Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntői az előző idény újrajátszását hozzák: a legutóbbi kiírásból egy nyolcaddöntő, egy negyeddöntő és maga a finálé párosítása is megismétlődik tavasszal. Habár a legnehezebb sorsolásuk az észak-londoni csapatoknak van, az Arsenal és Tottenham edzőjét sem viselte meg, hogy az olasz, illetve a spanyol listavezetővel kell megbirkózniuk.

A májusi madridi döntőt elbukó Bayern Münchennek egy évet sem kell várnia, hogy visszavághasson legyőzőjének, az Internazionalénak, hiszen a két csapat már a jelenlegi kiírás nyolcaddöntőjében szembekerül. Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a Bajnokok Ligája történetében eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy a finálé párosítása megismétlődjön a következő szezon egyenes kieséses szakaszában. Az 1995-96-os szezon döntőjében a Juventus büntetőkkel verte az Ajaxot, szűk egy évre rá aztán az elődöntőben futottak össze, akkor a Juve már magabiztosabban intézte el a holland csapatot, kettős győzelemmel és 6-2-es összesítéssel ment tovább. (A döntőben aztán kikapott a Borussia Dortmundtól).

A végzet összehozta a Realt és a Lyont

Nem az Inter-Bayern meccs lesz az egyetlen a nyolcaddöntőben, amelyet már tavaly is láthattunk a BL-ben. Egy évvel korábban az Olympique Lyon és a Real Madrid szintén a legjobb nyolc közé jutásért találkozott egymással, és bár a spanyolok számítottak esélyesebbnek, nem tudták megtörni a csapatukat hat szezon óta sújtó átkot, amely mindig megálljt parancsol nekik a 16 között. "A sors akarta, hogy megint a Lyon legyen az ellenfél. Remélem, tanultunk a leckéből, a tavalyi emlékek még mindig frissek" - jelentette ki a Real sportigazgatója, Miguel Pardeza.

A másik spanyol nagyágyú, a Barcelona is ismerős ellenfelet kapott, igaz, a katalánoknak kellemes emlékeik lehetnek az Arsenalról, hiszen tavaly kiverték a negyeddöntőben. Most már a legjobb 16 között keresztezi egymás útját a két csapat, és sokat elmond az esélyekről, hogy míg a fogadóirodáknál a sorsolás előtt az Arsenal BL-győzelme tizennégyszeres pénzt fizetett volna, az ellenfél kijelölése után az oddsz felment huszonkétszeresre.

"Az Arsenal megijeszt"

Pedig Arsene Wenger félig viccelődve előre megjósolta, hogy a Barcát fogják kapni. "Tovább akarunk jutni, és ki akarjuk verni a Barcelonát. Hogy ez nehéz lesz-e? Igen. És hogy lehetséges-e? Erre is csak igennel tudok válaszolni" - mondta a francia edző, míg barcelonai kollégája, Josep Guardiola így fogalmazott: "Az Arsenal megijeszt, de ez igaz az összes, még versenyben lévő csapatra. Minden lehetséges ellenfélnél látok nehézségeket. Kicsit nyugodtabb leszek, ha megnézem pár meccsüket, és látom, hogy mi a gyenge pontjuk".

A sokak szerint a két legszebben futballozó európai egyesület párviadalának külön pikantériát ad Frances Fabregas személye, akit a Barcelona egész nyáron szeretett volna elcsábítani az Arsenaltól. Ő tavaly az első meccsen gólt szerzett tizenegyesből, de az esetnél eltört a lábközépcsontja, és így a barcelonai visszavágót kihagyta.

A másik észak-londoni együttes, a Tottenham is alaposan belehúzott, hiszen a Spurs az AC Milant kapta, amely vezeti a Serie A-t. Nem mintha az angolok mestere, Harry Redknapp különösebben bánkódna emiatt. "A sorsolás előtt is elfogadtam volna a Milant. Nehéz ellenfél, de jó meccsek lesznek, és ez a lényeg: a remek mérkőzések" - lelkendezett Redknapp, aki alighanem tisztában van azzal, hogy ebben a párosításban csak az ellenfelüknek van veszítenivalója. Ráadásul a Tottenham a csoportkörben egyszer már megmutatta egy milánói ellenféllel szemben, hogy mire képes, hiszen az Intert hazai pályán 3-1-re verte, és Milánóban csak 4-3-ra kapott ki.

A Debrecen spórolt egy kört a magyar ezüstérmesnek

A csoportkörrel a Debrecen, egyben a magyar együttesek számára is véget ért az európai kupaszereplés erre a szezonra. A Loki a Sampdoria legyőzésével először tudott pontot szerezni a nemzetközi kupák ezen fázisában, de már önmagában a csoportkörben való bejutás is sokat jelentett mind az egyesületnek, mind pedig a magyar labdarúgásnak.

A Debrecen az UEFA klubranglistáján két évvel ezelőtt gyakorlatilag nem szerepelt, jelenleg viszont a 174., megelőzve például a Hajduk Splitet, a Slovan Bratislavát vagy a Maribort. A DVSC az előző idényben 4,55, a mostaniban pedig 2,55 ponttal gyarapította koefficiensét (jellemző, hogy a hat vereséget hozó BL-szereplés többet ért, mint az Európa Liga csoportkörében megszerzett győzelem), és teljesítményének köszönhetően Magyarország az országok ranglistáján a harmincötödik helyről feljött a harminckettedikre. A jelenlegi idény ugyan még nem ért véget, de ez a helyezés már biztosan nem változik, hiszen a mögöttünk lévő országoknak nincs versenyben maradt csapata.

Mindez azt jelenti, hogy a 2012-2013-as idényben a magyar bajnokság ezüstérmese csak a második selejtezőkörben kezdi meg szereplését az Európa Ligában, míg a jelenlegi idényben már az első fordulóban játszania kellett.



www.global-soccer.eu