Vágólapra másolva!
Furcsa képet mutat a német bajnoki tabella négy forduló után: az utolsó helyen pont nélkül az előzetesen a bajnoki címre is esélyesnek tartott, a nyáron eurómilliókat költő, sztárokkal teletűzdelt Schalke 04 áll, míg az élen a kiscsapatnak tartott Mainz található. Utóbbi gárdánál tisztában vannak vele, hogy ez a helyzet nem fog örökké tartani, ám világos elképzelésük van a jövőt illetően is.

A karneváli szezon hivatalosan csak november 11-én kezdődik, ám Mainzban már most is ünnepi a hangulat. A klub ugyanis négy fordulót követően óriási meglepetésre vezeti a Bundesligát, ráadásul úgy, hogy eddig még pontot sem veszített.

Szalai Ádám és Lőw Zsolt csapata mind a négy bajnokiját megnyerte, és ez rajta kívül egyetlen német gárdára sem igaz. Ráadásul még azt sem lehet mondani, hogy könnyű lett volna a sorsolása, hiszen az újonc Kaiserslauternen kívül csupa olyan együttest győzött le, amely az előző szezonban megelőzte - a 'Lautern pedig az első két mérkőzésének megnyerése után csapott össze a harmadik fordulóban a Mainzcal.

Tuchel, a taktikus

A Werder Bremen elleni idegenbeli győzelmet követően a mainzi fanatikusok már az európai kupaszereplésről énekeltek, de a csapat edzője, Thomas Tuchel igyekszik reálisan értékelni a helyzetet. "A szurkolóknak az a dolguk, hogy örüljenek a tabellán elfoglalt helyezésüknek, mi is élvezzük mindezt, de ez nem módosít az eredeti célkitűzéseinken" - jelentette ki az edző, akit a mainzi siker egyik főszereplőjének tartanak.

Tuchel tavaly nyáron nagy meglepetésre lett a Mainz vezetőedzője azt követően, hogy az elnökség pár nappal a nyitóforduló előtt menesztette Jörn Andersent. A klub nem kis rizikót vállalt azzal, hogy megbízott a felnőttcsapatoknál semmilyen tapasztalattal nem rendelkező mesterben, ám a húzás tökéletesen bejött.

A Mainz az előző idényben újoncként a kilencedik helyen végzett, ami a legjobb élvonalbeli helyezés a klub történetében, a mostani szezon pedig álomszerűen kezdődött. A játékosok szerint ebben Tuchelnek döntő szerepe van: "A siker több, mint 50 százaléka az övé. Fantasztikusan ért a futballhoz, a taktikához, valósággal olvassa az ellenfeleket, és mindig olyan tanácsokat ad a mérkőzések előtt, ami maximálisan beválik" - áradozott az edzőről a csapat középpályása, Lewis Holtby.

A tréner remek taktikai érzékére a Werder Bremen elleni találkozó is jó példa: Tuchel az első három meccsen szinte ugyanazt a kezdő csapatot küldte pályára, de a brémaiak ellen négy helyen is változtatott. Nem véletlenül: olyan futballistákra volt szüksége, akik meg tudják valósítani elképzelését, miszerint ki kell használni, hogy a Werder a hét közben egy fárasztó BL-meccset játszott.

A mainziak letámadták a brémaiakat, már a csatároknak meg kellett akadályozniuk a labdakihozatalt (ezért kapott például lehetőséget Szalai Ádám a valamivel statikusabb Morten Rasmussen helyett), amivel sikerült is megzavarniuk az ellenfelet - a vezetés megszerzése után pedig beküldte a rendkívül gyors André Schürrlét, aki egy kontra után el is döntötte a meccset.

Ugródeszka a fiataloknak

Schürrle kulcsembere a Mainznak: fiatal, sikeréhes játékos, aki valósággal berobbant a német futballba. Tuchel jól ismeri a 19 éves támadót, hiszen amikor 2009-ben bajnokságot nyert a klub ifjúsági csapatával (A-Jugend), akkor Schürrle volt az egyik legjobbja. Az ifjú titán ebben a szezonban kétszer is csereként beállva szerzett gólt, és a klub máris megegyezett a Bayer Leverkusennel arról, hogy jövő nyártól Schürrle a gyógyszergyáriaké lesz - közel kilencmillió euró ellenében.

