Vágólapra másolva!
Egy jó külföldi szerződéshez sok minden hozzásegítheti a futballistákat, egy jó menedzser, vagy egy ügyesen összeállított DVD aranyat érhet. A szlovén Maribor három játékosa viszont annak köszöneti az előrelépést, hogy jól játszottak az Európa Ligában a Palermo ellen. A szicíliaiak kettőjükre azonnal lecsaptak, és fél évvel később harmadik társukat is megszerezték. mindez talán a Videoton játékosai számára sem lett volna elérhetetlen, ehhez azonban ki kellett volna verni az EL-ből a Maribort.

A Palermo az előző idényben az ötödik helyen végzett az olasz élvonalban, és jelenleg is ezen a helyen áll. A szicíliaiak célja az aktuális szezonban az első négy közé jutás, vagyis a kvalifikáció a Bajnokok Ligája selejtezőjébe, minek érdekében a klub elnöke, Maurizio Zamparini a napokban máris bejelentette az első januári erősítést. A klub megszerezte a szlovén Maribor középhátvédjét, Sinisa Andjelkovicot, akiért az olaszok 1,2 millió eurót fizettek. A védő leigazolása a palermói drukkerek számára aligha volt váratlan, hiszen a klub a nyáron már két játékost vett a Maribortól azután, hogy a két csapat egymás ellen játszott az Európa Ligában.

A Vidi után a Juventus az ellenfél

A szlovének a második számú európai kupasorozat play-offjában találkoztak a Palermóval, vagyis párharc tétje a csoportkörbe kerülés volt. Az olaszok az első meccset hazai pályán 3-0-ra nyerték, ám a visszavágón kis híján bajba kerültek, mert a Maribor az 58. percben már 2-0-ra vezetett. A végeredmény végül 3-2 lett, ám a szlovén klub néhány játékosa a jelek szerint lenyűgözte a Palermo szakmai stábját, hiszen pár héttel később ketten is átigazoltak az olaszokhoz, januárban pedig harmadik társuk is követi őket. Magyarországról mindez azért is érdekes, mert a Maribor az európai kupaszereplését a Videoton ellen kezdte meg (a szlovének 3-1-es összesítéssel jutottak tovább), a fehérváriak azonban a korai kieséssel megfosztották magukat a lehetőségtől, hogy felfigyeljen rájuk egy topligás egyesület.

A szlovének jól üzleteltek

A három, Palermóba szerződött szlovén játékos közül Bacinovic a Maribor saját nevelésű labdarúgója, de nem csak rajta volt hatalmas nyeresége a klubnak. Az augusztusban 2,3 millió euróért eladott Ilicicet júniusban vették meg az élvonalból frissen kiesett Interblock Ljubljanától 80 ezer euróért - ő mindössze tíz tétmérkőzésen lépett pályára a Maribor színeiben. Busás hasznot hozott Andjelkovic eladása is, érte a Palermo 1,2 millió eurót fizet, pedig januárban ingyen érkezett a Drava Ptujtól. A három játékos eladásából a Maribor összesen 4,7 millió eurót kasszírozott, de a csapat teljesítményén egyáltalán nem érződött, hogy a nyáron eladta két kulcsemberét: 19 forduló után veretlenül áll hazája bajnokságában, előnye kilenc pont a második Domzale előtt. A klub sportigazgatója nem más, mint minden idők legjobb szlovén labdarúgója, Zlatko Zahovic.

Ráadásul szó sincs arról, hogy Bacinovic vagy Ilicic csak kiegészítő ember lenne Palermóban, mind a ketten rendszeresen tagjai a kezdő tizenegynek. Bacinovic eddig két gólt szerzett, de Ilicicnek még jobban megy, ő már hatszor talált be, s a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján ott van a Serie A tíz legjobb középpályása között. Jelenleg pontosan ugyanolyan átlagosztályzattal rendelkezik, mint a Juventus szerb szélsője, Milos Krasic, akiért a torinóiak 15 millió eurót fizettek.

Forrás: AFP

Ilicic maga is meglepődött azon, hogy ilyen hamar alapember lett. "Nem hittem a szememnek, amikor a második fordulóban a Brescia ellen rögtön a kezdő tizenegyben találtam magam. Nem gondoltam, hogy Delio Rossi edző egyből bedob a mély vízbe, és kész voltam arra, hogy kivárjam a sorom" - szerénykedett a szlovén, akinek játékstílusát a Gazzetta így jellemezte: "Balerina egy bokszoló fizikumával.

Zalaegereszegi búcsúmeccsről a Bundesligába

Az, hogy egy jól sikerült kupamérkőzés elég lehet a külföldi szerződéshez, a magyar labdarúgásban sem példátlan, az 1980-as években azonban rendre így figyeltek fel a magyar focistákra. A sort a pécsi Róth Antal nyitotta: a PMFC 1986 őszén játszott a holland Feyenoorddal az UEFA-kupában, és hazai pályán le is győzte 1-0-ra a rotterdamiakat. A visszavágón ugyan 2-0-ra kikapott és kiesett, de a Feyenoord mesterének, Rinus Israelnek annyira megtetszett Róth játéka, hogy a hollandok megvették a szakállas hátvédet. Egy évvel később a görög Panathinaikosz elnöke szeretett bele Fitos József játékába azt követően, hogy a görögök kiverték a középpályással felálló Honvédot az UEFA-kupában.

1988-ban a francia Girondins Bordeaux vette meg az Újpesti Dózsa játékosát, Kozma Istvánt a két csapat egymás elleni párharca után, míg 1994-ben Lipcsei Péter részben annak köszönhette portói szerződését, hogy a KEK-ben a Ferencváros találkozott a Portóval, és hazai pályán 2-0-ra le is győzte a portugálokat.

A legváratlanabb fordulatot azonban alighanem a zalaegerszegi Török József pályafutása vette. A 31 éves védő 1985 nyarán éppen a búcsúmeccsét játszotta a dán Aarhus ellen az Intertotó-kupában, amikor az előző szezonban a Bundesliga hatodik helyén végzett Waldhof Mannheim - éppen Magyarországon nyaraló elnöke felfigyelt rá, és kétéves szerződést kötött a játékossal, aki két hét múlva már be is mutatkozott a német élvonalban.



www.global-soccer.eu