Vágólapra másolva!
Ha a politika a továbbiakban is beavatkozik a Ghánai Labdarúgó Szövetség (GFA) belügyeibe, akkor a világbajnoki negyeddöntős afrikai országot eltiltással büntetheti a nemzetközi szövetség. A FIFA vasárnapig adott határidőt a helyzet rendezésére.

A FIFA csütörtökön figyelmeztette a ghánai állami vezetést, s kijelentette kellemetlen következményei lesznek annak, ha a helyi hatóságok a keddihez hasonló razziát tartanak a futballszövetség irodáiban.

Két nappal ezelőtt ugyanis a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai rajtaütésszerű akcióban kilenc számítógépet és több mobiltelefont foglaltak le, és vittek el a GFA központjából. A szervezet szerint emiatt leállt náluk az adminisztratív és sportszervezési munka.

A FIFA csütörtökön közleményben jelezte, megérti, hogy a ghánai kormány a közpénzek szintjén felügyeli a labdarúgó-szövetség számláit, de a nemzetközi és a kontinentális szövetségtől (CAF) érkezett pénzeszközökkel kapcsolatban az államirányításnak nincs semmilyen jogköre.

"A FIFA nem tudja elfogadni, hogy a kormányzati beavatkozás miatt a GFA nem láthatja el legfontosabb feladatát, azaz a ghánai futballélet szervezését és irányítását" - áll a közleményben.

Azt nem lehet tudni, hogy a keddi razziára miért került sor, de a hatóságok két hónappal ezelőtt bekérték az összes információt azokkal a szponzorációs szerződésekkel kapcsolatban, amelyeket a GFA kötött.

Az ügy hátterében valószínűleg az áll, hogy a ghánai válogatott világbajnoki sikere nyomán több magántőke áramlik a nyugat-afrikai ország labdarúgásába, a privát szponzorok megjelenése pedig - ahogy korábban Kamerunban és Nigériában is - politikai feszültséget szül.

Ha a helyzet vasárnapig nem javul és a FIFA valóban eltiltja Ghánát, úgy a nemzeti együttes és a klubok sem indulhatnak el semmilyen nemzetközi versenyen.