Elszórakozott büntető, eszméletlen cselek és trükkök - bemutatjuk a showbolt

showbol, Diego Maradona
Vágólapra másolva!
Miközben a labdarúgás kőkemény üzlet világszerte, Brazíliában igyekeznek még életben tartani szórakoztató jellegét is. A teremfoci egyik speciális változatában, a showbolban az egykori sztárok még mindig megcsillogtathatják technikai tudásukat, és itt a cselek, trükkök sokszor fontosabbak, mint az eredményesség.

A teremlabdarúgás nagyon sokáig csak egyfajta szórakoztató látványosságnak számított, és a nagypályás futball legjobbjai főleg télen, különféle gálákon próbálták ki magukat csarnokban.

Az 1980-as években Magyarországon is minden évben megrendezésre került a focifarsang nevű rendezvény Miskolcon, ahol a régi idők sztárjai is pályára léptek. A teremfocit később a FIFA is felkarolta, és immár komoly szakág futsal néven - világ- és Európa-bajnoksággal és Bajnokok Ligájával. Ez azonban egyben ki is ölte a szórakoztató jelleget a teremfutballból, de szerencsére nem mindenhol: Dél-Amerikában rendkívül népszerű a showbol nevű változata, amely főleg Brazíliában hódít.

A feltaláló magyar volt?

A showbol tulajdonképpen megegyezik a teremfutball azon változatával, amelyet először Észak-Amerikában játszottak, és amelyik ebben a műfajban egyeduralkodó volt egészen addig, amíg a FIFA úgy nem döntött, hogy kialakítja saját szabályrendszerét. Az Egyesült Államokban indoor soccernek, azaz szó szerint teremlabdarúgásnak hívják a sportágat, amelynek több bajnoksága is van.

Külön érdekesség, hogy a portugál nyelvű wikipedia, és az összes brazil forrás szerint a showbolt egy Joe Martin nevű magyar találta fel, aki a Ferencvárosban és a válogatottban is szerepelt. A brazilok úgy tudják, hogy ez a bizonyos Joe Kanadában telepedett le, ahol azonban a nagy hideg miatt a szabadtéren nem szeretett focizni - ezért vitte be a sportágat a terembe.

Hogy ki lehetett ez a bizonyos Joe Martin, azt nem tudtuk kideríteni. Ami a szabályrendszert illeti, a legnagyobb differencia a futsalhoz képest, hogy a csapatok nem négy, hanem öt mezőnyjátékosból állnak, és a pályát palánk övezi. A játéktér mérete változó lehet (Brazíliában általában 40x20 méteres), és arra is van példa, hogy a jégkoronghoz hasonlóan támadóharmadokat is kialakítanak - bár ez elsősorban Észak-Amerikában jellemző. A játékidő viszont mindenhol kétszer 30 perc.

A brazilok a nemhivatalos világbajnokok

Észak-Amerikában az 1970-es évektől kezdve több teremfoci-liga is létezett, és ezekben magyar játékosok is megfordultak. Az egykori újpesti Horváth József és Tóth Zoltán egyaránt játszott a Major Indoor Soccer League-ben, amelynek egyik legnagyobb sztárja az ugyancsak Magyarországon született Julie Veee volt - eredeti nevén Visnyei Gyula. A sportág azonban mégsem tudott nagy népszerűségre szert tenni, nem csoda, hogy az összes próbálkozás végül kudarcba fulladt. Brazíliában viszont az utóbbi időben többen kíváncsiak a teremfutball ottani változatára, a showbolra.

Nem véletlenül: amint a név is mutatja, a meccsek show-jellege legalább olyan fontos, mint maga a foci, és ennek érdekében egykori klasszis játékosok egész sora kergeti a labdát. Az első komolyabb showbol-torna rögtön egy minivébé volt 2006-ban Argentína, Brazília, Spanyolország és Hollandia részvételével.

A tornát a brazilok százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg, a gólkirály pedig Djalminha lett, miközben olyan sztárok léptek pályára, mint Dunga, César Sampaio, Aldair (Brazília), Alfonso, Míchel, Josep Guardiola, Fran (Spanyolország), Aaron Winter, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Ruud Gullit (Hollandia) és Claudio Caniggia, Matías Almeyda vagy Diego Maradona (Argentína). A latin-amerikai válogatottak azóta is rendszeresen összemérik erejüket különféle gálákon.

Maradona szép átemelős gólja:


Brazíliában 2007-ben a nagypályás futball mintájára Rio-Sao Paulo tornára került sor, amelyet végül a Corinthians nyert meg, a gólkirály pedig az a Donizete lett, aki nagypályás karrierjét (amelynek során játszott a Benficában is, és kilencszeres válogatottnak mondhatta magát) 2005-ben fejezte be. Egy évvel később már országos bajnokságra is sor került, és ezt a két viadalt azóta is évről évre megrendezik.

Idén a Flamengo nyerte meg az aranyérmet, soraiban olyan játékosokkal, mint Júnior Baiano, André Cruz vagy Djalminha - míg az ezüstérmes Corinthiansban pályára lépett például Paulo Sérgio vagy Viola. A 2010-es riói showbol-bajnokságot viszont az América nyerte, köszönhetően Romário találatainak - az egykori világbajnok öt meccsen 16 gólt lőtt.

Romárió kispályán is bedobja a trükköket:


Fenékre esni is lehet

Ezeken a meccseken azonban a móka és a trükközés legalább olyan fontos, mint az, hogy melyik csapat nyeri a meccset. A brazil drukkerek imádják az olyan futballistákat, mint Viola, aki többre becsül egy cselt, mint azt, hogy berúgja a labdát a hálóba. A csatár a Corinthians színeiben tavaly például olyan cselt mutatott be, amit szinte lehetetlen elmesélni - ezt látni kell.


A showbol másik nagy sztárja Djalminha, aki a legutóbbi két országos bajnokság gólkirálya lett a Flamengo játékosaként, de hogy neki is fontosabb az ellenfél átverése, mint a gól, azt az alábbi büntető is jól mutatja.


A showbol azonban nem csak Brazíliában arat, hiszen Spanyolországban is 2008 óta rendeznek országos bajnokságot. A kilenc klub részvételével zajló viadalon gyakorlatilag a legnagyobb egyesületek öregfiúk-csapatai játszanak. Az első kiírást a Deportivo nyerte meg, és a galíciaiak idén is aranyérmesek lettek, 2009-ben pedig a Barcelona végzett az élen. A 2010-es bajnokságban a Valencia veteránja, Juan Sánchez lett a gólkirály, a legjobb játékosnak pedig a Real Sociedad kiválóságát, Inigo Idiákezt választották. Néhány nagy név a ligából: Milinko Pantics (Atlético Madrid), Sergi, Roger García, Guillermo Amor (Barcelona), Fran, Nureddin Najbet, Djalminha (Deportivo), Alfonso, Amavisca (Real Madrid).

Íme a 2009-es bajnokság tíz legszebb gólja:


www.global-soccer.eu