Vágólapra másolva!

FIFA: Óceániának feltétellel lehet szavazati joga

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arról értesítette óceániai konföderációját, hogy kaphat szavazati jogot a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszínéről döntő csütörtöki voksoláson, amennyiben az eltiltott tahiti Reynald Temarii nem fellebbez a felfüggesztése ellen.

Az Óceániai Labdarúgó Szövetség (OFC) megbízott vezetője, David Chung hétfőn utazott el Zürichbe, hogy szavazati jogot szerezzen, mert az általa képviselt térség álláspontja szerint az OFC-nek Temarii kizárása ellenére is van joga voksolni.

Reynald Temarii, az OFC elnöke azért nem vehet részt a helyszínkijelölő procedúrában, mert FIFA bűnösnek találta a szervezet etikai kódexének megsértése miatt, és ezért egy évre száműzte a sportágból.

Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut október 18-án tiltották el első fokon, mert pénzt kértek cserében azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es vb helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. Temariira egyéves kitiltása mellett ötezer, a három évre büntetett Adamura pedig tízezer eurós pénzbírságot szabott ki a FIFA illetékes testülete. Elvileg mindketten fellebbezhetnek az ítélet ellen, de nem szavazhatnak csütörtökön. A FIFA most azt a feltételt szabta az óceániai konföderációnak a voksolási jogért cserébe, hogy Temarii ne vitassa az elmarasztaló határozatot.

Jérome Valcke, a nemzetközi szövetség főtitkára levelében tájékoztatta az OFC-t, hogy Temarii helyén egy valaki részt vehet a végrehajtó bizottság ülésein, de csak akkor, ha a tahiti sportvezető elfogadja az etikai bizottság rá vonatkozó döntését.

A 2018-as világbajnokságra Anglia, Oroszország, valamint Hollandia és Belgium, illetve Spanyolország és Portugália közösen pályázik. A 2022-es eseményért Dél-Korea, az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar és Japán van versenyben.