Vágólapra másolva!
Artjoms Rudnevsről eleinte még Csank János edző is azt hitte, hogy nem lesz nagy erősítés a ZTE számára, ám hamar kiderült, hogy a lett csatárnak példaértékű az edzésmunkája, és roppant gólérzékeny. Korábban a Fradi és a Haladás, idén nyáron a Videoton és a Debrecen nem tartotta elég jónak, ezért nem igazolta le, nem így a lengyel Lech Poznan, amely megvette a Zalaegerszegtől, a csatár pedig a Juventusnak négy gólt lőtt az Európa Ligában. A 22 éves játékosra a Juve mellett állítólag az Arsenal és más nagycsapatok is felfigyeltek, s a továbbértékesítéséből a ZTE is jó pénzhet juthat. Nagy Ferenc klubelnök csak azt sajnálja, hogy Magyarországról szerinte képtelenség reális áron eladni egy jó futballistát.

A Zalaegerszeg 2009-ben ingyen igazolta le az FC Daugavától Rudnevset, akit tavaly januárban a Haladásnak és az akkor NB II-es Fradinak is beajánlott a menedzsere, de egyik klubnak sem kellett, a Fradi angol edzője, Bobby Davison például nem tartotta Ferencváros-szintű játékosnak. A ZTE-nél viszont húsz perc alatt két gólt is lőtt egy edzőmeccsen, és Csank János azonnal lecsapott a játékosra.

Majdnem átesett a labdán

A korábbi szövetségi kapitány pár hónappal korábban került a ZTE-hez, és eleinte úgy gondolta, Rudnevs nem lesz nagy erősítés, ráadásul a csatárnak a játékengedélyével is gondjai voltak. "Az azért látszott, hogy van benne fantázia, az északiak összes jellemzőjével rendelkezett, kemény volt, gyors és harcos. A legtöbb magyar játékossal ellentétben nemcsak a meccs, hanem az edzés ritmusára is odafigyelt, nagy intenzitással és koncentrációval dolgozott. Folyamatosan javult a technikája, és fogékony volt az újra, amikor eleinte az edzéseken Schultz Levente meglepte egy balra nézek, jobbra adom passzal, majdnem átesett a labdán, aztán később nem volt már gondja ezekkel".

Olyannyira nem, hogy végül harminc zalaegerszegi mérkőzésén húsz gólt szerzett, így nem csoda, hogy megnőtt az ázsiója. Információink szerint idén nyáron egy - jelenleg az első ötben lévő - Bundesliga-csapat, illetve a Debrecen és a Videoton is érdeklődött a csatár iránt, ám végül egyik sem vette meg.

A játékost végül a Lech Poznan igazolta le, a két klub üzleti titokként kezeli a vételárat, a Transfermarkt.de szerint a lengyelek 800 ezer eurót fizetettek a ZTE-nek. A Lech végül Rudnevs számára is jó választásnak bizonyult, hiszen a csapat tagjaként tudott az Európa Ligában négy gólt szerezni a Juventus ellen, amivel állítólag meggyőzte a torinóiakat arról, hogy érdemes lenne őt leigazolni. Azóta megjelentek már - meg nem erősített - hírek az Arsenal, a Galatasaray vagy az Atlético Madrid érdeklődéséről is, s ha ezek közül bármelyik üzlet létrejönne, akkor a szerződés alapján a ZTE is komoly jutalékot kapna.

A Juve ellen büntetett (0:45), félfordulatból is betalált (1:30), majd álomgóllal zárt (5:00):


"Sokkal erősebb csapatban lenne a helye" - mondta Rudnevsről Nagy Ferenc ZTE-elnök, aki szerint a támadó kiemelkedett a Zalaegerszegből, és messze a legpiacképesebb játékosa volt a ZTE-nek. Amikor az elnöktől azt kérdeztük, hogy Rudnevs ezek szerint a Newcastle-be szerződött Kádár Tamásnál is jobb-e, azt válaszolta: "A két játékost nem lehet összehasonlítani, hiszen Rudnevs csatár, Kádár pedig védő. Ha nem jön közbe semmi, akkor Tamásból stabil Premier League-játékos lesz."

"Két-háromszoros áron is el lehetett volna adni"

Nagy Ferenc örült, hogy nyerni tudtak Rudnevs eladásán, de már nyáron is azt mondta, hogy nem ez volt élete legnagyobb üzlete. Ezért részben a játékosügynököket hibáztatja: "Úgy vélem, mesterségesen alacsonyan próbálják tartani az árakat." Hogy ez miért lenne érdekük, arról az elnök nem akart beszélni, azt viszont állítja, hogy Rudnevs-et két-háromszoros áron is el lehetett volna adni, de a csapat anyagi helyzete nem tette lehetővé, hogy tovább várjon. A Rudnevs ügyeivel foglalkozó ügyvédi iroda munkatársa, Szegner Zsolt értetlenül áll a klubelnök kijelentése előtt. "Nem érdekünk, hogy alacsony áron adjuk el a játékosokat" - mondta az [origo]-nak.

