Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa legerősebb bajnokságainak álomtizenegyeit. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett) két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda. A Bundesligában a Ruhr-vidék városai domináltak: Dortmundból négyen, a gelsenkircheni Schalkéból hárman kerülk be az álmocsapatba.

Az előző nyárhoz hasonlóan megint nagy volt a mozgás a Bundesligában, és a tavasszal remeklő együttesek közül ősszel több is hullámvölgybe került, miközben jelenleg olyan csapatok állnak az élcsoportban, mint a Mainz, a Freiburg vagy a Hannover,amelyek bizony az év első felében kifejezetten gyengén teljesítettek. Az álomcsapat összeállításánál mindenesetre igyekeztünk az egyéni teljesítményekre koncentrálni.

A kapusposzton azért szerencsére nem kellett sokat gondolkoznunk, hiszen a Schalkéból Manuel Neuer 2010-ben is kiváló teljesítményt nyújtott. A gelsenkircheniek kapusa annak ellenére is az ősz második legjobb futballistája volt a Kicker osztályzatai alapján, hogy a Királykékek bizony alaposan elmaradtak a várakozástól, igaz, azt is érdemes figyelembe venni, hogy az év második felében a védelem gyengélkedése miatt sokkal több dolga volt.

Hogy utóbbiban lehet valami, azt az is jelzi, hogy a Kicker szakírói szerint mellette még Tim Wiese volt az, aki az év során egyenletesen teljesített, pedig a brémai kapus ősszel szintén sokat repkedhetett a kapufák között.

A brémai védelem gyengélkedését mutatja, hogy a Werder középhátvédje, Per Mertesacker három év után kikerült az álomcsapatból, igaz, a tavalyi hátvédsorból egyedül Philipp Lahm őrizte meg a helyét. A Bayern játékosa egyetlen másodpercet sem hagyott ki az év során, és immár véglegesen átkerült a védelem jobb oldalára, így mi is itt vettük számításba.

A balszélen a Borussia Dortmund játékosának, Marcel Schmelzernek szavaztunk bizalmat, aki elsősorban remek őszi teljesítményének köszönheti beválogatását, no meg annak, hogy ezen a poszton a Bundesliga azért nem tobzódik klasszisokban.

A védelem tengelyében is találhatunk dortmundit Mats Hummels személyében, aki a Kicker osztályzatai alapján ősszel a Bundesliga legjobb védője volt, de már tavasszal sem lehetett rá panasz. A másik középhátvéd kiválasztása viszont nem volt könnyű: aki ősszel remekelt (mint a kölni Geromel, a dortmundi Neven Subotic vagy a hannoveri Emmanuel Pogatetz), az tavasszal volt gyengébb, míg az év első felében jól teljesítők (a leverkusen Sami Hyypiä, a müncheni Daniel van Buyten vagy a frankfurti Chris) viszont ősszel estek vissza.

Így választásunk a schalkés Benedikt Höwedesre esett, aki gyengébb szezonkezdet után az év végére formába lendült, tavasszal pedig kifejezetten jól futballozott.

Idei álomcsapatunk annyiban is különbözik az előző évektől, hogy a Bundesligában is egyre jobban elterjedt 4-2-3-1-es hadrendbe válogattunk. A két védekező középpályás kiválasztása nem volt egyszerű, hiszen ezen a poszton rengetegen nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. A leverkuseni Arturo Vidal, a hoffenheimi Luiz Gustavo vagy a müncheni Bastian Schweinsteiger mind ott volt a jelöltek között, de végül a dortmundi duó mellett tettük le a voksunkat, vagyis Sven Bender és Nuri Sahin lett a két kiválasztott.

Az, hogy az ősszel mindketten kiváló teljesítményt nyújtottak, a Borussia helyezéséből is nyilvánvaló, de már tavasszal is remekül futballoztak: az előző szezonban is ott voltak a Kicker ranglistáján az élmezőnyben. Jelenleg pedig mindketten dobogósok a középpályások között.

