Vágólapra másolva!
A Debrecen nevét csak mostanában kezdik megtanulni a nyugat-európai futballdrukkerek, s a Loki ebből a szempontból a moldáv Sheriff Tiraspollal hasonló helyzetben van. A moldáv klub a BL csoportköréig ugyan még nem jutott el, de az Európa Liga főtábláján idén másodszor szerepel, ráadásul két év alatt máris két győzelmet gyűjtött be.

A Bajnokok Ligája selejtezőjében a Debrecent az FC Basel búcsúztatta, amely a következő körben a Sheriff Tiraspolt verte ki. A moldáv csapat a Lokihoz hasonlóan ott van az Európa Liga csoportkörében, és már győzelmet is ünnepelt: hazai pályán 2-0-ra verte az ukrán Dinamo Kijevet.

A Sheriff az előző szezonban is a főtábláig jutott az Európa Ligában, és akkor sem maradt győzelem nélkül, sőt továbbjutási esélye is volt. A román Steaua Bucurestivel mindkét alkalommal döntetlent játszott, a Twentét (amely az idény végén bajnokságot nyert Hollandiában) pedig hazai pályán 2-0-ra győzte le. Így az utolsó körben a Sheriff egy győzelemmel megszerezhette volna a második helyet, s bár 1-0-ra kikapott a csoportelső Fenerbahce otthonában, teljesítménye így is figyelemre méltó volt. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy valamennyi veresége egygólos különbségű volt.

Tiraspolban a továbbjutás a cél

A hazájában egyeduralkodó klub az előző szezonban jutott el először valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, amit most megismételt, még ha a nagy álom, a Bajnokok Ligája továbbra is csak cél maradt.

Az Európa Ligában azonban még a továbbjutás sem elképzelhetetlen, hiszen a Dinamo mellett a fehérorosz BATE Boriszov és a holland AZ Alkmaar szerepel a Sheriff csoportjában, és Alkmaarban csak 2-1-re kapott ki az együttes. Újabb pontok megszerzésével valószínűleg még feljebb lép a klub az UEFA ranglistáján, ahol jelenleg a 175. helyet foglalja el, pontosan a Debrecen mögött. Egyvalamiben azonban máris a Loki előtt jár: a Sheriffnek minden igényt kielégítő, modern stadionja van.

Mindez hatalmas fejlődés ahhoz képest, hogy a klubot csak 1997-ben alapították. Négy évvel később már megnyerte a bajnokságot, azóta is őrzi a címet. Ez persze nem meglepő, figyelembe véve, hogy az anyagi lehetőségei kiemelkedőek a helyi viszonyokhoz képes, köszönhetően annak, hogy a csapat fő támogatója és névadója a második legnagyobb moldáv vállalat, a Sheriff. A klub gyakorlatilag csak az UEFA versenysorozataiban használja a moldáv jelzőt, hiszen Tiraspol a Moldovától elszakadni szándékozó Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság, rövid nevén Dnyeszter-mellék fővárosa. A területen élők 1990-ben kiáltották ki függetlenségüket, majd két évvel később háborút is folytattak az ezt el nem ismerő Moldovával. A harcokat lezáró békeszerződésben Moldova lemondott mindennemű beleszólási jogról a Dnyeszteren túli területen, de annak függetlenségét továbbra sem ismeri el, mint ahogy egyetlen más ország vagy nemzetközi szervezet sem.

Bújtatott állami támogatás

Nem elhanyagolható szempont, hogy a névadó cég élvezi a kormány teljes támogatottságát. Sokak szerint a vállalat, amely az élet szinte minden területén jelen van a Dnyeszter-melléken (a nevét viselő benzinkutaktól kezdve a szupermarketeken és a mobiltelefon-hálózaton keresztül egészen a tévétársaságig), gyakorlatilag Igor Szmirnov államelnök pénzmosodája, és helyi szinte korlátlan anyagi lehetőségekkel rendelkezik.

Ezt bizonyítja a 2002-ben átadott stadion, jobban mondva sportkomplexum, amely valóban nyugat-európai színvonalú. A több mint 40 hektáros területen elterülő létesítmény egy 13 ezres és egy nyolcezres stadiont, nyolc edzőpályát, egy fedett futballpályát, valamint egy bentlakásos futball-akadémiát foglal magába. A skót szövetség egyik munkatársa, Willie McDougall a stadionban járva így nyilatkozott: "A körülmények páratlanok, bárcsak Skóciában is lenne egy hasonló komplexum". A létesítmény felépítése százmillió fontba került - még 2002-ben, ami az akkori árfolyamokat figyelembe véve körülbelül 38 milliárd forintot jelent. A Debrecen tervezett új stadionjának költségvetése a hírek szerint tízmilliárd forint, és a Loki arénája 20 ezer néző befogadására lesz alkalmas, ha elkészül.