Nagy szerint, ha a Poznannak sikerül a csatárt továbbértékesíteni, akkor még annyi jutalékot kaphat érte a ZTE, mintha már eleve reális áron adta volna el. Az elnök elismerte, hogy jó pénzhez jutna a csapat Rudnevs eladásával, ám a sajtóban megjelent arányokat cáfolta: "Nem igaz, hogy a majdani vételár tíz százalékát kapjuk" - mondta, ám arról nem beszélt, hogy ennél többet vagy kevesebbet kapna-e a játékosért a ZTE. Egy magyar csapat költségvetésében mindenesetre néhány százezer euró már komoly tételnek számít, főleg, hogy semmit nem kell tenni érte.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bár megy a találgatás, hogy Rudnevs hova igazolhat, Bognár Nándor játékosügynök szerint a támadó a télen biztosan nem áll tovább, mert az aktuális szabály alapján egy játékos egy szezonon belül kétszer nem válthat klubot, és Rudnevs az idényt még a ZTE-nél kezdte. Bognár - aki nem menedzsere Rudnevs-nek, de ő hozta össze a ZTE és a Lech Poznan közötti üzletet - szerint a lengyelek amúgy sem szeretnének még túladni a csatáron, egyelőre a pályán akarnak profitálni belőle. A Lech Poznannak szüksége is lenne Rudnevs góljaira, hiszen igaz, hogy a csapat csak négy pontra van az ötödik helytől, ám a kieső pozícióhoz közelebb van, mindössze két pont választja el az utolsó előtti együttestől a tizenötödik fordulóban.

"Nem gondolom, hogy a lengyelek most tudnák a játékost a legmagasabb áron értékesíteni, a jelenlegi értéke olyan kettő- és négymillió euró között lehet. Ismerve a Poznan játékospolitikáját, drágábban szeretnék eladni, ahogy azt például a jelenleg Dortmundban játszó Robert Lewandowskival tették, akit 380 ezer euróért vettek meg anno, és 4,75 millió euróért adtak el idén nyáron a németeknek" - mondta Bognár, akit nem lepett meg a Juventus érdeklődése. Az egyik Európa Liga-meccsen ugyanis mellette foglalt helyet a torinóiak vezető játékosmegfigyelője, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy Rudnevs-et nézte, előfordulhat, hogy csak a csoportellenfelet térképezte fel.

Rudnevs: Azon leszek, hogy a Barcelona is felkerüljön a listára

- Arsenal, Galatasaray, Juventus, Atlético Madrid - ezeket a csapatokat lehetett olvasni, mint potenciális érdeklődöket. Melyiket választaná, ha megkeresné mind a négy csapat? - kérdeztük Rudnevset.
- A kedvenc csapatom a Barcelona, ha az önök által küldött listáról választhatok, akkor az Arsenalt választanám.

- Megkereste már a klubját a fentiek közül valamelyik együttes, esetleg egy másik?
- Erre nem tudok válaszolni, igyekszem minél inkább a játékra koncentrálni. Csak akkor foglalkozom ezzel, ha a Lech vagy az ügynökeim jelzik, hogy van egy komoly ajánlat valamelyik csapattól.

- Állítólag Dzsudzsák Balázs iránt is érdeklődik az Atlético és a Juventus. Ismeri őt? Szeretne vele egy csapatban játszani?
- Dzsudzsák Balázs egy nagyon jó játékos, nagyon szívesen játszanék vele egy csapatban, ha az a csapat az Atletico vagy a Juventus lenne.

- Mit gondol, mennyiben különbözik a magyar és a lengyel bajnokság?
- Azt érzem, hogy Lengyelországban és Magyarországon is nagyon sok ember szereti a futballt, talán a lengyel bajnokság összességében erősebb. A lengyel csapatokban több képzettebb játékos van, mint Magyarországon, mivel itt több pénz van egy-egy csapatban.

- Hogy érzi, fejlődött a magyar bajnokságban? Ha igen, miben?
- Magyarországon játszani nagyon jó élmény volt számomra. Azt hiszem, hogy mind technikailag, mind fizikailag sokat fejlődtem. Nagyon hálás vagyok volt csapatomnak, a ZTE-nek, hogy mindent megkaptam a pályafutásom elősegítéséhez.

- Kit tart az NB I legjobb játékosának?
- André Alves a Videotonból nagyon jó játékos, talán ő a legjobb, de nagyon sok jó játékost ismerek, nehéz kiemelni bárkit.

- Jó döntés volt Lengyelországba igazolni?
- A legfontosabb szempont az volt a nyáron, hogy egy olyan csapatba tudjak tovább lépni, amelynek a lehetőségei jobbak a Zalaegerszegénél. Mindenképpen olyan csapatot szerettem volna, amelyikben kezdőként számolnak velem, mivel fiatal vagyok, az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbbet játszhassak. Úgy gondolom, a Lech ezért nagyon jó választás volt. Remélem, hogy a ZTE és a Lech is ugyanolyan elégedett ezzel az átigazolással, mint amennyire én.

- Játszana magyar bajnokesélyes csapatban, ha hívnák?
- Nehéz kérdés, nem tudok rá válaszolni. Amikor Magyarországon játszottam, csak jó élményekben volt részem.

