Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa legerősebb pontvadászatainak álomtizenegyeit. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda. A Primera Divisiónban nem volt sok kérdés, mivel összesen három olyan játékos került be, aki az idényben nem játszott a Barcelonában.

Bizonyos szempontból nagyon egyszerű dolgunk volt a spanyol liga 2010-es álomcsapatának összeállításakor, hiszen azt is megtehettük volna, hogy egy az egyben átvesszük a Barcelona ideális összeállítását.

A katalán gárda ugyanis kiemelkedett a spanyol élvonalból: egyetlen közvetlen riválisát, a Real Madridot úgy győzte le az ősszel 5-0-ra, hogy szemernyi kétség sem merülhet fel, hogy melyik a jobb csapat. Hogy mégsem így tettünk, arra csupán annyi a magyarázat, hogy egy ilyen álomcsapat esetében az egyéni teljesítmények alapján szokás válogatni - de így is csak három poszton került be olyan focista, aki jelenleg nem a Barcában szerepel.

A kapusposzton is változtattunk, és ezúttal nem Iker Casillasnak adtuk az egyes számú mezt. A Real Madrid kiválóságára idén sem lehetett panasz, azonban úgy éreztük, hogy a Barca kapusa, Víctor Valdés legalább olyan jól védett. Más kérdés, hogy erről általában el szoktak feledkezni, hiszen a katalánok ellen gyakran úgy tűnik, hogy nincs is szükség kapusra. Éppen ezért azonban Valdésnak rendkívül nehéz dolga van, hiszen szinte csak bravúrokat kell bemutatnia.

A hátsó alakzat jobb oldalán Daniel Alves helye megkérdőjelezhetetlen. A brazil továbbra is egészen elképesztő energiával futballozik, és gyakorlatilag a pálya egész jobb oldalát bejátszotta, ami ugyanakkor egyáltalán nem ment a védőmunkája rovására. A két középső védő személye is egyértelműnek tűnt: itt is a barcelonai duó, azaz Carles Puyol és Gerard Piqué lett a kiválasztott. A két bekk játékstílusa tökéletesen kiegészíti egymást. Míg Puyol maga az őserő, a mindent elsöprő lendület és küzdeni tudás, addig Piqué rendkívül gyakran bekapcsolódik a játékba, és nem egyszer előfordul, hogy szinte középpályásként futballozik.

Nem csoda, hogy a barcelonai drukkerek egy része csak Piquenbauernek becézi. A védelemben egyedül a bal oldalon játszik nem barcelonai: ezen a poszton a katalánoknál Eric Abidal és Maxwell is megfordult, és bár mindketten jó teljesítményt nyújtottak, inkább olyanra szavaztunk, aki az egész évet a pályán töltötte. Így aztán a Real Madrid brazilja, Marcelo került be a csapatba, aki lassan kezdi levetkőzni korai hibáit, és immár a védőmunkája is egyre megbízhatóbb.

Forrás: AFP
Ronaldo (balra) és Marcelo (középen) be tudott férkőzni a sok Barca-játékos közé

A Barcelona produkciójának elismeréseként úgy döntöttünk: álomcsapatunk taktikáját is a katalánokhoz igazítjuk. Ennek megfelelően a 4-3-3-as játékrendszer vettük alapul, hiszen Barca két zseniális középpályásának, Andrés Iniestának, illetve Xavinak a játékstílusa ebben érvényesül a legjobban. A kérdés már csak az volt, hogy ki legyen a trió harmadik tagja.

A jelöltek között ott volt a harmadik barcelonai, Sergio Busquets, és felmerült a Real Madrid játékosának, Xabi Alonsónak a szerepeltetése is, de végül (talán egy kicsit váratlanul) a Villarreal erőssége, Borja Valero mellett tettük le a voksunkat. A védekező középpályás gyakorlatilag az idén robbant be a köztudatba, és nem csak klubjában lett alapember, hanem a vébé után a válogatottban is bemutatkozott. Kiemelkedő teljesítményét jól mutatja, hogy a Don Balón ranglistáján az előző idényben a harmadik lett Messi és Cristiano Ronaldo mögött, jelenleg pedig a negyedik pozíciót foglalja el.

A csatárhármasból két futballista neve egyértelműen adta magát: Lionel Messi, illetve Cristiano Ronaldo nem csak a spanyol bajnokság, hanem a világ két legjobb játékosa jelenleg. Az argentin zseni az utóbbi időben egyre többet játszik a támadótrió közepén, amolyan árnyékékként, így mi is itt vettük őt számításba. Ami a portugál klasszist illeti, őt most a jobbszélre helyeztük annak érdekében, hogy a bal oldalon David Villának jusson hely.

Forrás: BBC
Nem lennénk a védők helyében, mikor Villa és Messi egyszerre van a pályán

A tavasszal még a Valenciában szerepelt, a nyáron pedig a Barcelonába igazolt játékos jelenlegi klubtársával, Pedróval versenyzett a csapatba kerülésért, és végül a gólok száma döntött Villa mellett: ő 2010-ben 20 alkalommal volt eredményes a Primera Divisiónban, Pedro 15 találatig jutott.

A Primera División álomcsapata 2010-ben: Víctor Valdés (Barcelona) - Daniel Alves (Barcelona), Puyol (Barcelona), Piqué (Barcelona), Marcelo (Real Madrid) - Xavi (Barcelona), Borja Valero (Villarreal), Iniesta (Barcelona) - Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Messi (Barcelona), Villa (Valencia/Barcelona).

Korábbi álomcsapataink:

1999: Dutruel - Míchel Salgado, Najbet, F. Soler - Luis Enrique, Guardiola, Rivaldo, Sávio - Figo, Raúl, C. López.
2000: Casillas - Angloma, Najbet, Roberto Carlos - Mendieta, Poschner, Guti, Djalminha, Kily González - Figo, Catanha.
2001: Canizares - Puyol, Ayala, Téllez, Roberto Carlos - Figo, Makelele, Mosztovoj, Vicente - Diego Tristán, Raúl.
2002: Canizares - Puyol, Ayala, Juanito, Roberto Carlos - Joaquín, Baraja, Aimar, Musampa - Kovacsevic, Makaay.
2003: Casillas - Míchel Salgado, Puyol, Ayala, Roberto Carlos - Joaquín, Baraja, Sergio, Zidane - Eto'o, Ronaldo.
2004: Casillas - Curro Torres, Puyol, Marchena, Van Bronckhorst - Joseba Etxeberría, Baraja, Ronaldinho, Vicente - Eto'o, Ronaldo.
2005: Casillas - Puyol, G. Rodriguez, Juanito, Van Bronckhorst - Xavi, Riquelme, Ronaldinho - Forlán, Eto'o, Ronaldo.
2006: Pinto - Daniel Alves, Sergio Ramos, Pablo, Antonio López - Raúl García, Deco, Borja Oubina, Ronaldinho - Villa, D. Milito.
2007: Casillas - Sergio Ramos, Garay, Puyol, Capdevila - Messi, Raúl García, Marcos Senna, Iniesta - Forlán, Van Nistelrooy.
2008: Casillas - Daniel Alves, Lopo, G. Rodríguez, Capdevila - Xavi, Marcos Senna, Se. Keita - G. Higuaín, Eto'o, Iniesta.
2009: Casillas - Daniel Alves, Piqué, Albiol, Filipe - Jesús Navas, L. Diarra, Xavi, Iniesta - Messi, Villa.



www.global-soccer.eu