Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfőn úgy döntött, hogy Nigéria nem vehet részt a szervezet futballeseményein, mivel az állam beleavatkozott a helyi labdarúgás ügyeibe.

"Az eltiltás alatt a Nigériai Labdarúgó Szövetség válogatottja nem szerepelhet semmilyen regionális, kontinentális vagy nemzetközi versenyen, klubszinten és barátságos mérkőzéseken sem" - áll a FIFA közleményében.

Mindez erősen kétségessé teszi az afrikai ország válogatottjának a hétvégi Afrika-kupa-selejtezőjét, amelyen Guinea ellen, idegenben lépne pályára.

A FIFA egyik indoklása szerint a nigériai sportminisztérium úgy indította újra a nemzeti bajnokságot, hogy nem voltak kiesők. A FIFA-nak az sem tetszett, hogy az állami sportbizottság arra kényszerítette a futballszövetség főtitkárát, Musa Amadut, hogy távozzon a pozíciójából. Mindemellett bírósági eljárás miatt a nigériai szövetség végrehajtó bizottsága nem tudta elvégezni a feladatait.

A nemzetközi szövetség addig érvényben tartja az eltiltást, amíg a futballszövetség vissza nem nyeri autonómiáját.

A FIFA már a dél-afrikai focivébét követően figyelmeztette a nigériaiakat, hogy figyelni fogja az országban zajló eseményeket. A vb után Goodluck Jonathan, Nigéria államelnöke bejelentette: a nemzeti csapat két évig semmilyen nemzetközi sorozatban sem szerepelhet, mivel a válogatott utolsó lett a csoportjában. A FIFA akkor az ügyre reagálva súlyos szankciókat helyezett kilátásba, ami után az államfő visszavonta korábbi kijelentését.