Vágólapra másolva!
A várakozásnak megfelelően nem sok változást hozott a Premier League-ben idén bevezetett szabály, amely szerint a klubok csak huszonöt, 21 évnél idősebb játékost nevezhetnek, akik közül legalább nyolcnak hazai nevelésűnek kell lennie. A csapatok többsége ki sem használta a huszonötös keret adta lehetőséget - és a többi topligában is hasonló lenne a helyzet egy ilyen szabálymódosítás esetén.

Az angol élvonalbeli kluboknak szeptember elsején kellett leadniuk a Premier League-be nevezett játékosok névsorát, ami ezúttal a korábbinál jóval érdekesebb eseménynek számított. A liga új szabályt vezetett be: 25 főben maximalizálta a játékoskereteket, ráadásul azt is megszabta, hogy közülük legalább nyolcnak hazai nevelésűnek kell lennie.

Utóbbi kitétel azt jelenti, hogy az adott futballistának 21 éves kora előtt legalább másfél évet kellett eltöltenie valamelyik, az FA hatásköre alá tartozó klubnál. Az egyetlen engedmény a csapatok felé annyi volt, hogy a fenti korlátozás csak a 21 évnél idősebbekre vonatkozik, azaz az 1989. január elseje után született futballisták nem tartoznak a huszonötös keretbe - közülük bármennyit lehet nevezni.

Fiatalodik a bajnokság mezőnye

A ligánál abban bíztak, hogy az intézkedés pozitív hatással lesz az angol utánpótlás-nevelésre, amely meglehetősen sok kritikát kapott az utóbbi időben, és a fiatal hazai focisták könnyebben jutnak majd játéklehetőséghez. Az átigazolási időszakban több klubbal kapcsolatban is felmerült, hogy az új kvóta betartása érdekében inkább brit labdarúgókat szerződtetnének, azonban a végleges nevezési listákon végigtekintve elmondható, hogy azoknak lett igazuk, akik azt mondták: a szabályozás gyakorlatilag semmin sem változtat.

A Premier League 20 egyesülete közül ugyanis mindössze nyolc használta ki a teljes huszonötös keret adta lehetőségeit, a többi 18 gárda ennél kevesebb focistát jelölt. Mindez ékes bizonyítéka annak, hogy manapság a profi futball egyre jobban fiatalodik. A 21 éven aluliakat nem kellett belevenni a huszonötös keretbe, márpedig közéjük olyan sztárok tartoznak, mint Theo Walcott, Mario Balotelli, Carlos Vela, Gareth Bale, Giovani dos Santos vagy Jack Wilshere - akik nem csak klubjukban lépnek rendszeresen pályára, hanem már hazájuk nagyválogatottjában is bemutatkozhattak. Ennek ellenére fiatal életkoruk miatt nem veszik el a helyet az idősebb focistáktól a huszonötös keretben.

Az Arsenal egyik hazai nevelése sem angol

Így aztán a csapatok többségének semmi szüksége nem volt arra, hogy kitöltse a maximális létszámot, a dobogóért küzdő együttesek közül csak a Manchester City és a Tottenham Hotspur nem hagyott üres helyet. Sőt, a sztárklubokra éppen ennek az ellenkezője volt a jellemző: a Liverpoolnál 21, az Arsenalnál 20, a Chelsea-nél pedig mindössze 19, 21 évnél idősebb focista akadt! A Manchester United 24 labdarúgót nevezett, de ebben benne volt például az az Owen Hargreaves is, aki hosszú ideje sérült, és egyelőre nem tudni, mikor léphet ismét pályára.

