, De Rossi, Mancini - C. Lucarelli, Toni.
2007: S. Frey - Panucci, I. Córdoba, Zapata, Molinaro - Quagliarella, De Rossi, Cambiasso, Seedorf - Totti, Ibrahimovic.
2008: S. Frey - Maicon, Panucci, Chiellini, Vargas - J. Zanetti, Cambiasso, Hamsík, Nedved - Del Piero, Ibrahimovic.
2009: S. Frey - Maicon, Yepes, Chiellini, Criscito - J. Zanetti, Cambiasso, Hamsík, Cossu - D. Milito, Pato.



www.global-soccer.eu