Vágólapra másolva!
Az arab tulajdonosainak köszönhetően a Manchester City jelenleg a világ leggazdagabb futballklubja, s a nagy nyári bevásárlást követően a sztárokkal teletűzdelt csapatnál minimális elvárás, hogy kiharcolja a BL-ben való indulást. Az olasz szakember, Roberto Mancini nem a legnépszerűbb a focisták körében, de lassan kezdi megtalálni az ideális összeállítást, amellyel az együttes szerdán utolérheti a városi rivális Unitedet, ha legyőzi hazai pályán. A csapat nem áll rosszul, ám a hangulat felemás: Tévez nemrég beszólt Mancininek, Hart több csapattársával együtt részegen partizott, míg Balotellit két gólja után kiállították.

Az Európa Ligában a Lech Poznan ellen elszenvedett vereséget követően ismét felerősödtek a Roberto Mancinit kritizáló hangok Angliában. A Manchester City sorozatban háromszor kapott ki, márpedig ez az eredménysor óhatatlanul azt vonta maga után, hogy Mancini állása veszélybe került. A lapok már korábban is arról cikkeztek, hogy a játékosok nem érzik jól magukat az olasz szakember irányítása alatt. A hét végén a West Bromwich Albion ellen mindenesetre csattanós választ adott a kétkedőknek a ManCity, hiszen magabiztosan verte a szezon egyik meglepetéscsapatát, s így pontszámban utolérte a harmadik helyen álló Arsenalt.

Tévez beszólt az edzőnek

A találkozón ugyan elsősorban Mario Balotelli remekelt, de a kulcsfigura mégis inkább Carlos Tévez volt. Az argentin támadó a szezon elején szinte egymaga vitte a vállán a csapatot, azonban az Arsenal elleni bajnokin megsérült, és ezért hazautazott Argentínába. Legalábbis a hivatalos indoklás ez volt, ám a jól értesültek tudni vélték, hogy a csatár nem érzi jól magát Angliában, honvágya van, ráadásul Mancinival sem éppen felhőtlen a viszonya. A Newcastle United elleni, hetedik fordulóban lejátszott találkozón állítólag a szünetben összeszólalkozott az edzővel a taktika miatt, és csak a csapattársak közbelépése akadályozta meg, hogy Mancini lekapja őt a pályáról. Ami viszont tény: a vasárnapi, WBA elleni meccset Tévez már végigjátszotta, nem is rosszul.

Az olasz szakember azt nem tagadta, hogy az említett meccsen valóban volt egy kis konfliktus, de szerinte ennek csak pozitív hatása volt. "Ami a Newcastle ellen az öltözőben történt, az szinte mindennapos a futballban. Az első félidőben kicsit elaludtunk, és a Tévezzel való vitám felrázta az együttest. Tény, hogy a veszekedésünk heves volt, de rendeztük a konfliktust még azelőtt, hogy kimentünk volna a második félidőre, és amikor a hajrában lecseréltem, kezet fogott velem" - nyilatkozta az esetről Mancini. Ezzel együtt a csapatnál nem éppen ideális a hangulat: az Arsenal elleni meccs szünetében Yaya Touré és James Milner szólalkozott össze, a Wolverhampton elleni, elveszített találkozón pedig Emmanuel Adebayor és Vincent Kompany vitatkozott a pályán.

Mancini nem szereti a piás focistákat

Az angol bulvárlapok persze rögtön arról kezdtek cikkezni, hogy a focisták nem kedvelik Mancinit, és sorozatosan kétségbe vonják a taktikai döntéseit. A Wolverhampton ellen 1-2-es állásnál Adebayor jól láthatóan nem értette, hogy az utolsó negyedórára a tréner miért a jobbhátvéd Pablo Zabaletát küldi be a helyére. A játékosoknak állítólag az sem tetszik, hogy Mancini az edzéseken rendkívüli fegyelmet követel, ráadásul ha a csapatnak nincsen hétközi meccse, akkor keddenként két tréninget vezényel. Utóbbit a szakvezető cáfolta: "Ez egy mítosz. Az előző idényben három-négy alkalommal történt ilyen, a mostani szezonban pedig még nem volt rá példa" - jelentette ki. Az viszont biztos, hogy a tréner nem elégedett maradéktalanul futballistái hozzáállásával. A bulvárlapok címlapon hozták, amikor négy játékosról (Gareth Barryről, Joe Hartról, Adam Johnsonról és Shay Givenről) kiderült, hogy az egyik szabadnapot arra használták ki, hogy részt vegyenek egy skóciai partin, ahol részegen fényképezték le őket.

