Vágólapra másolva!
Szalai Ádámot annak idején a valaha volt legrosszabb Real-csatárnak nevezte a madridiak utánpótlás-igazgatója, a játékos felfedezője, Antonio Vilches szerint azonban kevés ilyen támadó van a nemzetközi mezőnyben, s azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer még visszatér a Real Madridba. Az AS című spanyol napilap úgy értesült, hogy ez akár már jövő nyáron megtörténhet, a Real ugyanis anyagilag is jól járhat az utóbbi hetekben berobbant támadó visszavásárlásával, habár egy spanyol jegyzetíró szerint Szalai Mourinho szakmai elképzeléseibe is beleillene.

Az AS szerint a Real Madridnál ismét felmerült a lehetősége Szalai Ádám leigazolásának, aki éppen a spanyol elitcsapatból szerződött nyáron a Bundesligát hét forduló után vezető Mainzhoz. A lap úgy tudja, hogy a 2013-ig szóló mainzi szerződés egyik záradéka szerint a Real Madrid jövő júniusban másfél millió euróért visszavásárolhatja az ötszázezerért eladott csatárt, akinek az átigazolási hírekkel foglalkozó Transfermark.de német oldal szerint immár kétmillió euró a piaci értéke. Ám hogy az üzlet megköttessen, ahhoz előbb Szalaival kellene megegyeznie a Realnak, s egyáltalán nem biztos, hogy a 22 éves csatár a biztos játéklehetőséget felcserélné a bizonytalanra.

Megkerestük Szalai menedzserét, a német Oliver Fischert, aki sem a Real állítólagos érdeklődéséről, sem pedig a szerződés említett záradékáról nem akart beszélni, utóbbi szerinte a két klubra tartozik, ő és a Mainz vezetése pedig azt szeretné, ha nyugalom lenne Szalai körül. A Real Madrid kommunikációs igazgatója, Antonio Galeano kérdésünkre szintén nem kommentálta az újságban megjelent hírt.

A spanyol média mindenesetre élénken érdeklődni kezdett a játékos iránt, aki bár a Real nagycsapatában egyetlen meccsen sem lépett pályára, meghatározó játékosa volt viszont a harmadosztályú fiókcsapatnak, a Castillának. Szalai régi álma volt, hogy élvonalbeli futballcsapatban szerepeljen, ami 2010-ben valóra is vált, a téli átigazolási szezonban kölcsönben megszerezte a Mainz. A német Bundesliga-klubnál olyannyira elégedettek voltak a játékával, hogy nyáron félmillió euróért végleg megszerezték. A Mainz az idei szezonban szárnyal, hétből hét meccset megnyert, Szalai pedig három góllal járult hozzá a sikerekhez, eredményes volt többek között a címvédő Bayern München ellen is. Ázsiója tovább nőtt a múlt pénteken, amikor mesterhármast ért el a magyar válogatott San Marino elleni Eb-selejtezőjén, a huszonöt méterről, félfordulatból lőtt gólját több külföldi futballportál is bemutatta.

193 centis csatár tökéletes egyensúlyérzékkel

Bár Szalai még elég fiatal ahhoz, hogy akár jelentős karriert fusson be, az utóbbi években többször is úgy tűnt, hogy megbicsaklik a pályája, derül ki ifjabb Laczkó Mihály szavaiból, aki 2003 nyarától hat és fél éven át volt a játékos menedzsere. "Talán nem is jó szó az, hogy a menedzsere voltam, második fiamként egyengettem a pályafutását. Valaha édesapjával együtt vízilabdáztam a Dózsában, roppant szoros volt a kapcsolat a két család között. 2003 nyarán kezdtem el menedzselni Ádámot, akkor intéztem el, hogy Felix Magath és Kraszimir Balakov, a VfB Stuttgart vezetőedzője és segítője megnézze az akkor még nem egészen 16 éves játékost. Megtetszett nekik, s a svábok megvették őt az Újpesttől" - emlékezik vissza az [origo] kérdésére a hét és fél évvel ezelőtt történekre a menedzser.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"A Stuttgart U19-es csapatában Thomas Tuchel, a Bundesliga-éllovas Mainz jelenlegi vezetőedzője volt a mestere, akinek rengeteget köszönhetett pályafutása során. Ha most nem Tuchel a Mainz edzője, akkor nem biztos, hogy Ádám pályafutása úgy alakul, ahogy alakult. Mindenesetre a Stuttgart második csapatában ontotta a gólokat, olyannyira, hogy a Real Madridnál felfigyeltek rá."

