Vágólapra másolva!
Jelenleg két olyan argentin számít a brazil Serie A két legjobb támadó középpályásának, akik korábban csak kispadoztak hazájuk bajnokságában. A modern futball felé forduló Brazíliában mára elmúltak azok az idők, mikor csak a szomszéd ország kapusaira volt szükség - ahogy az angolok is megkedvelték a sokáig lenézett francia futballistákat.

Noha Brazíliában az irányító középpályás mindig is az egyik legfontosabbnak számított, jelenleg a legtekintélyesebb szaklap, a Placar rangsora alapján két argentin, Walter Montillo és Dario Conca számít a legjobbnak, és az első hat között még egy futballistát találunk a szomszédos országból.

Tévez dél-amerikai átigazolási rekordot döntött

Az argentin és a brazil futball ősidők óta rivalizál egymással, ennek ellenére Brazíliában nem számít ritkaságnak az argentin labdarúgók szerepeltetése. Már az 1940-es években kezdődött a folyamat, igaz, eleinte főleg kapusok érkeztek Argentínából Brazíliába. José Poy több mint ötszáz mérkőzésen védte a Sao Paulo kapuját, Edgardo Norberto Andrada hat évig szerepelt a Vasco da Gamában, az első országos bajnokság legjobb játékosának pedig a Santos argentin kapusát, Mário Cejast választották meg 1973-ban. Később is akadt példa, hogy egy argentin labdarúgó nagy karriert futott be Brazíliában, azonban a 2000-es évek második felében a folyamat felgyorsult, és immár az argentin mezőnyjátékosok is keresettek lettek a braziloknál.

Juan Pablo Sorín 2000 és 2004 között volt a Cruzeiro szurkolóinak nagy kedvence, Carlos Tévezt pedig a Corinthians rekordösszegért vette meg a Boca Juniorstól 2004 decemberében. Dél-amerikai egyesület soha nem fizetett még ennyit labdarúgóért, de Tévez megérte a pénzét, hiszen 2005-ben bajnoki címre vezette a gárdát, és őt választották a liga legjobb játékosának. Alighanem ennek is nagy szerepe van abban, hogy manapság a brazil bajnokság légiósainak több mint egyharmada argentin: a 31 külföldi közül tizenegyen az ősi riválistól érkeztek.

Euzebio brazil állampolgárságot adna egy argentinnak

Jelenleg a Brazíliában futballozó tizenegy argentin között egyetlen hátvéd sincsen, egyedül az Internacionalban szereplő Roberto Abbondanzieri kapus: a többiek mind csatárok vagy középpályások. Utóbbiak között pedig több vérbeli karmestert találunk, akik ráadásul a brazil bajnokság legjobbjai közé tartoznak.

A Placar ranglistáján a támadó középpályások között a Cruzeiro irányítója, Walter Montillo áll az élen, a második pedig a listavezető Fluminense karmestere, Dario Conca - de az Internacional légiósa, Andrés d'Alessandro is ott van a hatodik pozícióban. Utóbbi játékos vezérletével az Internacional idén megnyerte a Libertadores-kupát, Concáról pedig csapattársa, a Fluminense védője, Leandro Euzebio kijelentette: "Ő a legjobb játékos a posztján Brazíliában, meg kellene kapnia a brazil állampolgárságot annak érdekében, hogy játszhasson a selecaóban."

Brazíliában is tetten érhető a labdarúgás azon vonulata, amelyben a védekező középpályásnak egyre nagyobb szerepe van. Míg korábban a brazil tradícióknak megfelelően az utánpótlásban a középpályásoknál a technikai tudás és a kreativitás volt az első számú szempont, manapság a fizikai képességeken, az agresszivitáson van a hangsúly. Argentínában ezzel szemben még mindig a játékosság a lényeg: elég, ha csak arra gondolunk, hogy az argentinoknak mennyi apró termetű, ugyanakkor kreatív játékosuk van. Conca nem fért be a River Plate-be, Montillo a San Lorenzóban volt kispados, és mindketten megfordultak Chilében is, mielőtt Brazíliában kötöttek volna ki.

A Premier League a francia focisták első számú célpontja

Az argentin (és a többi dél-amerikai) légiós brazíliai térnyerése persze gazdasági okokkal is magyarázható. A kontinensen Brazília gazdasága a legstabilabb: a brazil pénznem, a reál a többi dél-amerikai valutához képest erősebb, így aztán a szomszédos országokból egyre szívesebben szerződnek Brazíliába, és erre a helyi edzők is rájöttek. A brazil kluboknak pedig olcsóbb az országhatáron kívülről, ám Dél-Amerikán belülről megoldani a sokszor már nagyon fiatalon Európába igazoló futballisták pótlását.

A nemzetközi futball erőviszonyainak változása persze nem csak Dél-Amerikában módosította a légiósok mozgását. Az 1980-as évek végén például a francia sztárklubok előszeretettel igazoltak angol játékosokat: az Olympique Marseille-ben Chris Waddle, az AS Monacóban pedig Glenn Hoddle és Mark Hateley játszott.

Forrás: AFP
Eric Cantona az egyik első francia volt, aki sztár lett Angliában

Angliában ugyanakkor sokáig ritkaságnak számított, hogy egy klub francia futballistát szerződtessen, hiszen Franciaország labdarúgása gyengébb volt az angolnál, és sokáig le is nézték Albionban. A Premier League első nagy légióshulláma Olaszországból indult a kilencvenes évek közepén Gianluca Viallival és Gianfranco Zolával. A francia válogatott sikerei azonban ezt megváltoztatták, és a 2000-es évektől kezdve már a francia légiósok viszik a prímet Angliában: a mostani idényben összesen 32 francia futballista szerepel a Premier League-ben, ami az összes légiós 9,6 százalékát jelenti.

Spanyol-olasz relációban is hasonló változás történt. Az 1960-as években a spanyol klasszisok szívesen szerződtek a Serie A-ba: Luis del Sol a Real Madridból a Juventusba, Luis Suárez a Barcelonából az Interbe igazolt, az Atlético Madrid csatára, Joaquín Peiró pedig az Internél és az AS Románál ért el sikereket. Azóta viszont az Olaszországba került spanyolok szinte egytől egyig csalódást okoztak (Gaizka Mendieta, Javi Moreno vagy Josep Guardiola egyáltalán nem vált be a Serie A-ban), ugyanakkor az 1990-es évektől kezdve egyre több olasz lett sikeres a Primera Divisiónban. Christian Vieri gólkirályi címet nyert az Atlético Madrid csatáraként, Christian Panucci a BL-t is elhódította a Real Madriddal, Enzo Maresca két UEFA-kupát nyert a Sevillával, Amadeo Carboni kilenc év alatt két bajnoki címet, spanyol kupát és UEFA-kupát nyert a Valenciával, ahol később egy ideig sportigazgatóként dolgozott. Szintén megfordult a spanyol élvonalban Demetrio Albertini, Gianluca Zambrotta és Fabio Cannavaro, manapság pedig Giuseppe Rossi rúgja a gólokat a Villarrealban, míg Luca Cigarini a múlt héten lőtt győztes gólt Dortmundban az Európa Ligában.

www.global-soccer.eu