A csapatok számára a hazai nevelésű focisták kvótájának kitöltése sem okozott problémát, azonban ez nem feltétlenül jelentette azt, hogy nőtt az angol labdarúgók száma. Mivel a szabályozás nem a nemzetiséget szabta meg, hanem azt, hogy az adott játékosnak valamelyik angol klubnál kellett nevelkednie. Így olyan focisták is ebbe a kategóriába tartoznak, mint a svéd Sebastian Larsson (Birmingham City), az ausztrál Tim Cahill (Everton), a nigériai Dickson Etuhu (Fulham), a holland Tim Krul (Newcastle United), a bosnyák Asmir Begovic (Stoke City) vagy a francia Charles N'Zogbia (Wigan Athletic).

Mint a fenti példák is mutatják, nem arról van szó, hogy a sztárklubok már fiatalon megveszik a külföldi tehetségeket - a többi egyesületnél ugyanúgy találunk olyan légióst, aki a szabályzat szerint angol nevelés. Persze az élcsapatok egy részénél ez a jelenség fokozottan érvényesül, az Arsenal 20-as keretében például heten is hazai nevelésűek, pedig egyikük sem angol!

Csak a Lazio és a Sevilla lenne gondban

Gyakorlatilag nem volt olyan játékos, aki a kényszerű keretszűkítés miatt került volna parkolópályára, a fenti okok miatt az angol egyesületek mindenkit be tudtak nevezni a bajnokságra, akit csak szerettek volna. A brit sajtó csupán a Tottenham védőjét, Jonathan Woodgate-et emelte ki, mint legnagyobb lemaradót - azonban a középhátvéd az ősszel sérülése miatt aligha játszhatott volna, így a Spurs semmit sem veszített azzal, hogy nem nevezte. De a Premier League által bevezetett új szabály a többi topligában sem járna drasztikus változásokkal, szinte mindegyik egyesület ugyanazokat a futballistákat nevezhetné a bajnokságra, mint jelenleg.

Forrás: AFP
Woodgate-et nem nevezte a Spurs, de sérülés miatt amúgy sem játszott volna ősszel

A Serie A-ban a két milánói egyesületnél, az AC Milannél és az Internezionalénál is rezegne a léc, de mindketten még beleférnének a huszonötös kvótába. A Milannál jelenleg 28 játékos rendelkezik mezszámmal, de közülük hárman 21 év alattiak (Pato, Rodney Strasser és Nnamdi Oduamadi), a többi 25 játékos között pedig 13-an olaszok.

Az Internél ugyan csak hat olyan focista akad, aki már elmúlt 21 esztendős, de olasz nevelésűnek számítana (köztük a macedón Goran Pandev, a ghánai Sulley Muntary és a francia Jonathan Biabiany), ám mivel az egyesület 17, 21 évnél idősebb légióssal rendelkezik, így a bajnokcsapat is nevezhetné az összes focistáját. Nem jelentene gondot a szabály az AS Romának és a Juventusnak sem, az olasz élvonalban egyedül a Lazio lenne bajban, ha a Premier League-hez hasonló szabályt vezetnének be. A rómaiaknál jelenleg a keret 32 főt számlál, amelyből csak hárman 21 éven aluliak, vagyis a klub négy focistát is kénytelen lenne kihagyni a huszonötös keretéből.

Ami a spanyol bajnokságot illeti, a legtöbb egyesületnek 25 főnél kisebb a kerete, ráadásul a Primera Divisiónban a légiósok száma is alacsonyabb. A Barcelona első csapatában jelenleg mindössze tizenkilencen vannak, a Real Madridnál is csak 25-en edzenek a felnőttekkel, és az Atlético Madrid is csupán 22 profival rendelkezik. Spanyolországban az egyik legbővebb kerete a Sevillának van, az andalúzoknál huszonnyolcan kaptak mezszámot, és közülük csak ketten fiatalabbak 21 évnél. A klubnak tehát egyvalakit kellene mellőznie, azonban a hazai nevelésűek számával nem lenne problémája, köszönhetően annak, hogy az argentin Federico Fazio, Diego Perotti és Lautaro Acosta egyaránt tizenévesen igazolt Sevillába.

www.global-soccer.eu