Forrás: AFP
Idén eddig négy meccs után ünnepelhetett a Mainz a szurkolókkal

A mainziak nem titkolják: a jövőben is ezt a játékospolitikát követik. "Szeretnénk a fiatal játékosok klubja lenni, olyan egyesület, amely ugródeszka lehet a 18 és 23 év közötti labdarúgók számára: nálunk megkapják a lehetőséget, és megszerezhetik a kellő rutint ahhoz, hogy magasabb szintre lépjenek" - fejtette ki Tuchel.

A fenti kitétel tökéletesen illik a 20 esztendős Holtbyra is, aki eddig mind a négy fordulóban kezdő volt és három gólpasszt is adott. Őt a Schalke 04-től vette kölcsön az egyesület, és a fiatal középpályás most már aligha bánja, hogy a nyáron eljött Gelsenkirchenből. A Királykékek ugyanis jelenleg éppen az ellenkező végletet jelentik a Bundesligában: az eurómilliókért megerősített, sztárokkal felturbózott csapat négy forduló után pont nélkül áll az utolsó helyen. Pedig a klub hívei az előző szezon végén rendkívül optimisták voltak, elvégre a csapat viszonylag ismeretlen játékosokkal a második helyen végzett.

Magath terve nem vált be

Az egy évvel korábban a klubhoz érkezett Felix Magathot akkor még istenítették Gelsenkirchenben - manapság viszont már a szurkolók egy része is elfordult tőle. Pedig a szakember csak azt tette, amivel megbízták: Magath teljhatalmat kapott a Schalkénál, hiszen nem csak vezetőedző, hanem sportigazgató is volt, és teljesen átalakította a keretet.

A nyáron szinte minden olyan játékosától megvált, akinek csillagászati fizetése volt, függetlenül attól, hogy az illető kulcsembernek számított-e vagy sem. Kevin Kuranyi, Marcelo Bordon vagy Rafinha távozását még a drukkerek is megértették, azt viszont már kevésbé, hogy miért kellett eladni a csapatkapitányt, Heiko Westermannt a Hamburgnak.

Forrás: AFP
Érthetetlen, miért kezdett ilyen gyászosan az alaposan megerősített Schalke

Persze még ez is belefért volna, ha az erősítések beválnak, azonban a kezdeti pozitív jelek után egyre inkább úgy tűnt, hogy Magath kapkodni kezdett - erre utal, hogy az átigazolási időszak utolsó napjaiban három focistát is vett. Raúl megszerzése még nagy fogás volt, azonban az a terv, hogy a szintén a Realtól érkező Christoph Metzelderre bízza a védelmet, egyelőre nem vált be - a középhátvédnek nem megy a játék, ráadásul egykori dortmundiként a fanatikusok is nehezen fogadják el.

Az irányítói szerepkörre Magath első számú kiszemeltje Zvjezdan Misimovic volt, akinek a Wolfsburgnál már volt az edzője, de a Farkasok nem engedték el a bosnyákot az egyik riválishoz - inkább kevesebb pénzért eladták a török Galatasaraynak. Így aztán a spanyol Jurado érkezett, aki viszont eddig még egyszer sem volt kezdő, míg a nagy tehetségként beharangozott spanyol balhátvéd, Sergio Escudero még csak játéklehetőséget sem kapott. Csapatnak egyelőre nyoma sincsen a Schalkénál, márpedig az idő, és a drukkerek türelme egyre fogy.

A hétközi 5. forduló programja:
kedd:
Mainz - 1. FC Köln 20 óra
Hoffenheim - Bayern München 20
Hannover - Werder Bremen 20

szerda:
Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt 20
Borussia Dortmund - 1. FC Kaiserslautern 20
Hamburg - Wolfsburg 20
Borussia Mönchengladbach - St. Pauli 20
Freiburg - Schalke 20
Nürnberg - Stuttgart 20


www.global-soccer.eu