Vágólapra másolva!
2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar rendezi a labdarúgó-világbajnokságot, döntötte el csütörtökön a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága.

A 2018-as vb megrendezésére Oroszország, Anglia, valamint Spanyolország és Portugália, illetve Belgium és Hollandia közösen pályázott. A fogadóirodáknál hétfő este még egyöntetűen Oroszország számított a legnagyobb esélyesnek, a döntés napjára azonban több helyen is már Anglia győzelmére fizették a legkevesebb pénzt.

A 2022-es vb legnagyobb esélyese napok óta Katar volt, jócskán megelőzve vetálytársait, az Egyesült Államokat, a Koreai Köztársaságot, Ausztráliát és Japánt.

Anglia esélyeit sokak szerint negatívan befolyásolta, hogy a BBC hétfő esti Panorama című műsorában a végrehajtó bizottság három tagját, valamint a FIFA alelnökét is korrupcióval vádolta meg, az oroszok számára viszont Vlagyimir Putyin távol maradása lehetett baljós jel.

A svájci Blick már a szavazás előtt tudni vélte, hogy Spanyolország és Portugália lesz a befutó, a dél-amerikai országok képviselői pedig már korábban bejelentették, hogy ezt a pályázatot támogatják majd.

A BBC online közvetítése szerint a FIFA hivatalosan is jelezte, az előzetesen 16 órára tervezett bejelentést elhalasztották, mert a szavazás elhúzódott. "Bárcsak tudnánk, ez jót vagy rosszat jelent a számunkra" - írták a portálon. Rio Ferdinand a Twitteren küldött üzenetet a FIFA első emberének: "Blatter, add nekünk a vébét, s ígérem, szerzek két meccsre ingyenjegyet!"

A FIFA végrehajtó bizottságának szavazásra jogosult tagjai 16 óra után végeztek, 16.30-kor Jérome Valcke, a FIFA főtitkára azt közölte, eldőlt, ki a két nyertes (a BBC ekkor már zürichi informátorára hivatkozva azt közölte, Anglia az első körben kiesett).

A szavazás menete
2018-as vb, első kör:
Anglia 2 szavazat, Belgium és Hollandia 4, Spanyolország és Portugália 7, Oroszország 9 (Anglia kiesett)
második kör: Belgium és Hollandia 2, Spanyolország és Portugália 7, Oroszország 13 (Oroszország többséget kapott, nyert)

2022-es vb, első kör: Ausztrália 1 szavazat, Japán 3, Egyesült Államok 3, Koreai Köztársaság 4, Katar 11 (Ausztrália kiesett)
második kör: Japán 2, Koreai Köztársaság 5, Egyesült Államok 5, Katar 10 (Japán kiesett)
harmadik kör: Koreai Köztársaság 5, Egyesült Államok 6, Katar 11 (a Koreai Köztársaság kiesett)
negyedik kör: Egyesült Államok 8, Katar 14 (Katar többséget kapott, nyert)


A végső bejelentést végül Sepp Blatter, a FIFA elnöke tette, aki elmondta, 2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar rendezheti a futballvébét. A döntés után Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy még csütörtök este Zürichbe utazik, hogy köszönetet mondjon a végrehajtó bizottság tagjainak.

Az orosz pályázatot Zürichben olyan hírességek erősítették, mind Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, Andrej Arsavin, az Arsenal válogatott csatára, illetve Jelena Iszinbajeva, a olimpiai és világbajnok rúdugró. A tervek szerint a döntőt a moszkvai Luzsnyiki-stadionban rendezik, de lesz mérkőzés Szentpéterváron, Kazanyban és Szocsiban is.

A katari pályázat alapján két meglévő stadiont kibővítenek, emellett három újat építenek, ráadásul a helyszínek egy órányi autóútra helyezkednek el egymástól. Az al-Rajjan stadiont 21 280-ról 44 740 főnyire bővítik, de felújítják az al-Gharafa-stadiont is. Vadonatúj létesítmény lesz az al-Wakrah-stadion (45 120 férőhely) ,az al-Khor-stadion (45 330), illetve az al-Samal-sstadion (45 120).

Az eddigi labdarúgó-világbajnokságok helyszínei, illetve dobogósai:

év, helyszínaranyezüstbronz
1930, UruguayUruguayArgentína-
1934, OlaszországOlaszországCsehszlovákiaNémetország
1938, FranciaországOlaszországMAGYARORSZÁGBrazília
1950, BrazíliaUruguayBrazíliaSvédország
1954, SvájcNSZKMAGYARORSZÁGAusztria
1958, SvédországBrazíliaSvédországFranciaország
1962, ChileBrazíliaCsehszlovákiaChile
1966, AngliaAngliaNSZKPortugália
1970, MexikóBrazíliaOlaszországNSZK
1974, NémetországNSZKHollandiaLengyelország
1978, ArgentínaArgentínaHollandiaBrazília
1982, SpanyolországOlaszországNSZKLengyelország
1986, MexikóArgentínaNSZKFranciaország
1990, OlaszországNSZKArgentínaOlaszország
1994, Egyesült ÁllamokBrazíliaOlaszországSvédország
1998, FranciaországFranciaországBrazíliaHorvátország
2002, Japán és Koreai KöztársaságBrazíliaNémetországTörökország
2006, NémetországOlaszországFranciaországNémetország
2010, Dél-afrikai KöztársaságSpanyolországHollandiaNémetország