Vágólapra másolva!
A Napoli utoljára akkor végzett a dobogón a Serie A-ban, amikor még Diego Maradona erősítette a klubot. A csapat most újra dél-amerikai focisták vezérletével remekel a bajnokságban, és versenyben van a BL-indulásért. A nápolyiak különösen az utolsó negyedórában veszélyesek, a góljaik több mint felét ekkor szerezték.

A téli szünetben az olasz bajnokság élcsoportja nem a megszokott képet mutatja. Az, hogy az AC Milan áll az élen, önmagában nem szenzáció, bár szurkolói az utóbbi években elszoktak attól, hogy csapatuk az első helyen feszít. Az viszont már sokkal nagyobb meglepetés, hogy a milánóiak két fő üldözője között nincsen ott az Inter, az AS Roma és a Juventus - a Milan mögött, azonos pontszámmal a Lazio és a Napoli áll. Jelenleg jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a nápolyiak a másodikak, és ha sikerül megőrizniük ezt a pozíciót az idény végéig, akkor először indulhatnak a Bajnokok Ligájában.

Dél-amerikai uralom az öltözőben

Az első számú európai kupasorozat nem lenne ismeretlen a klub számára, hiszen a Napoli Diego Maradona vezérletével 1987-ben és 1990-ben is bajnok lett, vagyis kétszer is szerepelt a BEK-ben. Az aranykorszak azonban az 1990-es évek elején véget ért, és a csapat két szezont még a harmadosztályban is eltöltött, mielőtt 2007-ben visszatért volna a legjobbak közé. A klub új tulajdonosa, a filmproducer Aurélio de Laurentiis hosszú távra tervezett, és az volt a célja, hogy előbb stabilizálja a csapat helyzetét a Serie A-ban, majd bejutassa az európai kupasorozatokba is. Ez viszonylag gyorsan sikerült, a legutóbbi idényben már hatodik volt a Napoli, és így kvalifikálta magát az Európa Ligába.

Idén nyáron azonban a vezetőség meglepően visszafogott volt az átigazolási piacon, különösen az utóbbi évekhez képest. Tavaly nyáron közel 55, egy évvel korábban pedig 26 millió euróért erősítettek, idén viszont csak tízmillió volt a kiadás, ráadásul ez az összeg a játékoseladásból teljesen visszajött. A klub némi meglepetésre megvált egyik legeredményesebb támadójától, az előző szezonban 11 gólt szerző Fabio Quagliarellától, aki a Juventusba került. A hírek szerint az olasz válogatott támadó nem jött ki a kereten belüli dél-amerikai klikkel. A nyári igazolások között volt argentin (José Ernesto Sosa), brazil (Emilson Cribari) és uruguayi (Edinson Cavani) is, ők csatlakoztak a már a klub alkalmazásában álló két argentinhoz (Hugo Campagnaro, Ezequiel Lavezzi), kolumbiaihoz (Juan Camilo Zúniga) és uruguayihoz (Walter Gargano).

Szürkületi helyett Mazzarri-zóna

A klub célja erre a szezonra a szinten tartás volt, vagyis, hogy a csapat ismét kiharcolja az európai kupaszereplést, amit nehezített, hogy az Európa Ligában való részvétel immár kettős terhelést okoz. A többi olasz egyesülettel ellentétben a nápolyiak komolyan vették a második számú európai kupasorozatot, és így egyedüli Serie A-s együttesként tovább is jutottak a csoportkörből. Mindez drámai körülmények között sikerült, hiszen az utolsó csoportmeccsen mindenképpen nyerni kellett a Steaua Bucuresti ellen, Cavani pedig a 92. percben szerezte meg a győztes találatot.

Forrás: AFP

Persze az előzmények ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a Napoli az utolsó pillanatban fordította meg az eredményt, ugyanis ebben az idényben feltűnően gyakran eredményes a mérkőzések hajrájában.

Az olasz sportsajtó immár csak Zona Mazzarrinak nevezi a jelenséget a csapat edzője, Walter Mazzarri nyomán: a nápolyiak a Serie A-ban góljaik több mint felét a 75. perc után szerezték. Az együttes összesen tizennégyszer talált be ezen időszakban, és az ekkor megszerzett góloknak köszönhetően 31 pontot gyűjtött be. Még elképesztőbb az az adat, hogy a találatok közül nyolc is a 85. perc után született, háromszor pedig a rendes játékidő leteltét követően szerezték meg a győzelmet.

A túlórázás mesterei

Mazzarri szerint ez nem véletlen: egy interjúban elmondta, hogy kifejezetten felhívta játékosai figyelmét a hosszabbítás jelentőségére. "Az utolsó taktikai eligazítást mindig fél órával a meccs előtt szoktam tartani, és mindig elmondom: a meccs nem 90, hanem 95 percig tart. A hosszabbítás nagyon fontos, és mindig figyelembe kell venni. A többi csapat gyakran csak az időhúzással törődik. Én viszont igyekszem azt a mentalitást elültetni a focistáimban, hogy mindig a hármas sípszóig küzdjenek" - jelentette ki a szakember. Úgy tűnik, hogy a játékosok maximálisan megértették, hogy mit kér tőlük.

Persze a Napoli jó szereplésének nem csak ez a titka, ha lehet egyáltalán valami titokról beszélni. Annyi biztos, hogy a Mazzarri által alkalmazott taktika jelenleg nem a leggyakoribb az európai labdarúgásban, és ez akár a csapat előnyére is válhat. A nápolyiak ugyanis rendre 3-4-2-1-es felállásban futballoznak, ám míg a formáció nem változik, Mazzarri gyakran az ellenfélnek megfelelően finomhangolja a csapatot: szükség esetén kicsit hátrébb húzza a szélső középpályásokat, esetleg az egyik védekező középpályást feljebb tolja, esetleg az előretolt ékek mögötti embereket vonja ki az oldalvonal mellé. A vezetőség pedig az eredmények hatására új célt tűzött ki: "Harcban állunk a BL-szereplésért, és ezt nem akarjuk elveszíteni" - jelentette ki De Laurentiis.

A Napoli góljai az utolsó negyedórában
(a párosítás után a gólszerző neve, a perc, valamint a végeredmény olvasható)

Serie A

Napoli-BariCannavaro87.2-2
Sampdoria-NapoliHamsík83.1-2
Sampdoria-NapoliCavani86.1-2
Cesena-NapoliHamsík80.1-4
Cesena-NapoliCavani88.1-4
Cesena-NapoliCavani92.1-4
Napoli-AS RomaJuan (öngól)81.2-0
Napoli-AC MilanLavezzi78.1-2
Brescia-NapoliLavezzi77.0-1
Napoli-ParmaCavani86.2-0
Cagliari-NapoliLavezzi94.0-1
Napoli-BolognaCavani75.4-1
Napoli-PalermoMaggio95.1-0
Napoli-LecceCavani93.1-0
Európa Liga
Steaua-NapoliCavani97.3-3
Napoli-SteauaCavani92.1-0