Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a kritikák ellenére sem szándékozik hozzányúlni a vb-rendező kilétéről döntő szavazás rendszeréhez. A szervezet főtitkára, Jerome Valcke elismerte, hogy politikai döntésről van szó, de szerinte az Oroszország és Katar sikerét hozó szavazást pozitív reakciók kísérték. 

A nemzetközi szövetség múlt csütörtökön döntött a 2018-as és a 2022-es futball-világbajnokság helyszínéről, jókora vihart kavarva ezzel az érintett országok körében. Az elsősorban Angliából származó kritikák szerint a politika túl nagy szerepet játszik a FIFA döntési mechanizmusában, ám úgy tűnik, ez nem zavarja a szervezetet. "Nem áll szándékunkban hozzányúlni jelenlegi rendszerhez. Igen, ez valóban politikai döntés, mindazonáltal szerintem jó fogadtatása volt a szurkolók részéről. A döntés ugyanis megmutatta, hogy a sportág nyitott a világra" - vélekedett Jerome Valcke.

A különböző vádak miatt a főtitkár külön kitért a szavazás menetére is. "A bizottság 22 tagja egy szobában foglalt helyet egy ügyvéd és egy tisztviselő jelenlétében. Mindegyikőjük az ügyvéd által lepecsételt papírra adta le szavazatát, a titkos szavazás szabályainak megfelelően jártunk el."

Két bizottsági tagot korrupció miatt még a szavazás előtt eltiltottak, és bár azóta újabbak kerültek gyanúba, a főtitkár szerint nincsenek kérdőjelek. "Az ügyet lezártuk. Akiket csaláson kaptunk, azokat megfelelően megbüntettük. Nincs miért szégyenkeznünk."

A 2026-os világbajnokság helyszínéről döntő szavazást leghamarabb 2018-ban tartják.