- Úgy tudjuk, a Videoton és a Debrecen is érdeklődött, de aztán visszalépett, mert nem tartották elég jónak. Érez elégtételt, hogy most előreléphet, akár sztárcsapatban is játszhat?
- Igen, én is hallottam az érdeklődésükről, de mindenkinek megvan a véleményalkotás és a választás joga. Talán ezektől a csapatoktól kellene megkérdezni, hogy most másként döntenének-e?

- Mit tart a magyar foci, az NB I legnagyobb hibájának?
- A Lech Poznan játékosaként azt érzem, hogy Magyarországon nincs elég pénz a futballban.

- Mi a magyar játékosok legnagyobb hibája, legnagyobb erénye?
- Technikailag nagyon sok jó játékos van a magyar bajnokságban, talán fizikálisan és mentálisan kell erősödniük.

- Mit gondol, a Juventus ellen a két meccsen szerzett négy gól elég lesz ahhoz, hogy megalapozza a szerencséjét?
- Úgy gondolom, számomra ez még csak a kezdet. Nemrég kezdődött a karrierem, és az Europa Liga tavasz folytatásában is mindent meg fogok tenni, hogy a fenti listára felkerüljön a Barcelona is.



"Etalon, ahogyan Rudnevs dolgozik"

A játékos volt edzője, Csank János szinte csak jót mondott Rudnevs-ről, szerinte taktikailag és fejben is erős a csatár, aki nagyon motivált volt, látszott rajta, hogy jó játékos akar lenni. "Az a fajta pali, aki könnyen tanul, eljátszik a szélen és középen is, úgyhogy bármelyik csapatba befér. Nálunk középen játszott, mivel el akartuk adni, és olyankor sokat számít, hogy minél több gólt lőjön az illető. Hatalmas futómennyiség jellemezte, meccsenként tizenegy kilométer körül teljesített, a futásainak három százalékát sprintben tette meg, ami kiemelkedő adat."

Poznanban fejjel szerzett gólt a Juve ellen:


A ZTE edzőjének néha úgy kellett visszafognia a támadót, aki egyből nekiállt erősíteni, ha volt egy kis szünet az edzéseken, Csank szerint Rudnevs elszántsága a csapat számára is jó példa volt, húzta magával a játékostársakat, és a többiek is látták, hogy az az etalon, ahogyan ő dolgozik. A társak által Rudinak becézett csatárt a közösség is gyorsan befogadta, angolul és oroszul is jól megértette magát, Csank szerint az egyetlen gyenge pontja a bal lába volt, ennek ellenére meccseken simán elvállalta a lövéseket, ha a gyengébbik lábán volt a labda.

"Amikor hozzánk jött, már akkor sejtettük, hogy nem nálunk fog megöregedni, és most is szurkolunk, hogy minél nagyobb pénzért vigyék el a Poznanból, mert a ZTE is részesedik a vételárból. Meglepett, hogy négy gólt lőtt a Juventusnak, bár sejtettem, hogy be fog köszönni az olaszoknak. Hogy melyik bajnokság feküdne neki a legjobban? Szerintem a spanyoloknál is megállná a helyét, de az olaszoknál azért lenne életveszélyes, mert a gyorsaságát nagyon jól tudná kamatoztatni a kontrákra építő csapatoknál" - nyilatkozta Csank egykori játékosáról.

Bognár Nándor úgy látja, a lett támadó tudása hetven százalékát adta ki magából eddig, taktikailag és védekezésben van még miben fejlődnie, de a gólérzékenysége, helyezkedése és a kombinációs készsége már most is elsőrangú. Az Európa Ligában eddig öt meccsen négy, a lengyel bajnokságban tizenöt fellépésen hét, a kupában egy találkozón két gólt szerzett, amivel nem csak a Poznannak, a ZTE-nek is jót tett, mivel a szerződésében egy olyan pont is szerepel, hogy ha új csapatában tizenkét gól fölött termel, akkor a magyar klub is pénzhez jut.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nem túl gyakori eset, hogy valaki a magyar labdarúgó-bajnokságból külföldre távozik, és máshol is megbízható teljesítményt nyújt, az utóbbi éveket tekintve a Debrecenből a belga St. Truidenbe igazoló Ibrahima Sidibét és a Loki után a német másodosztályú Duisburgnál, valamint a belga Bruges-nél megforduló Dorge Rostand Kouemahát lehet megemlíteni. MacBeth Sibaya 1998-ban nem sok vizet zavart a III. Kerület csapatában, de később pályára lépett a Bajnokok Ligájában a norvég Rosenborg és az orosz Rubin Kazany színeiben is, sőt a dél-afrikai válogatottal világbajnokságon is szerepelt. Ha Rudnevset tényleg megveszi a Juventus, akkor klubszinten ő futhatja be a legnagyobb karriert.


(Cikkünkben korábban valótlanul állítottuk, hogy Lencse Lászlót idén nyáron igazolta le a Videoton. A valóság ezzel szemben az, hogy a fehérváriak 2010. januárjában igazolták le Lencsét, és a nyáron nem szerződtettek csatárt.)