Vágólapra másolva!
A togóiak elleni pénteki támadás és Adebayorék visszalépése ellenére megtartják Angolában az Afrika-kupát, amelyen a torna legnagyobb esélyeseinek azok a válogatottak számítanak, amelyek a nyári világbajnokságra is kijutottak. A legutóbbi két Afrika-kupát megnyerő Egyiptom viszont nem lesz ott Dél-Afrikában, éppen ezért a kontinensviadalon vigasztalódna, az újabb győzelem történelmi lenne, korábban egyetlen ország sem tudott triplázni. Abban, hogy ez Egyiptomnak se sikerüljön Elefántcsontpartnak, Kamerunnak és Ghánának lehet leginkább beleszólása.

A nyári világbajnokság afrikai résztvevői közül egy nem lesz ott kontinens legjobbjai között: a vébé rendezője, Dél-Afrika ugyanis nem jutott ki Angolába.

A Bafana-Bafana hiánya azonban nem számít olyan nagy veszteségnek, elvégre a válogatott már nem tartozik az élcsapatok közé Afrikában - ellentétben mondjuk Egyiptommal, amely viszont hiába a kontinens legjobbja, a vébén mégsem láthatjuk majd.

Az egyiptomiak a címvédők (sőt, 2006-ban is ők nyertek), így aztán most egyetlen céljuk lehet: újabb aranyéremmel feledtetni a vb-selejtezők kudarcát. Ráadásul egy esetleges újabb győzelemmel történelmet is írhatnának, hiszen korábban egyetlen válogatottnak sem sikerült sorozatban háromszor nyernie.

Ez azonban nem tűnik egyszerűnek, elvégre sérülés miatt hiányzik az egyik kulcsember, a középpályás Mohamed Abutrika, a csatár Midót pedig nem hívta meg a szövetségi kapitány, Hasszán Sehata. A veterán középpályás, Ahmed Hasszán rutinja viszont sokat számíthat: az Al-Ahli játékosa 170-szeres válogatottként vág neki a tornának.

Az egyiptomiakkal egy csoportban van az a Nigéria, amely ugyan ott lesz a vébén, ám ennek ellenére nagy a bizonytalanság a csapat háza táján. A szakvezető, Shaibu Amodu munkája ugyanis állandó kritikák tárgya az országban, ahol valahogy jobban szeretik, ha egy külföldi edző ül a kispadon. A pletykák szerint amennyiben a Szuper Sasok nem jutnak be a legjobb négy közé, akkor Amodut azonnal menesztik, ám a keret elég erős ahhoz, hogy a csapat akár a végső győzelemre is esélyes legyen.

Az első számú favoritnak azonban Elefántcsontpartot tartják, annak ellenére, hogy válogatottja utoljára 1992-ben nyert bajnokságot, és Didier Drogbáék a legutóbbi tornán nagy esélyesként elvéreztek az elődöntőben. Az együttes most is bombaerős, nincsen gyenge csapatrésze: a védelemben ott van Kolo Touré és Emmanuel Eboué (mellettük a kispesti Benjamin is), a középpályán Yaya Touré és Didier Zokora, elöl pedig Salomon Kalou és Drogba.

A sztároknak ugyanakkor figyelniük kell, mert viszonylag erős csoportba kerültek: ellenfelük lesz Ghána és Burkina Faso is. A ghánaiak szintén vb-résztvevők, ugyanakkor az Afrika-kupán a megszokott középpályásaik közül (ez a sor a legerősebb csapatrész) többen is hiányoznak. Stephen Appiah sérülés miatt nem játszhat, Sulley Muntarit pedig fegyelmezési okok miatt meg sem hívták, így a Chelsea nem teljesen egészséges játékosára, Michael Essienre nagy teher hárul majd. A ghánaiak ugyanakkor bízhatnak a remek utánpótlásukban: a nyáron világbajnokságot nyert U20-as együttesből nyolcan ott vannak Angolában.

A csoport mérkőzéseit veszélyezteti az a tragikus terrortámadás, amely pénteken érte a togói válogatottat. A keret a kongói edzőtáborból utazott Cabindába, amikor szélsőséges lázadók gépfegyverekkel golyózáport zúdítottak a buszra. A támadás során a sofőr, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő meghalt, összesen kilencen, köztük két játékos megsérültek, a futballisták hosszú perceken keresztül, életükért aggódva feküdtek a busz padlóján. Az események hatása alatt álló játékosok közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy nem akarnak pályára lépni, később pedig úgy döntöttek, visszalépnek a tornától.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A togói játékosok a pénteki támadás miatt a visszalépés mellett döntöttek

Drogba mellett a torna másik legnagyobb sztárja Samuel Eto'o, akinek vezérletével a kameruniak hat év után szeretnének ismét kupát nyerni. A támadónál senki sem szerzett több gólt a kontinensbajnokság történetében, míg a veterán hátvéd, Rigobert Song nyolcadik alkalommal lesz ott a tornán - ez szintén rekord.

A kameruniak a tavaly kinevezett francia szövetségi kapitánnyal, Paul le Guennel sokkal fegyelmezettebben futballoznak, és ez nagyon sokat jelenthet a szoros mérkőzéseken. Ugyanebben a csoportban van Gabon is (keretében a győri Arsene Copával), amely a vb-selejtezők során sokáig tartotta a lépést Kamerunnal - és most is könnyen meglepetést okozhat.

Tunézia viszont a viadal nagy csalódását jelentheti: az észak-afrikaiak a világbajnoki selejtezők kudarca után menesztették Humberto Coelho szövetségi kapitányt, és a keretet is alaposan megfiatalították - a generációváltás pozitív hatásaihoz azonban alighanem még túl korán van.

A házigazda Angola az A csoportban kapott helyet, és nehéz dolga lesz, ha be akar jutni a legjobb nyolc közé. Malawi ugyan alighanem pofozógép lesz (a válogatott története során másodszor jutott ki a kontinensviadalra), de a másik két ellenfél bizony erősnek tűnik. Algéria a vb-selejtezők során Egyiptom kiverésével bizonyította, hogy ismét számolni kell vele, és az együttessel szemben nagyok a várakozások - a rendkívül erős kerettel rendelkező Mali pedig a világbajnokságról való lemaradást az Afrika-kupán szeretné jóvátenni.

A mali együttesnek elsősorban a középpályás-sora kiváló, itt olyan játékosok állnak a nigériai edző, Stephen Keshi rendelkezésére, mint Mahamadou Diarra, Seydou Keita és Mohamed Sissoko, elöl pedig Frédéric Kanouté szállíthatja a gólokat.

www.global-soccer.eu