Vágólapra másolva!
A női foci sok országban legalább annyira népszerű, mint a férfi, a női vébét várhatóan telt házas stadionokban rendezik majd jövőre Németországban. A tornára Egyenlítői-Guinea is kvalifikálta magát, ám az ellenfelek szerint az együttesben nem csak lányok játszottak, a testi kontaktusból szerintük ez egyértelműen megállapítható.

A vébén Afrikát két válogatott képviseli, Nigéria és Egyenlítői-Guinea. Egyik csapat kijutása sem számít meglepetésnek, Nigéria régóta a kontinens élvonalához tartozik, és Egyenlítői-Guinea női válogatottja kifejezetten erősnek számít Afrikában, 2008-ban hazai pályán megnyerte a kontinenstornát, idén pedig ezüstérmes lett.

A Nzalang Nacional becenévre hallgató csapat ugyanakkor erősen vitatott körülmények között érte el ezeket az eredményeket, a riválisok szerint ugyanis az együttesben férfiak is játszanak. Ezek a vádak már a 2008-as torna után is felmerültek, ám csak az idei viadal után váltak komolyabbá: a nigériai szövetség hivatalosan is tiltakozást nyújtott be az Afrikai Labdarúgó Szövetségnél (CAF), és még az ilyenkor szokásos kétezer dolláros pénzösszeget is befizették, ami Afrikában már komoly tételnek számít. A nigériaiak tiltakozását a ghánai és a dél-afrikai szövetség is támogatja - mindkét együttes 3-1-re kikapott a torna során Egyenlítői Guineától.

A riválisok elsősorban a csapat két hátvédjéről, a Simpore testvérekről állítják, hogy nem lenne helyük egy női együttesben, a huszonhárom éves Salimata és a huszonöt éves Bilinguisa egyaránt alapembernek számít a válogatottban. De ugyanezek a vádak felmerültek a csapat egyik legjobbja, a 2008-as viadalon gólkirályi címet nyert és a torna legjobbjának megválasztott támadó középpályás, Genoveva Anonma (a CAF hivatalos nevezési listáján Ayonmang) esetében is. "Elég csak testi kontaktusba kerülni velük a meccs közben, hogy nyilvánvaló legyen: férfiakról van szó" - állította a ghánai hátvéd, Diana Amkomah.

"Nő vagyok"

Anonma 2009 óta Európában futballozik, a német élvonalban szereplő USV Jena játékosa, márpedig nehezen elképzelhető, hogy a Bundesligában nem végezték volna el az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatokat. A jénai egyesület elnöke kijelentette: "Hallottam ezekről a vádakról, de abszurdnak találom őket. Genoveva természetesen nő, és büszkék vagyunk arra, hogy nálunk szerepel."

A futballista sem érti a dolgot: "Már 2006-ban is hallottam ezeket a vádakat, ám azóta többször is átestem nemvizsgálaton, és a dolog kezd egyre kellemetlenebbé válni. Igaz, hogy gyors vagyok és erős, de mindenki biztos lehet abban, hogy nő vagyok" - mondta Anonma, aki negyvenhárom élvonalbeli bajnokin már harminc gólt szerzett a női Bundesligában.

Forrás: AFP
Anonma a Jena bajnokiján

A CAF nem hozta nyilvánosságra, hogy a nigériaiak személy szerint kiket vádolták meg, azonban immár hivatalból is el kell járnia az ügyben. A szövetség orvosi bizottságának meg kell vizsgálnia a futballistákat, és a bizottság hivatalos állásfoglalása lesz döntő az ügyben. A FIFA végrehajtó testülete a múlt hónapban vezetett be új szabályokat a hasonló eljárásokkal kapcsolatban, elsősorban a dél-afrikai atléta, Castor Semenya ügye miatt változtatták meg az eddigi ügymenetet.

Jirí Dvorak, a FIFA orvosi ügyekkel foglalkozó tisztviselője azt ajánlja, hogy egy szakértőkből álló bizottságot állítsanak fel az ügy tisztázására, azt azonban maga is elismerte, hogy meglehetősen bonyolult kérdésről van szó. "A dopping esetében tiszta az ügy, azonban a nemi identitást illetően figyelnünk kell a személyiségi jogokra és az emberi méltóságra, ugyanakkor egyenlő feltételeket kell teremtenünk a csapatok számára" - fejtette ki Dvorak. A CAF-nak viszont nincsen tizenegy hónapja, mint az atlétikai szövetségnek volt Semanya esetében, mert a világbajnokság 2011. június 26-án kezdődik.

Semenya a tavalyi berlini világbajnokságon teljesen ismeretlenül megnyerte a 800 méteres síkfutást, és férfias külseje, valamint mély hangja miatt több riválisa is kétségbe vonta, hogy nő. Az eset óriási vihart kavart, a nemzetközi szövetség nemvizsgálatot rendelt el a sportolónál, előbb novemberre, majd júniusra ígérve állásfoglalást. A döntés mégis csak július 6-án született meg, az orvosi szakvélemény alapján Semenyát nőnek ítélték, így újra nőként versenyezhet. A vizsgálat részleteit az IAAF nem hozta nyilvánosságra.


www.global-soccer.eu