Vágólapra másolva!
Portugália válogatottja hiába rendelkezik egészen kiváló játékosokkal és egy világklasszissal is Cristiano Ronaldo személyében, a csapat a világbajnokságon csak a nyolcaddöntőig jutott, az Eb-selejtezőket pedig két kínos eredménnyel kezdte. A szövetség menesztette a szakvezető Carlos Queirozt, aki pedig nem is ült a kispadon az előző két találkozón, sőt, sértődöttségében még fizetett is azért, hogy megnézze a saját csapatát.

Az Eb-selejtezők eddigi legnagyobb negatív meglepetését a portugál válogatott okozta: két mérkőzésen mindössze egy pontot szerzett. Pedig az első találkozón hazai pályán Ciprus ellen kötelező lett volna a győzelem, ám Guimaraesben egészen elképesztő, 4-4-es végeredmény született. Ezt követte a norvégiai vendégjáték, ahol a portugálok egy hatalmas kapushibát követően 1-0-s vereséget szenvedtek. Míg az előbbi találkozó kilóg a sorból, utóbbin a csapat gyakorlatilag megismételte az előző selejtezősorozatban, illetve a világbajnokságon mutatott teljesítményét. A védelemmel Dél-Afrikában sem volt probléma, a támadó részleg viszont harmatgyenge volt, miként a vébén is a gólszerzéssel akadt a legtöbb gondja a portugáloknak.

Jegyet vett a meccsre a szövetségi kapitány

Ezzel a két eredménnyel kétségessé vált a portugálok kijutása az Európa-bajnokságra, amiért a szövetség a kapitányt, Carlos Queirozt tette felelőssé, és a norvégiai találkozót követően felbontotta a szakember szerződését. Pedig a tréner egyik mérkőzésen sem ült a kispadon, augusztusban ugyanis féléves eltiltást kapott, mivel még májusban megakadályozta, hogy doppingvizsgálatot végezzenek el a válogatottnál. Queiroz szerint ugyanakkor ez ebben a formában nem teljesen igaz: azt elismerte, hogy keresetlen szavakat intézett a csapat edzőtáborában kora reggel előzetes értesítés nélkül megjelenő doppingellenőrökhöz (ezért a szövetség egy hónapra el is tiltotta), azt viszont nem, hogy tettlegességhez folyamodott volna. Márpedig a portugál sporthivatal szerint ez történt, ezért a szövetségi kapitány helyett asszisztense, Agostinho Oliveira irányította a csapatot a két ominózus Eb-selejtezőn.

A portugál szövetség sokak szerint nem állt ki Queiroz mellett, aki meglehetősen sértődötten viselkedett. A Ciprus elleni találkozón például ahelyett, hogy felült volna a lelátóra a szövetség által biztosított helyre, 970 fontnak megfelelő összeget kifizetve egy VIP-páholyba vett magának jegyet, ahová azzal a René Simoessel ment el, akit nemrég küldtek el a szövetségtől, és Norvégiában szintén fizetett a belépőért.

A huzavona láthatóan a játékosokat is megviselte. "Az edzővel történtek kétségtelenül hatással vannak a teljesítményünkre. A helyzetet minél előbb meg kellene oldani" - nyilatkozta az oslói vereséget követően a középpályás Tiago (a képen jobbra).

Forrás: AFP

A szövetség most úgy véli, hogy Queiroz kirúgásával eleget tett Tigao és a többiek kívánságának, csakhogy az edző a jelek szerint nem ebbe akar belenyugodni. Ügyvédje, Ruí Patricio szerint Queiroznak mindenképpen végkielégítést kell kapnia (szerződése 2012-ig volt érvényes), amennyiben pedig úgy ítélik meg, hogy beavatkozás történt a szövetség belügyeibe (hiszen a sporthivatal állami intézmény), akkor a FIFA-hoz fordulnak. A szövetség szóvivője eközben bejelentette, hogy a következő Eb-selejtező előtt szeretnék megtalálni az új edzőt. A portugálok október 8-án Dánia ellen lépnek pályára, a helyi sajtó szerint a posztra Paulo Bento a legesélyesebb, aki tavaly novemberig a Sporting edzője volt.

A védelem eddig legalább működött

Queiroz szakmai megítélése egyértelműen negatív, a legtöbben úgy vélik, hogy a rendelkezésére álló keretből sokkal többet kellett volna kihoznia. Pedig a portugálok alapvetően nem vallottak kudarcot a világbajnokságon: továbbjutottak az úgynevezett halálcsoportból, majd a nyolcaddöntőben a későbbi világbajnok Spanyolországtól 1-0-s vereséget szenvedtek. A szövetségi kapitány persze hozott néhány megkérdőjelezhető döntést, a fő problémát pedig nem tudta megoldani: a portugáloknak továbbra sincsen vérbeli befejező csatáruk.

Így aztán igyekezett szinte tökéletesen megszervezni a védekezést, ami remekül sikerült: a spanyolok elleni vereséget megelőzően a csapat 19 mérkőzésen keresztül veretlen maradt, miközben csupán három gólt kapott - a vébén a brazilok sem tudtak betalálni ellenük.
Ez a taktika sokáig a spanyolok ellen is működött, ám miután Xaviék megszerezték a vezetést (egy erősen lesgyanús góllal), a portugálok nem tudtak váltani. Sőt, Queiroz lehozta a pályáról a középcsatár Hugo Almeidát, és Cristiano Ronaldót tolta előre, akihez azonban szinte egyáltalán nem jutott el a labda. A Real Madrid világsztárja számára ez a pozíció korántsem ideális, ám még mindig ez tűnt a legjobb lehetőségnek - a kispadon ugyanis a honosított brazil, Liedson ült.

A probléma az Eb-selejtezőkre is megmaradt, azzal a különbséggel, hogy ezeken a találkozókon Cristiano Ronaldo sérülés miatt nem állt a csapat rendelkezésére. Mind Ciprus, mind Norvégia elleni Hugo Almeida volt a középcsatár, a ciprusiak ellen be is talált, itt viszont az addig remekül funkcionáló védelem mondott csődöt: 90 perc alatt ugyanannyi gólt kapott a csapat, mint előtte 20 meccsen együttvéve. Oslóban viszont jött a szokásos menetrend: a portugálok nem tudtak gólt lőni, és egyetlen hatalmas védelmi hiba miatt vereséget szenvedtek.

Nem csak a portugálok menesztették szakvezetőjüket az Eb-selejezők első két játéknapját követően, két másik válogatottnál is leváltották a szövetségi kapitányt - ráadásul a két ország ugyanabban a csoportban szerepel.

A bolgároknál az Anglia elleni idegenbeli vereséggel alighanem előzetesen is számoltak, azzal viszont nem, hogy a csapat Montenegrótól is kikap. A találkozót követően Sztanimir Sztoilov felajánlotta lemondását, amit a szövetség el is fogadott. Utódjáról egyelőre nincs hír, bár a bolgár szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov kijelentette: "Kevés az idő a következő Eb-selejtezőig, így lehet, hogy egyelőre csak ideiglenesen nevezünk ki valakit. Egy híres külföldi edzőt pedig aligha engedhetünk meg magunknak".