A jó spanyol kapcsolatokkal rendelkező Laczkó elintézte, hogy a Madrid elküldje egyik tapasztalt játékos-megfigyelőjét, Antonio Vilchest Stuttgartba. Vilches nem tért haza üres kézzel.

"Ádám már akkor is kivételes tehetség volt" - beszélt a madridi szerződés előzményeiről az [origo]-nak a spanyol szakember. "Ritka az olyan 193 centis csatár, aki tökéletes egyensúlyérzékkel rendelkezik, emellett gyors, technikás, és taktikailag is meglepően érett. Ádám ilyen volt. Persze nem volt egy Messi, de 193 centis Messi nincs is, ahhoz alacsonynak kell lenni, hogy valaki úgy mozogjon, ahogy az argentin. Félmillió euróért szerződtettük."

A menedzsere tartotta benne a lelket Madridban

A Castillánál hullámzó pályát futott be Szalai: bár 77 meccsen 22 gólt lőtt, de voltak gólszegény időszakai is, és sokáig úgy tűnt, ugyanaz lesz a sorsa, mint a legtöbb, idegenbe szakadt fiatal magyar labdarúgónak.

"Stuttgartban is voltak mélypontok, Madridban pedig gyakran kellett tartanom a lelket Ádámban, főleg a sérülése idején. Az a sugárzó önbizalom, amit a San Marinónak rúgott, illetve fejelt gólok után láthattunk, nem mindig jellemezte. De nem is csodálom, nem volt könnyű a madridi két és fél év" - veszi át a szót Laczkó.

Forrás: Mudra László

Főleg, hogy a magyar válogatottba sem tudott bekerülni, pedig az akkori MLSZ-vezetés és a szövetségi kapitány a fiatalítást tűzte zászlajára.

"Amikor Várhidi Péter váltotta fel Lothar Matthäust 2006 novemberében, gyakorlatilag kijelentette, hogy nincs hely Szalai számára a válogatottban, Feczesin Róbert, Priskin Tamás, Hrepka Ádám és Németh Krisztián is előtte állt a sorban a korban hozzá közel állók közül" - állítja Laczkó. "Aztán amikor elkerült Ádám a Castillába, idehaza szinte minden, úgynevezett szaktekintély azt mondta, hogy ott el fog tűnni, nem jut játéklehetőséghez, a spanyol harmadosztályban nem fejlődik. Én viszont azt mondom, ha nincs az a madridi időszak, akkor most nincs a mainzi és a San Marino elleni sikersorozat sem".

Forma-1-es kiképzést kapott

Ezt a véleményt osztja Antonio Vilches is. "A Castillánál Julen Lopetegui nagyon szisztematikus felkészítésben részesítette Ádámot. Amikor én odavittem a srácot a Madridhoz, egy sovány égimeszelő volt, 77 kiló a 193 centije mellé. Amikor 2009 telén kölcsönbe a Mainzhoz került, már 85 kilós fiatalemberről beszéltünk, akire nyolc kiló tiszta izom rakódott. Láttam a YouTube-on a San Marinónak fejelt csodálatos gólját - ez sem volt véletlen. Mi, Madridban olyan nyakizom-erősítő tréningeket vezényeltünk Ádámnak, amilyenen a Forma-1-es pilóták is átesnek, akiknek az esetleges ütközések elviselésére különlegesen erős nyakizmokkal kell rendelkezniük."

