Vágólapra másolva!
Bár hamis adatokkal élt és futballozott hat évig, s csalás útján jutott banki kölcsönhöz és jelzáloghitelhez, a felvett félmillió fontot rendesen törlesztette Borbély Loránd. A magyarországi nagybátyja nevén Nagy-Britanniában játszó romániai labdarúgót egy névtelen bejelentő buktatta le, a gólerős szélső addigra ingatlanbiznisszel is foglalkozott, és klubja sportigazgatója lett. A bíróság szeptember 13-án 11 hónapos börtönre ítélte.

11 hónapos börtönre ítélte a nagy-britanniai Lincoln bírósága Borbély Lórándot szeptember 10-én. A román állampolgárságú labdarúgót a bevándorlási törvények megsértésében és többrendbeli csalásban találtak bűnösnek.

Kupadöntő az Anfield Roadon

A félprofi játékos 2004. március 22-én érkezett Nagy-Britanniába, játszott a Deeping Rangers és a Boston Town csapataiban, de nem saját személyazonosságát felhasználva, hanem magyarországi nagybátyja, Lovas László nevén.

A Romániában is teljesen ismeretlen labdarúgó hat évig a legnagyobb biztonságban élt hamis személyazonosságával, amatőrként még a Magnet Tavern csapatát is erősítette, amellyel bejutott az FA Sunday Cup döntőjébe - a kis falusi csapatok rendszerint a hét utolsó napján játsszák bajnokijukat, ezért utal vasárnapra a név -, és a Liverpool legendás pályáján, az Anfield Roadon csak 4-2-re kaptak ki a Hetton Lyons Cricket Clubtól.

A Boston Town honlapján megjelent korábbi hír arról is beszámolt, hogy a gólerős szélső több mint száz bajnokit játszott a klub színeiben, sőt, 2009-ben még az a megtiszteltetés is érte, hogy a Boston Town Football Club igazgatójává választották.

Névtelen jóakaró, támogató elnök

A Határőrizeti és Bevándorlási Hivatal (UK Border Agency) munkatársai egy névtelen bejelentés nyomán kétéves nyomozómunkával derítették fel Borbély csalássorozatát. Ahogy Simon Rowe ügyész a Yorkshire Postnak elmondta, a Borbély által használt dokumentumok nagyon meggyőzőek voltak, csalása akkor sem tűnt fel a rendőrségnek, amikor korábban gyorshajtás miatt beidézték és megbüntették.

"Nem merült fel semmi gyanú, hogy az útlevelet esetleg vásárolta volna, egyértelműen ő hamisította. Tettét azzal indokolta, hogy tudta, Magyarország az Európai Unió tagja lesz, így hamis személyazonossággal könnyebben munkához juthat, ráadásul erről senki sem tud majd semmit" - tette hozzá Simon Rowe.

A nyomozók augusztus 4-én egyszerre három különböző helyen tartottak házkutatást, a labdarúgó házában összesen 14 ezer fontnyi készpénzt találtak, ebből 6000 fontot a mosogató alatt kialakított rejtekhelyen. A nyomozás kiderítette, Borbély a hamis személyazonosságot felhasználva banki kölcsönök és jelzáloghitelek formájában összesen 540 998 fontot vett fel, ebből öt ingatlant vásárolt, és három autót is fenn tartott, két Audi TT-t és egy Mercedest. A lincolnshire-i rendőrség lefoglalta a bűncselekményből származó bevételt

A Boston Town elnöke, Mick Vines akkor a klub honlapján úgy nyilatkozott, komikus lenne, ha Borbélyt bűnössége esetén börtönbüntetéssel sújtanák. "Rendes fickó, nagyon sokat segített az embereknek, nincs adótartozása, és senkinek sem lóg egy pennyvel sem." Vines kiállt mellette, százszázalékos támogatásáról biztosította, s példaértékű munkatársként írta le.

Augusztus 5-én a bíróság elutasította a letartóztatott Borbély kérelmét, hogy 50 ezer font óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen, s elrendelte vagyonának elkobzását. Egy héttel később a lincolni királyi bíróságon a vádlott beismerte, hogy saját fényképét illesztette be a magyar útlevélbe, így a hatóságok félrevezetésével jutott brit földre. Az ötrendbeli csalás vádját sem tagadta, hiszen hamis papírokkal jutott jelzáloghitelhez, amelyeket egyébként lelepleződéséig rendben törlesztett. Az eljáró bíró indoklásában "súlyos törvényszegésnek" minősítette az esetet.

Forrás: --

"Fiatal és türelmetlen"

A Stamford Mercury című lap szerint Borbély eleinte alkalmi mezőgazdasági munkákból élt, s azután vágott bele az ingatlanügyletbe. A felvett hitelekből öt lakást vásárolt Bostonban, amelyeket hozzá hasonló bevándorlóknak adott bérbe.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a hiteleket rendesen törlesztette, nem volt egy penny adóssága sem. Borbély lebukását az is elősegíthette, hogy fokozatosan szeretett volna visszatérni eredeti személyazonosságához, így például az "L Rentals" már saját eredeti neve alatt futott.

A bostoni szurkolói fórumokon is furcsállják, hogy ha valaki más néven él, miért ragaszkodik eredeti becenevéhez. "Jó játékos volt, láttam őt játszani. Csak az tűnt fel, most, hogy kiderült az ügy, ha Lászlónak nevezte magát, de az igazi neve Loránd volt, akkor nem érezte magát kissé kényelmetlenül évekig, hogy a Lóri becenevet használta?!" - írta az egyik hozzászóló. Népszerűségére jellemző, hogy elfogását követően csapattársai a szezon első győzelmét neki ajánlották.

Borbély ügyvédje, Alison Summers úgy vélte, bár védence hazudott, igazából nem akart csalást elkövetni. "Bár hamis adatokkal kölcsönt vett fel, de veszteséget nem okozott, mindent rendesen fizetett. Nem az volt a szándéka, hogy anyagi hasznot húz, majd eltűnik. Őt egyszerűen a jólét és a gazdasági lehetőség motiválta. Mivel fiatal és türelmetlen, átvette magyar nagybátyja személyazonosságát, de a szándéka az volt, hogy fokozatosan visszatérjen valós önmagához. De nagyon nehezen ment neki, hogy véget vessen a megtévesztéssorozatnak" - nyilatkozta a Stamford Mercurynek.

A bíróság szeptember 13-án 11 hónapnyi szabadságvesztésre ítélte a játékost. A vád szerint mivel Románia 2003-ban még nem volt az unió tagja, Borbélyra nem vonatkoztak az EU-s állampolgárokat megillető munkavállalási szabályok, így nem helyezkedhetett volna el a klubnál. Kitoloncolására viszont nem kerül sor, hiszen Románia időközben csatlakozott az unióhoz.

Szerettünk volna megtudni minél többet Borbély Lorándról, de a román labdarúgásban nyomát sem leltük, hogy valahol játszott volna komolyabb szinten. Megkerestük a regionális lapok kiadásával foglalkozó Johnston Presst, de választ nem kaptunk, csakúgy, mint Borbély korábbi klubjától, a Boston Towntól sem. A Deeping Rangers FC titkára, Haydon Whitham ugyan jelezte, 24 órán belül ír, s mesél egykori játékosunkról, de végül több újbóli megkeresésünk ellenére sem jelentkezett.