Vágólapra másolva!
A Premier League-ben utoljára 2000-ben fordult elő, hogy angol játékos végzett a góllövőlista élén, tíz év után Wayne Rooney lehet, aki visszaállítja a hazai csatárokba vetett hitet. A Manchester United labdarúgója a legutóbbi bajnoki fordulóban mesternégyes szerzett, így már 19 találatnál jár. A hazai csatárok remeklése azonban nem a topligák legjellemzőbb tulajdonsága.

Amikor Kevin Phillips az 1999-2000-es bajnokságban 30 találattal végzett a góllövőlista élén (ráadásul ezzel az európai Aranycipőt is elhódította), akkor valószínűleg kevesen gondolták, hogy majd egy évtizeden keresztül nem lesz angol gólkirály a Premier League-ben. Korábban ugyanis mindig brit játékos volt a legeredményesebb, igaz, az 1998-99-es idényben Michael Owen holtversenyben győzött a trinidadi Dwight Yorke-kal és a holland Jimmy Floyd Hasselbainkkel. Utóbbi 2001-ben már egyedül szerezte meg a címet, és ezzel kezdetét vette a légiósok uralma az angol góllövőlistán.

Egészen a legutóbbi szezonig ugyanis csak külföldi gólkirálya volt Angliának, mi több, két idényben még csak a képzeletbeli dobogóra sem állhatott volna fel brit labdarúgó. A mélypontot a 2007-2008-as bajnokság jelentette, amikor Wayne Rooney és Jermaine Defoe is 12 gólt szerzett, ami csak a 11. helyre volt elegendő. Ebben az időszakban az idegenlégiósok remekeltek: Thierry Henry négyszer is gólkirály volt a Premier League-ben, de megszerezte az angol liga aranycipőjét Ruud van Nistelrooy, Didier Drogba, Nicolas Anelka és Cristiano Ronaldo is.

A portugál csillag azonban a nyáron elhagyta a Manchester Unitedet, a Real Madridba igazolt, így aztán Rooney sokkal inkább előretolva futballozik, tulajdonképpen ő lett a manchesteri támadójáték fókuszpontja. Ennek köszönhetően karrierje legeredményesebb szezonjánál jár: a bajnokságban 19 gólt szerzett, a korábbi rekordja csupán 16 volt.

Fabio Capello szövetségi kapitány legnagyobb örömére nem csak ő van bombaformában az angol csatárok közül: a góllövőlista második helyén Darren Bent és Jermaine Defoe áll (holtversenyben Drogbával), egyaránt 14-14 alkalommal voltak eredményesek. Pedig a Tottenham Hotspur támadója, Defoe már két tizenegyest is kihagyott!

Capellónak tehát kellemes gondjai vannak csatárposzton, jelöltjei remek formában futballoznak, és ezt egyik topligában sem lehet elmondani. A legrosszabbul a franciák állnak ebből a szempontból, elvégre a Ligue 1 góllövőlistájának első két helyét légiósok foglalják el (a brazil Nené és az elefántcsontparti Gervinho), a holtversenyben harmadik Pierre-Alain Frau neve pedig fel sem merül a válogatottnál.

Franciaország ugyanakkor speciális helyzetben van ebből a szempontból, mert a Ligue 1 a többi topliga fő exportőrének számít, a legjobb játékosok innen villámgyorsan Angliába, Olasz- vagy Spanyolországba igazolnak (tavaly nyáron például Karim Benzema tett így). A válogatott tekintetében tehát a francia bajnokság nem számít mérvadónak, bár a tavalyi gólkirály, André-Pierre Gignac rendszeresen ott van a keretben, annak ellenére, hogy a jelenlegi szezonban csak öt gólnál jár.

A Bundesligában a leggólerősebb hazai futballisták közül Stefan Kiessling válogatott, a második Kevin Kuranyi jelenleg nem, ám előbbi sem alapember a Nationalelfben. Ott ugyanis Mario Gomez, Miroslav Klose és Lukas Podolski a meghatározó, azonban ez a világbajnokságig akár meg is változhat, mert se Klose, se Podolski nincs csúcsformában. Utóbbi ebben az idényben egyetlen gólt sem szerzett, és Klose is csak egyszer volt eredményes a bajnokságban. Mellette maximum annyi szól, hogy 2002 óta ő volt az egyetlen német gólkirály a Bundesligában: 2006-ban végzett az élen, a többi idényben azonban mindig külföldi volt a legeredményesebb a német bajnokságban.

Spanyolországban is csak egyetlen hazai gólkirály volt az elmúlt hét évben: a 2007-2008-as idényben Daniel Güiza, a többi évben mindig légiós érdemelte ki a címet. Jelenleg is az argentin Lionel Messi vezeti a góllövőlistát, a második helyen viszont David Villa áll, aki évek óta megbízhatóan termeli a gólokat mind a bajnokságban, mind a válogatottban, csupán valahogy a gólkirályi címről maradt le mindig.

Amíg ő egészséges, addig megingathatatlan a helye, és a jelek szerint többi csatárt Vicente del Bosque nem a pillanatnyi forma alapján választja ki: a jelenleg második és harmadik legeredményesebb spanyol csatár, Roberto Soldado illetve Aritz Aduriz Del Bosquénél még nem volt kapott lehetőséget.

Érdekes helyzetben vannak az olaszok, ahol az elmúlt öt szezonból csak a legutóbbiban végzett légiós a góllövőlista élén (Zlatan Ibrahimovic), előtte mindig hazai gólkirály volt, és jelenleg is négy olasz van a lista élmezőnyében. Ketten közülük azonban nem jönnek szóba a válogatottnál: Francesco Totti a 2006-os vébé után lemondta a szereplést, a Cagliari játékosát, Alessandro Matrit pedig Marcello Lippi még nem hívta meg. Ők mindketten tíz gólnál járnak, akárcsak Giampaolo Pazzini, aki tavaly mutatkozhatott be a címeres mezben. A góllövőlistát 13 góllal holtversenyben vezető Antonio di Natale viszont alapember a nemzeti csapatban.

www.global-soccer.eu