Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét végén a zord időjárás alaposan felforgatta az európai labdarúgó-programot, Angliában csak két bajnokit lehetett megrendezni, de maradtak el mérkőzések Belgiumban és Hollandiában is a nagy havazás miatt. Az időjáráson kívül persze más, sokkal változatosabb okai is lehetnek a meccsek elhalasztásának, és a természet sem mindig csapadék formájában avatkozik be egy-egy sporteseménybe.

Beckham nélkül a meccsnek sincs értelme

A Los Angeles Galaxy 2007-ben igazolta le David Beckhamet, az angol játékos megszerzésében óriási üzleti lehetőséget látva. Ennek megfelelően az MLS holtszezonjára a klub több mérkőzést szervezett, ahol természetesen Beckham jelentette a fő vonzerőt. A játékos viszont nem akarta, hogy elfelejtsék Európában, és sikerült elintéznie, hogy klubja kölcsönadja a Milannak. Mivel Beckham attól tartott, hogy lesérülhet egy tét nélküli, hírverő meccsen, lemondta az ausztrál Queensland Roar elleni fellépést 2008 őszén, mire az ausztrál klub úgy döntött, hogy akkor a meccsnek sincs értelme. Egy Beckham nélküli Galaxyra ugyanis senki sem lett volna kíváncsi.

A helyszín ismeretlen

Amikor a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolásakor Azerbajdzsán és Örményország egy csoportba került, már sejteni lehetett, hogy a találkozókkal probléma lesz, de azt csak kevesen gondolták, hogy nem is lehet majd megrendezni azokat. A két ország közötti feszült politikai helyzet miatt a felek nem tudtak megegyezni a meccsek helyszíneiről, Azerbajdzsán válogatottja nem volt hajlandó Örményországba utazni, és ragaszkodott ahhoz, hogy mindkét mérkőzést semleges pályán játsszák, amit viszont az örmények nem fogadtak el. Az UEFA döntött: a találkozók elmaradnak, és mindkét csapatnak vereségként könyvelik el. Azóta pedig kínosan ügyelnek arra, hogy Azerbajdzsán és Örményország ne kerülhessen ugyanabba a csoportba.

Az írek féltek Belgrádban

A jugoszláv válogatott a polgárháború miatt az 1990-es évek közepén nem indulhatott a nemzetközi tornákon, a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőin azonban már részt vett. Persze a politikai helyzet akkor sem volt sokkal stabilabb az országban, és 1998 októberében a koszovói események miatt Írország válogatottja nem volt hajlandó Belgrádba utazni. Az UEFA-t ez nem hatotta meg, és 35 ezer fontos büntetést szabott ki az írekre, akik novemberben már kénytelenek voltak elutazni Jugoszláviába - ki is kaptak 1-0-ra.

Vaddisznók a játéktéren

Az angliai Gloucestershire megye egyik fő nevezetességének a vaddisznók számítanak, amelyek azonban az utóbbi időben egyre több problémát okoznak a terület lakóinak. 2008 decemberében a Norther Senior Division Two-ban szereplő Soudley FC nemrégiben felújított gyepszőnyege lett áldozata a vadállatoknak, akik valahogy átjutottak a kerítésen, és teljesen feltúrták a pályát, közel ezer fontos kárt okozva. A megyei futball-szövetség elnöke, Chris Lucker értetlenül állt az eset előtt: "Olyanról már hallottam, hogy egy motorkerékpár vagy egy traktor tönkreteszi a pályát, de vaddisznók által okozott kár még nem fordult elő" - mondta. A Charfield elleni helyi rangadót mindenesetre el kellett halasztani.

Ha nem is gyakori, hogy állatok miatt meccseket kell elhalasztani, játék menetébe már sokszor beavatkoztak. A labdát a bal felső sarokból kipiszkáló sirálytól, a pályán és a lelátón flangáló bikán át, a játékosok hátsóját harapdáló kutyáig szinte mindenre volt már példa a stadionokban.


Az autó- és motorsport versenypályái különösen veszélyes terepnek számítanak, elsősorban az eltévedt állatok, de sokszor a versenyzők számára is.

Nyúl a pályán

Kenguru a pályán

Őz a pályán

Ló a pályán

Az egyik legfélelmetesebb ember kontra állat találkozást Hannes Arch élte túl. Az osztrák műrepülő a 2009-es San Diego-i Ari Race-en gépe hátsó szárnyával széttépett egy arra szálló pelikánt.


A veszély nem csak felülről, hanem alulról is érkezhet. Egy ausztráliai nyíltvízi úszóversenyen cápák merészkedtek közel a versenyzőkhöz, de szerencsére nem túl közel, mert résen voltak a biztonságiak.


Nem látta el viszont szakszerűen biztonsági feladatait az a rendőrkutya, amely egy amerikaifutball-mérkőzésen harapta meg az egyik játékos kezét.


Marcus Burghardt kutyával való találkozásából nem lett sérülés: az állat 2007-es Tour de France 9. szakaszán ráérősen sétált át a főmezőnyön, és a német bringás már nem tudta kikerülni.


Az egyházfő tiszteletére

II. János Pál pápa nagyon szerette a focit, fiatalon maga is játszott. Amikor az egyházfő 2005 áprilisában meghalt, az olasz futball vezetői úgy érezték, hogy nem lenne ildomos megrendezni az aktuális fordulót. 1997. augusztusában a Liverpool és a Newcastle United rangadóját halasztották el Lady Diana tragikus autóbalesete miatt.

A zsarnok parancsára

A diktátorok által irányított országokban sokszor a labdarúgás is a politikusok játékszere. A zimbabwei Robert Mugabe valószínűleg nem véletlenül érezte úgy, hogy nem tudná kontrollálni a stadionba kilátogató szurkolókat, éppen ezért a 2008-as választások előtt nemes egyszerűséggel elrendelte a rendőrségnek: ne engedélyezzék a bajnoki találkozók megrendezését.

Nem minden bomba jó a pályán

1984-ben a Sheffield United stadionjának, a Bramall Lane-nek a közelében találtak második világháborús bombát, egy nappal az Oldhat Athletic elleni bajnoki előtt, így a meccset csak később tudták megrendezni. 2008-ben pedig egy olasz másodosztályú bajnoki maradt el hasonló okok miatt, akkor a Salernitana-Frosinone összecsapás volt veszélyben.

Ne játssz a tűzzel!

A pirotechnika kifejezetten látványos elem lehet a szurkolók repertoárjában, nemkülönben, amikor a drukkerek pénztárgép-szalagokkal szórják tele a gyepet. A kettőt ötvözni azonban nem túl szerencsés: 2008-ban a Groningen hívei az Ajax elleni bajnoki előtt mutattak be látványos koreográfiát papírszalagokból, majd a jobb hangulat kedvéért párat meg is gyújtottak - amit aztán a helyi biztonsági emberek sehogyan sem tudtak eloltani, így a meccset el kellett halasztani.