Vágólapra másolva!
Komoly és szigorú pénzügyi szabályozást helyezett kilátásba az európai klubok számára Michel Platini, a kontinentális szövetség (UEFA) francia elnöke.

Az 55 éves sportvezető a német Die Welt című napilap csütörtöki számában megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy az UEFA keményen beavatkozik majd az egyesületek költekezésébe, de nem ellehetetleníteni akarja őket, hanem együttműködni velük.

"Mostantól szeretnénk felkészíteni a klubokat arra, hogy 2013/14-től véglegesítünk egy olyan rendszert, amely igazságosabbá teszi majd az európai futballt" - mondta az elnök. "Ezt követően viszont nagyon szigorúak leszünk a szabályok betartásával kapcsolatban."

A Deloitte könyvvizsgáló cég legutóbbi jelentése szerint az angol Manchester United 800 millió eurós adósságot halmozott fel, a spanyol Real Madrid 327, a FC Barcelona pedig 202 milliónál tart.

Platini szerint nem is a tartozások jelentik a legnagyobb problémát, hanem a klubok veszteséges működése. "A legtöbb egyesületnek van adóssága, amelyre kamatokat is fizet, de ezt nekünk nehéz lenne megtiltanunk" - fogalmazott a játékosként háromszoros aranylabdás Platini. "Ami ellen küzdeni szeretnénk, azok a hatalmas veszteségek. Jövőre minden klubnak kötelessége lesz bemutatni a mérlegét az UEFA-nak, s 2013 és 2015 között nem halmozhatnak fel ötmillió eurónál nagyobb veszteséget."

A maximális adósság mértékét szintén meghatározza a kontinentális szervezet, amelyet fokozatosan csökkent majd. Mindez hasonló a Németországban működő rendszerhez, amelyet Platini szerint meglehetősen nehéz lesz lépésről lépésre bevezetni Európában.