A probléma azonban az volt, hogy a Madrid kétmillió euróra tartotta Szalait, s annyiért senki sem akarta vinni a csatárt, aki - úgy tűnt - megposhad a spanyol harmadosztályban.

"Jorge Mendesszel, Cristiano Ronaldo menedzserével is tárgyaltunk, ő a Sporting Bragához akarta vinni Ádámot, a portugálok megadták volna a kétmilliót, viszont olyan alacsony fizetést ajánlottak, amit meg Ádám nem fogadott el. Ezért megfeneklettek a tárgyalások" - folytatja Laczkó. "A Bruges kölcsönbe akarta elvinni, a Herthától a Palermón, az AS Román, a Baselen és a Real Sociedadon át az Osasunáig a fél világgal tárgyaltam, de egyik sem akarta megadni a Madrid által kért kétmilliót. Közben Capellót Schuster váltotta fel a Real Madrid kispadján, ez nem kedvezett nekünk, állítom, ha az olasz marad, ma már kezdő center Ádám a Realban."

"A legrosszabb csatár a Real Madrid mezében"

Vilches más okot is lát abban, miért nem futott be karriert Szalai a Realnál.

"Julen Lopeteguit elzavarták, és Ramón Martínez lett a madridiak utánpótlás-sportigazgatója. Martínez nem szerette Szalait, ki is jelentette róla, hogy ő a legrosszabb csatár, akit valaha is a csapat mezében látott. Mivel ma már én sem állok a Madrid alkalmazásában, nyugodtan kijelenthetem, hogy ennél nagyobb ostobaságot meg senki sem ejtett ki a száján, aki valaha is a Real Madrid alkalmazottja volt."

Aztán jött a bokasérülés, és amikor abból felépült Szalai, 2009-2010 telén kölcsönadták a Mainznak. "Mainzba már az én megkerülésemmel került Ádám. Jóllehet érvényes szerződésem volt vele, ő a német partneremmel állapodott meg, mindegy, az már a múlt, nem csináltam belőle botrányt. Azóta ismét korrekt, kielégítő a kapcsolatunk, bár már nem én képviselem az érdekeit. Azért az a fél idény nem volt egy diadalmenet Mainzban, tizenöt meccsen egyetlen gólt rúgott, nem volt könnyű a visszaalkalmazkodás a Bundesligához. Augusztustól azonban szárnyal" - mondja Laczkó.

Fotó: Mudra László [origo

Nagy érték lett a tankszerű center

Vilches biztos benne, hogy dicsőséges karrier vár Szalaira. "Már a spanyol sportsajtó is felfigyelt, engem is hívogatnak az újságírók, mindenki Ádámról érdeklődik. Ismétlem, ilyen adottságokkal megáldott csatár nagyon kevés van a nemzetközi mezőnyben. Mindent lehet tanítani, csak a magasságot és a fizikumot nem, bár az utóbbi fejleszthető, ahogy Ádám esetében is sikerült. Bár manapság a Barcelona és a spanyol válogatott által tökélyre fejlesztett tiki-taki a divat, a Szalai-féle tankszerű - hozzá még technikás, ügyes, gyors - centerek óriási értéket képviselnek. Biztos vagyok benne, hogy a San Marino ellen szerzett három gól még csak a kezdet."

A felfokozott médiaérdeklődés alkalmasint tovább növeli Szalai piaci értékét, a Fifa-champions.com spanyol cikkírója, Sobre Ibra De la Torre szerint például a Real Madrid nem csupán gazdasági okokból járna jól a magyar játékos visszavásárlásával. "Mourinho kevés pénzt költhet új játékosokra, így épp beleillene a képbe Szalai Ádám megszerzése. Kaphatna egy esélyt, s ha mégsem válik be, akkor jövő nyáron - több pénzért, mint amennyiért esetleg megveszi - eladhatná a Madrid" - írja elemzésében a több spanyol rádiónak is dolgozó De la Torre, hozzátéve, hogy Szalai tényleg erősítést jelentene a csapatnak, mivel más típusú játékos, mint például Higuaín vagy Benzema.