Forrás: Wikimedia Commons

A tiraspoliak számára ezt az összeget a Sheriff biztosította, hiszen a klub bevételei sokáig alacsonyak voltak. A Debrecen az előző szezonban azzal, hogy bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, összesen 7,1 millió eurót kasszírozott, a moldávok csak 1,28 milliót kaptak azért, hogy az Európa Ligában szerepeltek. Pedig a Sheriff a Lokival ellentétben nem veszítette el az összes mérkőzését. A klub a mostani szezonban a fenti összeghez máris hozzátett további 1,14 milliót, és minden további győzelem 140 ezer eurót jelent (a döntetlenért 70 ezer jár). A moldáv körülményekhez képest persze a Sheriff dúsgazdagnak számít: a Dnyeszter-melléken a havi átlagfizetés mintegy 100 font (mai árfolyamán alig több, mint 30 ezer forint), míg a futballisták ennek a tízszeresét kapják - hetente.

Nyereség játékoseladásokból

A nyugat-európai futballistabérekhez képest ez persze még mindig rendkívül alacsony javadalmazás, így aztán a Sheriff elsősorban a szovjet utódállamokból, illetve Afrikából, időnként pedig Brazíliából igyekszik erősíteni. A tiraspoliak játékospolitikája hasonlít a Debrecenéhez abból a szempontból, hogy a Sheriff is igyekszik olcsón igazolni ismeretlennek számító futballistákat, hogy aztán jelentős profittal adja őket tovább Oroszországba vagy Nyugat-Európába. A moldávoknak azonban ez sokkal jobban megy, mint a Lokinak, hiszen a Sheriff 2003 óta csak egyszer zárta negatívan az átigazolási szezont, míg a Debrecen az előző két szezonban egyaránt negatív mérleget könyvelhetett el a focisták mozgásából.

A magyar bajnokcsapat Dzsudzsák Balázsért ugyan kétmillió eurót kasszírozott, de a második legdrágábban eladott focistája, Halmosi Péter csak 600 ezer eurót hozott (a transfermarkt.de adatai szerint). Ezzel szemben a Sheriff hasonló ranglistájának az első öt helyezettje mind drágább volt 600 ezernél, és közülük hárman egymilliónál is nagyobb bevételt jelentettek. Az afrikaiakkal különösen jól jártak: a togói Abdoul-Gafar Mamant 300 ezer euróért vették, és 1,5 millióért adták el, míg a nigériai Chidi Odiah 2000-ben ingyen érkezett, érte a CSZKA Moszkva négy évvel később 1,2 millió eurót fizetett. 2003 óta a Sheriffnek csak a játékoseladásból 6,3 millió eurós nyeresége volt, míg a Debrecennél ugyanez az adat 3,8 millió.

Forrás: AFP

Afrikából Oroszországba

A két egyesület átigazolási politikájában jelentős különbség viszont, hogy míg a Loki legdrágább szerzeményei általában az országhatáron belülről érkeztek, addig a Sheriff szinte alig igazol Moldovából. A tiraspoliak főleg Afrikából vásárolnak, de a román piacról is előszeretettel válogatnak. Történetük legdrágább játékosa, a román Razvan Cocis az Universitatea Clujtól érkezett 700 ezer euróért, igaz, őt két évvel később 1,6 millióért adták el a Lokomotiv Moszkvának. Az orosz felvevőpiac egyébként a Sheriff nagy előnye, az öt legdrágábban eladott focistát mind Oroszországban értékesítették.

Az utánpótlás-nevelést tekintve viszont a Debrecen áll jobban. A Sheriffnek hiába vannak minden igényt kielégítő létesítményei és akadémiája, az egyelőre nem ontja magából a tehetségeket. Jobban mondva, most kezdenek kikerülni onnan a játékosok: az aktuális keretben tíz moldáv labdarúgó található, akik közül azonban csak egyetlen játékos, Vitalie Bulat múlt 21 éves, ő pedig a Zimbruban kezdte pályafutását. Nem csoda, hogy a tiraspoliak jelenleg még inkább a légiósokra építenek: a Dinamo Kijev elleni Európa Liga-mérkőzésen egyetlen hazai futballista sem lépett pályára.

www.global-soccer.eu