Forrás: AFP
Ha Tévez megtartja jó formáját, sokáig eljuthat idén a City

Ami a taktikát illeti, Mancini a 4-5-1-es játékrendszert favorizálja, és rendszerint három védekezőbb felfogású középső középpályást küld pályára: a triót általában Barry, Nigel de Jong és Yaya Touré alkotja, és egyikük sem a kreativitásáról híres. A támadásépítés így elsősorban a két szélső, illetve az árnyékékként futballozó játékos feladata: utóbbi poszton Tévez az alapember, és a csapat eredményessége eddig tőle függ. Tíz forduló alatt a City 13 gólt ért el, ebből Tévez szerzett hetet, további kettőnél pedig előkészítőként jeleskedett. Egészen a West Bromwich elleni bajnokiig egyetlen csapattársa sem szerzett egynél több gólt.

Összeállhat az ideális támadósor

A City hívei abban bíznak, hogy a WBA elleni találkozó fordulópontot jelenthet az idényben. A meccsen ugyanis a nyáron igazolt Mario Balotelli - aki az Internél igazi botrányhős volt - duplázni tudott, márpedig az ő szerepe Mancini játékrendszerében nagyon fontos. A trénernek ugyanis olyan szélsőkre van szüksége, akik befelé cselezve kapura tudnak törni, illetve amikor Tévez visszalép a középpályára, akkor feljebb húzódva gyakorlatilag középcsatárt játszanak. Balotelli ennek minden szempontból megfelel, mint ahogyan a szintén a nyáron igazolt David Silva is. A WBA ellen, a szezon során először, összeállt a Balotelli-Tévez-Silva sor, és a manchesteriek taktikáját akár 4-3-3-nak is fel lehetett fogni. Az első gólnál Tévez, a másodiknál Silva adott gólpasszt az olasznak, akit azonban a második félidőben kiállítottak, vagyis három meccsről megint hiányzik majd (a ManCity fellebbezett a piros lap ellen).

Ezzel a győzelemmel a City pontszámban utolérte a harmadik helyen álló Arsenalt, és gyakorlatilag ugyanúgy áll, mint az előző idényben a szezon hasonló szakaszában. Akkor a gárdának Mark Hughes-zal a kispadon 11 bajnokit követően szintén 20 pontja volt, igaz, 21-14-es gólkülönbséggel. A Mancini-féle együttesnek 15-10 a gólkülönbsége, vagyis hattal kevesebb gólt ért el, de néggyel kevesebbet is kapott. Hiába, egy olasz szakember számára a védekezés is legalább olyan fontos, mint a támadás, ám ha Mancini végre megtalálta az ideális támadó triót, és folyamatosan pályára is tudja küldeni, akkor a csapat eredményesebb lehet.

Szerdán jön a MU elleni csúcsderbi

Kedden és szerdán a Premier League 12. fordulóját rendezik, s a Cityre nem akármilyen mérkőzés vár: az ősi rivális Unitedet fogadja, s ha legyőzi, pontszámban utoléri. Mario Balotelli - valószínűsíthető - hiánya mindenesetre gondot okozhat a házigazdák számára.

A hétközi Premier League-forduló programja:
kedd:
Stoke City - Birmingham City 20.45
Tottenham Hotspur - Sunderland 21

szerda:
Aston Villa - Blackpool 20.45
Chelsea - Fulham 20.45
Newcastle United - Blackburn Rovers 20.45
West Ham United - West Bromwich Albion 20.45
Wigan Athletic - FC Liverpool 20.45
Everton - Bolton Wanderers 21
Manchester City - Manchester United 21
Wolverhampton Wanderers - Arsenal 21

Az állás:
1. Chelsea 11 27-5 25 pont
2. Manchester United 11 24-13 23
3. Arsenal 11 22-11 20
4. Manchester City 11 15-10 20
5. Newcastle United 11 20-14 17
6. Bolton Wanderers 11 17-16 15
7. Tottenham Hotspur 11 13-14 15
8. Sunderland 11 11-12 15
9. FC Liverpool 11 12-14 15
10. West Bromwich Albion 11 14-19 15
11. Everton 11 12-10 14
12. Blackpool 11 17-23 14
13. Fulham 11 13-12 13
14. Aston Villa 11 10-14 13
15. Birmingham City 11 12-14 12
16. Blackburn Rovers 11 11-13 12
17. Stoke City 11 10-16 10
18. Wigan Athletic 11 8-20 10
19. Wolverhampton Wanderers 11 11-18 9
20. West Ham United 11 9-20 7

www.global-soccer.eu