A szélsőknél a tavasszal ellenállhatatlanul futballozó Arjen Robben ősszel sérülése miatt egyetlen találkozón sem szerepelt, így őt nem vehettük számításba, a dortmundi Mario Götze pedig az év első felében játszott nagyon keveset. A perui Jefferson Farfánt a Kicker ugyan a csatárok között rangsorolja (az előző idényben, illetve tavasszal is a harmadik lett ezen a poszton), de gyakorlatilag jobbszélsőt játszik, nem is akárhogyan: 2010-ben összesen 12 gólpasszt adott.

A balszélső kiválasztása megint csak nem volt egyszerű, és végül annak ellenére is Franck Ribéry mellett döntöttünk, hogy a francia 2010-ben csak 24 bajnokin látszott a lehetséges 34-ből. Amikor viszont pályán volt, akkor rendszerint kiemelkedő teljesítményt nyújtott: öt gól és tíz gólpassz a mérlege.

Ami a karmesteri pálcát illeti, Mesut Özil a nyáron elhagyta a Bundesligát, Kagava Sindzsi pedig csak a nyáron érkezett, így a poszton a Bayern München fiatal üdvöskéjét, Thomas Müllert vettük számításba. Ő ráadásul a csatárposzton is bevethető, vagyis előretolásával akár a taktikán is lehet változtatni.

Az előretolt ék pozíciójában megint szembesültünk azzal a jelenséggel, hogy a nyár milyen éles cezúrát jelentett a focisták teljesítményében. A jelenleg a góllövőlista élén tanyázók, mint Papis Cissé vagy Teofanisz Gekasz, az év első felében nem remekeltek, az tavasszal rendkívül eredményesen futballozó Stefan Kiessling sérülés miatt ősszel csak elvétve játszott, Kevin Kuranyi pedig Oroszországba igazolt.

Végül a gólok számát vettük alapul, és ennek a mutatónak köszönhetően a wolfsburgi Edin Dzeko megelőzte másik jelöltünket, a dortmundi Lucas Barriost. Míg az argentinból paraguayivá lett támadó 2010-ben 19 találatot szerzett, addig a bosnyák összesen 26 alkalommal talált be az év során.

A Bundesliga 1 2010-es álomcsapata: Neuer (Schalke 04) - Lahm (Bayern München), Hummels (Borussia Dortmund), Höwedes (Schalke 04), Schmelzer (Borussia Dortmund) - Sahin (Borussia Dortmund), Bender (Borussia Dortmund) - Farfán (Schalke 04), Müller (Bayern München), Ribéry (Bayern München) - Dzeko (Wolfsburg).

Korábbi álomcsapataink

1999: Király - Kohler, Matthäus, R. Kovac - Scholl, Émerson, Jeremies, Wosz, Präger - Élber, Kirsten.
2000: Golz - Hertzsch, Nowotny, R. Kovac - Salihamidzic, Ramelow, Scholl, Beinlich, Tarnat - Élber, Sand.
2001: Kahn - Lúcio, Kehl, Kuffour - Salihamidzsic, Frings, Ramelow, Ballack, Zé Roberto - Élber, C. Pizarro.
2002: Lehmann - C. Metzelder, Bordon, Linke - B. Schneider, Frings, Ballack, Marcelinho Paraíba, Zé Roberto - Élber, Aílton.
2003: Hildebrand - Hinkel, Wörns, Fernando Meira, Lizarazu - Soldo, Ballack, F. Ernst, A. Hleb - Aílton, Koller.
2004: Van Duijnhoven - Juan, Lúcio, Bordon, Krsztajics - Meissner, Soldo, F. Ernst, Micoud - Aílton, Makaay.
2005: Weidenfeller - Sagnol, Lúcio, Van Buyten, Krstajic - Borowski, F. Ernst, Ballack, Lincoln - Klose, Makaay.
2006: Weidenfeller - Rafinha, Bordon, Naldo, Lahm - B. Schneider, Frings, Bajramovic, Streit - Klose, Pantelic.
2007: Adler - Rafinha, Bordon, Mertesacker, Westermann - Streit, Galásek, Diego, Hitzlsperger - Kuranyi, Gekasz.
2008: Adler - Westermann, Bordon, Mertesacker, Lahm - Ribéry, D. Jarolím, Rolfes, Zé Roberto - Toni, Kiessling.
2009: Neuer - Beck, Simunic, Mertesacker, Lahm - Marin, Misimovic, Zé Roberto, Özil -Dzeko, Gomez.



www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről