Vágólapra másolva!
Vasárnap óta nem a Chelsea vezet a Premier League-ben, ami a csapat viharos idénykezését tekintve váratlan fordulat. A londoniak legutóbbi öt bajnokijukból hármat elveszítettek, az angol sajtó Carlo Ancelotti menesztéséről cikkez, a visszaesés okai ugyanakkor Roman Abramovics soványodó pénztárcájában és egy kiadós sérüléshullámban keresendőek.

Egy hónappal ezelőtt még minden a lehető legjobban alakult a Chelsea számára: tíz fordulót követően a londoniak előnye öt pont volt az Arsenal és a Manchester United előtt, a Bajnokok Ligájában is százszázalékos mérleggel állt a csapat. A fogadóirodák Carlo Ancelotti csapatát tartották a bajnokság első számú favoritjának, hiszen a legtöbb gólt szerezte, ugyanakkor a legkevesebbet kapta a bajnokságban. Novemberben azonban semmi sem jött össze az együttesnek: öt bajnokijából mindössze egyet tudott megnyerni, háromszor is kikapott, így kénytelen volt átadni a vezető helyet a Manchester Unitednak. A vezetőség menesztette Ancelotti pályaedzőjét, Ray Wilkinst, a pletykák szerint Roman Abramovics máris megkezdte az új edző keresését - legszívesebben Josep Guardiolát látná csapata kispadján.

Asszisztens edzői képesítés nélkül

A Barcelona edzőjének szerződése az idény végén jár le, míg Ancelottié 2012-ig érvényes Londonban, így egy esetleges váltás leghamarabb csak jövő nyáron lehetne, azonban a Chelsea-nél cáfolták, hogy kapcsolatban állnának Guardiolával. A londoni egyesület szóvivője a hétvégi, Newcastle United elleni bajnoki előtt egyenesen nonszensznek tartotta, hogy akárcsak felmerült volna Guardiola szerződtetése.

A pletykák alapját az jelenthette, hogy Abramovics a Barcelona volt sportigazgatójával, Aitor Beguiristainnal valóban felvette a kapcsolatot: az egykori kiváló futballista a nyári elnökváltást követően távozott a katalánoktól, ugyanakkor közismerten jó a kapcsolata Guardiolával. Beguiristainra a Chelsea-nek azért lehet szüksége, mert a londoniak sportigazgatója, Frank Arnesen (aki 2005 óta dolgozik az egyesületnél) a napokban bejelentette: nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését, és távozik a Stamford Bridge-ről.

Ez a váltás Ancelotti munkáját is befolyásolja majd, ám korántsem olyan jelentős mértékben, mint Wilkins távozása, ami valóban komoly probléma az olasz mesternek. Ancelotti korábban többször is hangsúlyozta, milyen jól megértették egymást Wilkinsszel, akinek menesztése érdekes körülmények között történt: állítólag a Chelsea tartalékmérkőzésének a szünetében, a pálya szélén tájékoztatták arról, hogy munkaviszonya azonnali hatállyal megszűnik. Utódja a tizennégyszeres nigériai válogatott Michael Emenalo lett, aki 2007 óta a Chelsea fő játékosmegfigyelője volt. Az ő kinevezése már csak azért is meglepő, mert nem rendelkezik a megfelelő edzői képesítéssel, vagyis gyakorlatilag a napi edzésmunkából ezután sem fogja kivenni a részét. "Emenalo ugyanazt csinálja, mint amikor idejöttem, és amikor Ray is itt volt. Az edzéseken nem vesz részt, de a taktikai értekezleteken igen. A klub úgy döntött, hogy változásra van szükség, nekem pedig továbbra is a munkámra kell koncentrálnom, innentől kezdve egy másik asszisztenssel. Ez nem probléma, a csapat nem ezért szerepel gyengébben" - jelentette ki Ancelotti.

Csupa tinédzser a kispadon

A váratlan visszaesésnek a szakértők szerint sokkal prózaibb okai vannak. Azt már korábban is látni lehetett, hogy Abramovics már nem olyan bőkezű, mint régebben, a költségcsökkentés a nyáron jelentősen befolyásolta az átigazolásokat. A klub több, magas fizetéssel rendelkező játékosától megvált: távozott Belletti, Joe Cole, Michael Ballack, Deco és Ricardo Carvalho is, miközben erősítésként csak Josszi Benajun és Ramires érkezett. A Chelsea alapcsapata még így is rendkívül erős maradt, ugyanakkor a keret már nem olyan bő, mint korábban. Egy-két sérülést még kibírt az együttes (Frank Lampard augusztus óta nem lépett pályára), azonban ha egyszerre többen kidőltek a sorból, azt már megsínylette. Márpedig a napokban Lampard mellett Michael Essienre, Benajunra, Jurij Zsirkovra és John Terryre sem számíthatott a csapat.

Forrás: AFP

A Sunderland elleni hazai bajnokira alig maradt középhátvédje az együttesnek, Ancelotti kénytelen volt a jobbhátvéd Paulo Ferreirát szerepeltetni a védelem tengelyében, a kispadon pedig Salomon Kalou kivételével tinédzserek ültek. Gael Kakuta, Joshua McEachran, Patrick van Aanholt vagy Jeffrey Bouma ugyan tehetséges játékosok, de rosszul sült el, hogy egyszerre kellett őket bedobni a mélyvízbe. A brazil Alexnek így is beinjekciózva kellett futballoznia a legutóbbi két bajnokin, ideális esetben rá is operáció várna - Terry hiányában azonban a csapatnak szüksége van egy rutinos középhátvédre.

Hosszú, hideg tél előtt

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a Chelsea sorsolása az idény elején kifejezetten könnyű volt. A londoniak az első tíz fordulóban szinte csak olyan csapattal találkoztak, amelyik a tabella alsó felében szerepel. A rangadók többsége még hátra van Drogbáéknak, a következő hetekben kifejezetten kemény sorozat vár a csapatra. A Chelsea idén még játszik a Tottenhammel, a Manchester Uniteddel, az Arsenallal, és a Bolton Wanderersszel is, négy csapattal az első hat helyezett közül.

Ancelotti cáfolta, hogy a vezetésben történt lépések miatt úgy érzi, hogy meggyengült a pozíciója. "Több hatalom több munkát jelentene a számomra, és erre nincsen szükségem. Edző vagyok, ehhez értek: nem tudok beszélni a pénzügyi vagy adminisztrációs dolgokról, nem foglalkozom a szerződésekkel, maximum a sajátommal. Természetesen nagyobb a nyomás rajtam, mert azt akarom, hogy a Chelsea minden meccsét megnyerje. A tréner mindig bajban van, ha a csapata nem eredményes, de ez az életem, és nem vagyok csalódott, csak azért, mert a Chelsea négy meccséből hármat elveszített" - nyilatkozta az olasz edző.

www.global-soccer.eu